ALİ GÜRELİ

Akdeniz'in mavi suları ile Toros Dağları etekleri arasında kalan binlerce dönüm arazide yer alan ve nemli ve kavurucu sıcağıyla ün yapan Çukurova’nın bereketli toprakları, yılın 12 ayı yörenin ve ülkenin tarımsal üretiminin önemli bölümünü karşılıyor. Bu üretimle ülke ihracatına da ciddi katkı sağlayan yörede yaz aylarında yetişen ürünler, esnaf ve ev hanımları tarafından işlenerek, kış aylarında tüketilmek üzere kurutmalık ve salça gibi ürünlere dönüştürülüyor.

Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye'yi kapsayan, yarattığı iş gücü ile istihdam sayesinde ülke ekonomisine ciddi katkı sunan Çukurova'nın tarımsal üretimindeki rolü, tohum, gübre ve akaryakıt gibi girdi fiyatlarının sürekli artmasına rağmen toprağı bin bir güçlükle eken çiftçiler sayesinde devam ediyor. Çukurova'da tarımsal faaliyet yapan büyük ölçekli üreticiler, sağlanan imkanlarla alınan teknolojik ekipmanlar ve uygulanan modern tekniklerle, dar arazilere sahip küçük ölçekli üreticiler de daha kısıtlı imkanlarla üretmeyi sürdürüyor.

Çukurova yöresinde yaz aylarında yetişen zengin sebze ve meyve çeşitleri, küçük ve orta ölçekli işletmeler ile özellikle aile bütçesine katkıda bulunmaya çalışan ev hanımlarının hünerli ellerinde kış aylarında tüketilmek üzere işlenerek, kurutmalık, salça ve konserve gibi ürünlere dönüştürülüyor. Hamarat ev hanımları, raflarda ve derin dondurucularda yerini alan sebze ve meyvelerden yapılan ürünlerin dışında, peynir pazarlarından alınan taze ürünlerle de salamura ve basma peynir yapıyor. 

Sıcak yaz aylarında hasadı yapılarak tüketiciyle buluşturulan Çukurova'nın zengin ürün deseninde yer alan meyve ve sebzelerden bir kısmı da, çalışan kadınların mutfak ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla yine biber salçası patlıcan kurutmalık olarak semt ve köylü pazarlarında satışa sunuluyor.

BİRÇOK ÜRÜNÜN İLK HASADI ÇUKUROVA'DA YAPILIYOR

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, yörenin, ekim alanı daralan pamuk ve buğdayın yanı sıra mısır, farklı tat ve aromaya sahip sebze, meyve çeşitleri ve yer fıstığı gibi zengin ürün desenine sahip olduğunu söyledi.

Karpuz, şeftali, kayısı, üzüm, limon, buğday ve pamuk gibi ürünlerin ilk hasadının bu yörede yapıldığını anımsatan Doğan, "Yılda neredeyse üç ürün veren yöremiz, meyvenin hemen hemen her çeşidi, bunların yanı sıra patlıcan, salatalık, biber, domates, marul, kabak, barbunya, acebek ve taze fasulye gibi çok çeşitli ürün desenine sahip. Bu ürünler yaz aylarında tüketildiği gibi, geleneksel olarak işlenerek kış aylarına taşınıyor” dedi.

Doğan, üreticilerin kaliteli ürün elde ederek emeğinin karşılığını alabilmesi için ülke içinde ve dışında pazar payının artması konusunda daha kapsamlı çalışmalar yapılması gerektiğine dikkati çekerek, “Üreticilerimizin üretim aşamasında önlerine çıkan engellerin kaldırılması gerekir. Girdi fiyatları karşısında üretimden uzaklaşmaya başlayan üreticilerimizi tekrar tarlaya döndürecek düzenlemelerin yapılması hem ülke ekonomisi, hem de salgın hastalık döneminde kaliteli ve düşük maliyetli tarımsal ürünlere daha çok ihtiyaç duyulacak olması bakımından önemli” diye konuştu.

Kaynak: anka