Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel'deki NATO Zirvesi'ne gönderdiği video mesajda, "Sahadaki sorunların çözümünde inisiyatif alan, yapıcı bir siyaset uyguluyoruz. Terörün her türlüsüne karşı yürüttüğümüz mücadelede, müttefik ortaklarımızdan beklediğimiz desteği göremedik" dedi. 

Brüksel'de kritik NATO zirvesi başladı. Cumhurbaşkanlığı sosyal medya hesabından, Erdoğan'ın NATO Zirvesi'nin "İstikrara Katkı" oturumuna gönderdiği video mesaj yayımlandı. Erdoğan'ın mesajında, "Türkiye'nin terörle mücadelesinde müttefiklerden destek almadığı" vurgulandı. Erdoğan'ın açıklamasında dikkat çeken başlıklar şöyle:

KOMŞULARIMIZLA İLŞKİLERİMİZDE ULUSLARARASI HUKUKA SAYGI GÖSTERİYORUZ: Türkiye, bölgesinde ve ötesinde, güvenilir bir müttefik olarak üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirmektedir. Sahadaki sorunların çözümünde inisiyatif alan, insani boyutu önce çıkaran yapıcı ve aktif bir siyaset uyguluyoruz. Irak’tan Afganistan’a, Kafkaslar’dan Balkanlar’a, Karadeniz’den Akdeniz’e, Afrika’ya kadar istikrarın tesisine yönelik tüm girişimlere öncülük ediyoruz. Komşularımızla ilişkilerimizde uluslararası hukuka, adalet ve hakkaniyete, karşılıklı hak ve çıkarlara saygıyı gözetiyoruz.

TERÖRLE MÜCADELEDE BEKLEDİĞİMİZ DESTEĞİ GÖREMEDİK: İstikrarın tesisinin önündeki en büyük engellerden biri terördür. Türkiye, NATO Başta olmak üzere, ilgili tüm uluslararası platformlarda terörle mücadelede ilk safta yer almaktadır. PKK, PYD’den, DEAŞ ve FETÖ’ye kadar birçok terör örgütüyle yoğun mücadelenin içindeyiz. DEAŞ’la göğüs göğüse çarpışan, bu uğurda gencecik evlatlarını şehit veren tek NATO müttefikiyiz. Terörün her türlüsüne karşı yürüttüğümüz mücadelede maalesef müttefik ortaklarımızdan beklediğimiz destek ve dayanışmayı göremedik. Suriye, Irak ve Türkiye’de, eli Müslümanların kanına bulaşmış terör örgütü elebaşlarının, meşhur bir aktör gibi en üst seviyede muhatap alındığına, desteklendiğine şahit olduk. Unutulmamalıdır ki, Türkiye’nin sınırları aynı zamanda NATO’nun sınırlarıdır. Bu bakımdan sadece kendi milli menfaatlerimiz için değil transatlantik coğrafyasının güvenlik ve istikrarının temini için de önemli bir sorumluluk üstlendiğimizi biliyoruz.

TÜRKİYE, NATO İÇİN ÖNEMLİ BİR ROL OYNAMAKTADIR: Türkiye NATO Hareket ve misyonlarına en çok katkı sağlayan ilk beş, ortak bütçeye en fazla katkı sağlayan ilk sekiz müttefik arasında yer alıyor. Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Kuvvetinin komutası da bu sene Türkiye’dedir. İttifakın en büyük ikinci ordusuna sahip olan Türkiye, NATO’nun güncel tehdit ve imtihanlara karşı adaptasyonu için önemli rol oynamaktadır. Hazırlıklı olabilmek bakımından, müttefikler olarak, atacağımız adımlar kadar, ortaklarımızın kapasite geliştirmelerine yapacağı katkılar da önemlidir. TR dinamik ekonomisi, güçlü savunma sanayi, ilkeli dış politikası, müttefikleri ile iş birliği içine küresel barış refah ve istikrarını özellikle bunu geliştirmeyi sürdürecektir.

Kaynak: anka