TBMM Sağlık Komisyonu Başkanvekili ve AKP İstanbul Milletvekili Pervin Tuba Durgut'un koordinasyonunda çalışmalarını yürüten Çocukları Tütün Salgını ve Zararlarından Koruma İnisiyatifi, elektronik sigara ve ısıtılmış tütünü sigara bıraktırma aracı olarak önerdiği belirtilen Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'na (TEPAV), bugün düzenleyeceği çevrimiçi etkinliği iptal etme çağrısı yaptı.

Çocukları Tütün Salgını ve Zararlarından Koruma İnsiyatifi, dün yaptığı toplantının ardından yazılı bir basın açıklaması yaparak, Dumansız Dünya Vakfı tarafından TEPAV'ın fonlanması yoluyla ortaya çıkan raporun ve bugün yapılacak olan çevrimiçi etkinliğin iptal edilmesini istedi.

Geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi de bugün yayınlanacak raporu gündeme getirmiş ve elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerinin Türkiye pazarına sokulmaya çalışıldığnı dile getirmişti.

Çocukları Tütün Salgını ve Zararlarından Koruma İnsiyatifi'nin açıklaması şöyle:

"Ülkemizin saygın bilim insanları ve sivil toplum örgütleri ve sağlık uzmanlık kuruluşları gibi 27 kuruluşun dahil olduğu, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanvekili Tuba Durgut koordinasyonunda çalışmalarını icra eden Çocukları Tütün Salgını ve Zararlarından Koruma İnisiyatifi bugün olağanüstü toplandı.

"GEREK BU TOPLANTININ GEREKSE TÜTÜN KONTROLÜNÜN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Dumansız Dünya Vakfı (Foundation for a Smoke Free World) tarafından TEPAV’ın fonlanması suretiyle oluşturulan rapor ile yarın yapılması planlanan webinar çalışması odağında tütün endüstrisinin elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerini Türkiye pazarına sokma çalışmalarının istişare edildiği toplantı sonrasında TEPAV'a açık bir çağrı yapıyoruz: Dumansız Dünya Vakfı’ndan alınan fon ile yazılan bilimsellikten uzak ve manipüliatif raporlar üzerinden uzmanların çevrim içi etkinliklere davet edildiğini gözlemliyoruz. Fonlamaya dayalı iş birliğinizin tütün endüstrisinin elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerini normalleştirmesi, halk sağlığını koruyucu yasaların tartışmaya açılması bu ürünlerin Türkiye pazarına sokulmaya çalışılmasını amaçladığı ortadadır. Gerek bu toplantının gerekse tütün kontrolünün takipçisi olacağız.

"BAĞIMLILIK YAPAN MADDELERİN İŞBİRLİKLERİNDEN KAÇININ"

Lütfen 21.10.2021 tarihinde tütün endüstrisi ile birlikte düzenleyeceğiniz çevrim içi etkinliği iptal edin ve başta Dumansız Dünya Vakfı olmak üzere tütün endüstrisi ile tüm iş birliğinizi durdurun. Tütün endüstrisi başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun sağlığını tehlikeye atan ve halk sağlığını koruyucu çalışmaları engellemek için çok sayıda taktiği bulunan kirli bir endüstridir. Elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünleri gibi yüksek oranda bağımlılık yapan maddelerin ülkemize pazarlanmasına yol açacak tüm davranış ve iş birliklerinden kaçının."

 

Kaynak: anka