Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, fahiş fiyat uygulamalarına ilişkin, “Bizim işimiz, zaten böyle bir adaletsizlik, böyle bir zulüm, suiistimal varsa bunun sorumlusu olan bakan arkadaşlarım yakın takibe almak suretiyle zulmün önüne geçeceğiz” dedi. Erdoğan, üniversite öğrencilerinin yurt sorunuyla ilgili de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu kastederek, “Gayet de lüks yurtlar yaptık. Bay Kemal’e kalırsa, Bay Kemal’e ne yaparsanız yapın yediremezsiniz. Çünkü onun dünyası farklı. Dikili bir taşı, ağacı yok” diye konuştu. Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda dağıtacağı yeni kitabı ‘Daha Adil Bir Dünya Mümkün’ü basın mensuplarına göstererek, “Görüldüğü gibi baskısı filan da fena değil” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurulu'na katılmak üzere Amerika Birleşik Devletleri'ne gitmeden önce Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, ABD’de yapacaklarını anlattı. Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

MEYDAN OKUMALARI GÜNDEME GETİRECEĞİM: “Büyük önem atfettiğimiz, öncü rol oynadığımız sağlık, iklim ve sürdürülebilir kalkınmaya dair meseleler genel görüşmelerin gündeminde ağırlıklı yer tutuyor. Genel Kurul’a 110 civarında ülkenin devlet ve hükümet başkanı düzeyinde fiziki katılım sağlanması bekliyor. Görüşmelerin ilk gününde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na hitap edeceğim. Konuşmamda, Türkiye’nin çok taraflılığa ve daha adil bir dünyanın tesisine yönelik güçlü desteğini vurgulayacağım. BM gündeminde yer alan temel meselelere ilişkin görüşlerimizi paylaşacağım. Tüm insanlığı tehdit eden meydan okumalara yönelik yaklaşımımızı gündeme getireceğim.

Ziyaretim vesilesiyle BM Genel Sekreteri’nin yanı sıra çok sayıda devlet ve hükümet başkanıyla görüşmelerim olacak. TASK tarafından düzenlenecek ‘Daha Adil Dünya Mümkün’ konferansına ABD’deki soydaşlarımız, vatandaşlarımız, Müslüman toplumunun temsilcileriyle bir araya geleceğim. Türkevi binamızın açılışını, yerli ve yabancı dostumuzun misafirliğinde pazartesi günü anlamlı bir törenle gerçekleştireceğiz. BM binasının hemen karşısında yer alan binamız, milletimize kazandırdığımız yeni bir şaheser olarak hizmete girmiş olacak.

Türk ve Amerikan iş dünyasının temsilcileriyle görüşmelerimiz olacak. Bu çerçevede Türk- Amerikan İş Konseyi tarafından düzenlenecek 11. Türkiye Yatırım Konferansı’na da iştirak edeceğim. Son derece yoğun bir temas içerisinde bulunacağız.

KİTABINI TANITTI: İnşallah Amerika’da, özellikle ‘Daha Adil Bir Dünya Mümkün’ eserimizi de gerek İngilizce gerek Arapça gerek Türkçe gerek Fransızca, bu tür yabancı dillerde hazırladık, taktim edeceğiz. Görüldüğü gibi baskısı filan da fena değil.

Erdoğan kısa açıklamasının ardından basının sorularını yanıtladı. Enflasyonu düşürmeye yönelik denetimlere ve öğrencilerin kiraların yüksek olması nedeniyle ev bulmakta yaşadığı sıkıntıya ilişkin sorulara Erdoğan, şu yanıtı verdi:

SORUYU ZAYİ İLAN EDİYORUM: Böyle bir soruyu zayi ilan ediyorum. Bizim işimiz zaten böyle bir adaletsizlik, böyle bir zulüm, suiistimal varsa bunun sorumlusu olan bakan arkadaşlarım yakın takibe almak suretiyle zulmün önüne geçeceğiz.

LÜKS YURTLAR YAPTIK: Özellikle yurt konusunda, bir defa Türkiye’de bugüne kadar hiçbir iktidarın yapmadığı yatırımları yaptık. Şu anda bizim bir milyona yakın yatak kapasitesi olan yurtlarımız var. Bizden önceki dönemlerde yurt söz konusu değildi. Bunları biz yaptık. Gayet de lüks yurtlar yaptık. Bu konuda da yurtlarımızla iftihar ediyorum. Kredi Yurtlar Kurumumuzun attığı adımlarla da iftihar ediyorum. Bay Kemal’e kalırsa, Bay Kemal’e ne yaparsanız yapın yediremezsiniz. Çünkü onun dünyası farklı. Dikili bir taşı, ağacı yok. Ama yalan mı, aman Yarabbi, bunda bol. Onunla beraber hareket eden bazı medya grupları var. Onlar devamlı karalama kampanyasını da sürdürüyorlar. Ne yaparlarsa yapsın kervan yürüyor. Hiçbir dönemde olmadığı kadar öyle bir yalan atıyor ki; bir sene içerisinde bu sorunu bitirecekmiş. Zaten böyle abartılacak sorun yoktur. Ne abartıyor? Şu anda bizim üniversite öğrencilerimize yönelik atılan bu adımlar hiçbir dönemde atılmış değil. Gayet başarılı şekilde yürüyor.

BUNLARIN YALANLARINA İNANMAK MÜMKÜN DEĞİL: Mesela dün baktım, gene sözcüsü bir şeyler söylüyor. Söylediği ne? Yine yalan, yine yalan. Diyor ki ‘Çiftçi battı’. Ya ben daha bir gün önce şeker pancarıyla ilgili fiyat açıkladım. Açıkladığım fiyat; yüzde 25 şeker pancarına biz zam yaptık. Çaydaki zam, enflasyonun çok çok üzerinde. Fındıkta ha keza öyle. Bu yalancılara değil... Benim vatandaşım ne diyor? Benim vatandaşım ise gayet memnun. Bu şehirleri ben dolaşıyorum. Nerede, ne var? Bunların hepsini yerinde gezerek görüyoruz. Bunların yalanlarına inanmak mümkün değil.

Üniversite öğrencileriyle ilgili konuşurken görev geldik. Üniversite öğrencilerinin aldığı burs 45 liracıktı. Elinize, dilinize dursun. Şu anda bunlar 650 liraya çıktı. Nereden, nereye geldik.

CHP DÖNEMİ SORUNLARI: Şu anda asistan seviyesinde asgari ücret düzeyinde ücret alıyorlar. Bu noktaya geldi. Bunları görmek istemiyorlar, görmeyecek de. Harçlarla ilgili uzun yılların sorunuydu, kim kaldırdı? Biz kaldırdık ya. Önce onlara sormak lazım. Sizin dönemizin sorunu olan bu harçları, üniversite öğrencilerin eylem yaptığı dönemi unutmadık. Ta CHP döneminin sorunları. Bunları biz kaldırdık.

ÜZERİNE ÜZERİNE GİDECEĞİZ: Şu anda atacağımız adım şu: Özellikle burada Ticaret Bakanımın sorunu biraz yoğun olacak. Zincir marketler başta olmak üzere tüm marketlerdeki bu denetimleri ciddi şekilde sürdürmek suretiyle, bunların üzerine üzerine gitmek suretiyle ciddi fiyat farklılıklarını süratle kaldıracağız. Amerika dönüşü de bizzat işin üzerine kendim de ilgilenmek suretiyle gideceğiz.”

YENİ SEÇİM KANUNU

Erdoğan, seçim barajının düşürülmesi ve Seçim Kanunu’ndaki olası değişikliklerle ilgili soruya, “Görevlendirdiğimiz arkadaşlar çalışmalarını belli noktaya getirdi. İnşallah Amerika dönüşü kendilerini dinleyeceğiz, dinledikten sonra da yolumuza oradaki başlıklarla yürüyeceğiz” diye yanıt verdi. Erdoğan, 2023 seçimlerine farklı şekilde girileceğini belirterek, “Türkiye’nin de arzuladığı ve beklediği sistemi yakalamış olalım” dedi. Erdoğan, TBMM açılınca yeni Seçim Kanunu’na ilişkin çalışmayı göndereceklerini bildirdi.

Erdoğan, BM’ye göçmenler konusunda mesajı olup olmayacağına ilişkin soru üzerine, “Göçmenler konusunda tabii ki mesajımız olacak. Bunun en büyük yükünü, kahrını çeken biziz. Türkiye’de bugün göçmenler olarak 4,5 milyon insan var. Bunlarla ilgili de bu yükü kaldırmaya çalışan Türkiye, gereken adımların karşı taraftan atılmasını bekliyor” diye cevap verdi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile ABD’de görüşeceklerini ve Miçotakis’in “bazı arzu edilmeyen açıklamaları olduğunu” belirten Erdoğan, “Türkiye kimsenin kapı kulu değildir. Atılması gereken adımları da biz dürüst şekilde karşımızdakilerden görmemiz lazım. Eğer görmezsek gereken kararı alırız, ona göre de adımlarımızı atarız” dedi.

Kaynak: anka