GAYE ŞEYMA CAN

Kayıp yakınlarını arayan Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eylemine yönelik polis müdahalesi sonrası ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu'na muhalefet’ suçundan haklarında dava açılan 46 kişinin yargılamasına devam edildi. ‘Reddi hâkim’ talebinde bulunan sanık avukatları, bu taleplerinin de reddedilmesi üzerine duruşma salonunu terk etti.

Cumartesi Anneleri, 23 Ağustos 2018'de, eylemlerinin 700’üncü haftasında polisin müdahalesiyle karşılaşmıştı. Müdahalede gözaltına alınan 46 kişi hakkında, ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu'na muhalefet’ suçundan dava açılmıştı. Sanıkların 6 aydan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmasının istendiği davaya, İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün devam edildi. Duruşma, daha büyük olduğu gerekçesiyle İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nin salonunda yapıldı.

DURUŞMA 2 SAAT 15 DAKİKA GEÇ BAŞLADI

Duruşma, iki saat 15 dakika geç başladı. Sanık avukatları, duruşmanın geç başlamasına tepki gösterdi. “Farklı gerekçelerle sunduğumuz reddi hâkim talebimiz vardı, fakat nedense İstanbul ağır ceza mahkemelerince dilekçemize dair bir işlem yapılmamış” diyen sanık avukatları, taleplerinin reddedilmesi kararı karşısında tekrar reddi hâkim talebinde bulundu.

“HÂKİM HAKKINDA ‘GÖREVİ İHMAL’ SUÇUNDAN SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMASINI TALEP EDİYORUZ”

Sanık avukatları, “Saatinde başlamayan mahkemenin hâkimi hakkında görevi ihmal suçundan suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyoruz. Bütün talepleri gerekçe belirtmeksiniz reddetmeniz, en başından ön yargılı olduğunuzu ve tarafsız olmadığınızı gösteriyor. Bu yargılamanın sizinle devam etmesi objektif bir sonuç için imkânsız. Duruşmadan çekilmenizi talep ediyoruz” dedi.

“SİZİN AKP İLE BİR BAĞLANTINIZ VAR MI”

Sanık avukatlarından Ömer Kavili, “Basında yer alan, AKP il ve ilçe başkanlıklarından, gelen yönlendirmeye göre memur atandığını duyduğumuz için, ara kararlarınızı yorumlamamanızı normal buluyorum. Sizi reddimle birlikte, AKP ile bir bağlantınız var mıdır, var ise bunu açıklamanızı istiyorum" dedi.

Kavili, “Mahkeme hâkimi olarak kürsüye oturdunuz, taleplerde savcıya döndünüz, savcıya sordunuz. Savcıyı korurcasına savcının sözünü siz söylediniz. Herhangi bir avukat sesi duymadığında sözü yüksek sesle söylemediniz. Bu gerekçeyle taraflısınız. Çekilmenizi istiyoruz, biz sizi taraflı görüyoruz. Çekilmezseniz biz çıkıyoruz” diye konuştu.

Sanık avukatlarından Cahit Kozan da “Canınız nasıl isterse ona göre reddediyorsunuz. Size güvenmiyoruz, size inanmıyoruz. İstenmiyorsunuz bu yargılamada. Bizlerin sizi tarafsız görmesi gerekiyor. Retleriniz motivasyonunuzun göstergesidir. Bu yüzden sizi reddediyoruz” dedi.

"KANUNU UYGULAMAYACAKSANIZ NİYE GELDİNİZ"

Bu arada duruşma savcısının görüşüne itiraz etmek isteyen Kavili, kendisine söz hakkı verilmemesi üzerine, “Siz bu salonda kanunu uygulamayacaksanız niye geldiniz” diye sordu.

Kavili, “İhmal suretiyle görevi kötüye kullanmaktan suç duyurusunda bulunulmasını makamdan talep ediyorum. Sizi hâkim olarak kabul etmediğimizden makamdan talep ediyorum. Siz, bu davaya bakamazsınız. Kimle nasıl bir bağınız var bilmiyoruz. Ama hukukla bir bağınız yoktur” diye konuştu. 

Duruşmaya ara verilmesinin ardından avukatlar salonu terk etti. Devam eden duruşmada sanıklardan Maside Ocak Kışlakçı, duruşma salonunun kapılarının korona tedbirleri sebebiyle kapatılması kararına, “Bizim her hafta Galatasaray Meydanı'nda yaptığımız basın açıklamamızı yargılar durumdasınız ama biz 2,5 saattir burada Covid-19 koşullarında bunu yaşıyoruz. Ben insan hakları savunucusuyum, sizin yaptığınızın da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorum, kıt hukuk bilgimle. Biz sizin bağımsız ve tarafsız olduğunuzu düşünmüyoruz” dedi.

10 KİŞİ HAKKINDA ZORLA GETİRİLME KARARI

Mahkeme, sanıklar Ahmet Karaca, Cihan Oral Gülünay, Ezgi Çevik, Ferhat Ergen, Koray Kesik, Leman Yurtsever, Lezgin Özalp, Ramazan Bayram, Sadetin Köse ve Ulaş Bedri Çelik hakkında zorla getirilme, iki kişi hakkında ise yakalama emri çıkarılmasına karar vererek davayı 23 Mart 2022'ye erteledi.

“YİNE BURADAYIZ, SOKAKTAYIZ”

Cumartesi Anneleri, duruşma öncesi adliye önünde açıklama yaptı. İstanbul HDP Milletvekili Hüda Kaya ve Musa Piroğlu’nun da katıldığı toplantıda açıklamayı okuyan Maside Ocak Kışlakçı, şunları söyledi:

“Bugün burada, üzerinde 'Adalet' yazan bu binada bir yargılama yapılacak. Kim yargılanacak? Gözaltında kaybetmeyi bir devlet politikası haline getiren, siyasetçi, kamu görevlisi kılığına girmiş insanlığa karşı suç failleri mi? Hayır. Cumartesi Anneleri’nin 699 hafta boyunca sürdürdükleri barışçıl toplanmalarını şiddet yoluyla dağıtanlar, anayasal haklarını kullanan insanlara işkence edenler mi? Onlar hiç değil. Peki kim yargılanıyor bugün? Bugün, ‘Bir dava da yüz dava da açsanız, biz kendi davamızdan dönmeyeceğiz’ diyen kayıp yakınları ve hak savunucuları yargılanıyor. Bugün biz yargılanıyoruz. Biz, gözaltında kaybedilen sevdiklerimizi aramaktan vazgeçmeyen aileler yargılanıyoruz. Bize yaşatılan zulme, adaletsizliğe itiraz eden destekçilerimiz yargılanıyor. Hak ve özgürlükleri askıya alınmış milyonlarca insan bizim gibi hakları için mücadele etmesin diye, mahkûm edildikleri adaletsizliğe, hukuksuzluğa isyan etmesinler, bunu göze almasınlar diye yargılanıyoruz. Ama bakın yine buradayız, yine sokaktayız.”

Kaynak: anka