DAVUTOĞLU: “TÜRKİYE’DE BİR GÖÇMEN MESELESİ VARSA MÜSEBBİPLERİ YANLIŞ GÖÇ POLİTİKASINI SÜRDÜRENLER”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Eğer bugün Türkiye’de bir göçmen meselesi varsa bunun müsebbipleri yanlış bir göç politikasını sürdüren ve denetimsiz, plansız, stratejisiz bir şekilde bunu devam ettirenlerdir. Türkiye’de kimse yanlış giden ekonominin, çöken ticaret hayatının, çiftçilerimizin yaşadığı çilelerin sebebi olarak göçmenleri gösterme aymazlığına düşmemelidir” dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, Genel Merkez’de 14. İl Başkanları toplantısında konuştu. Davutoğlu özetle şunları söyledi:

"Türkiye bugün göçmenler konusunda iki yanlış, iki sapkın anlayışın arasında sıkıştırılmak isteniyor. Hangi partiye ait olursa olsun, anonim konuşacağım. Ama herkes bu konuda kimlerin ne yaptığını biliyor. Bir yaklaşım burada ülkelerinden kimyasal bazlı silah saldırısı altında, yakınlarını kaybederek zor şartlarda gelmiş göçmenler konusunda; onların suyunu bile kesme tehdidinde bulunan ve Anadolu kültüründe; ‘Su gibi aziz ol, Su içene yılan bile dokunmaz’ atasözünü bile unutan vicdandan kopmuş bir yaklaşım var. Göçmenleri bu anlamda, bütün Türkiye’nin bu tablosunun sanki sorumlusu günah keçisi göçmenlermiş gibi bir yaklaşım içinde davrananlar var. Bir tarafta ise; daha çok iktidar kanadında gözüken yine istismarcı bir şekilde göçmenlerin ucuz iş gücü sağlaması dolayısıyla devletin kontrolsüz denetimsiz plansız göçmen politikasını meşru kılmaya çalışanlar var.

Bizim bu konuda iki tane ilkemiz vardır; millet vicdanı, devlet aklı. Millet vicdanı olarak biz deriz ki; biz kapımızı çalan ve bizden yardım isteyene bu yardımı esirgeyen bir millet olmadı. Biz asla Avrupa’da görüldüğü gibi mültecileri neredeyse ikinci sınıf insan olarak gören bir anlayışın parçası olmadık olmayız. Ama ikinci boyutta şudur; Devlet aklı ortada bir mesele varsa bu meseleyi çözmeyi gerektirir. Siz kontrolsüz, denetimsiz bir şekilde son dönemlerde özellikle Afgan konusunda gelişen denetimsiz şekilde bir göç politikası takip edeceksiniz, sonra o göç politikası tabiri caizse çuvallayınca ve ortalıkta bu göç politikasının sonuçları olan birçok yanlışlıklar yaşanınca döneceksiniz, ‘Bunlar bize ucuz iş gücü olarak kaynak sağlıyor’ diyerek bunu meşrulaştırmaya çalışacaksınız. Eğer bugün Türkiye’de bir göçmen meselesi varsa bunun müsebbipleri yanlış bir göç politikasını sürdüren ve denetimsiz, plansız, stratejisiz bir şekilde bunu devam ettirenlerdir. Türkiye’de kimse yanlış giden ekonominin, çöken ticaret hayatının, çiftçilerimizin yaşadığı çilelerin sebebi olarak göçmenleri gösterme aymazlığına düşmemelidir. Türkiye’de eğer bir yanlışlık varsa, bütün bu ekonomik sıkıntıların arkasındaki temel yanlışlık bugünkü iktidarın ekonomi bilmeyen, cahil ve çıkarcı yönetim anlayışıdır."

Davutoğlu, Tunus’taki siyasi gelişmeler için ise şunları söyledi:

"Bütün siyasi partilere tekrar çağrıda bulunuyorum. Dünya’nın neresinde olursa olsun ve hangi gerekçe ile olursa olsun yapılan bütün darbelere karşı yek vücut halde durmamız lazım. Dikkat edin Sayın Cumhurbaşkanı o günden bugüne neredeyse hiç konuşmadı. İktidar cihetinden küçük cılız açıklamalar geldi. Neden çekiniliyor? Diğer taraftan maalesef diğer siyasi partilerden de çok güçlü açıklamalar geldiğine şahit olmadık. TBMM şu anda bir tarihi sorumlulukla karşı karşıya."

 

Kaynak: anka