METİN YOKSU

Batman’ın ünlü organik Sason çileğinin bu yılki ilk hasadı pandemi yasakları ile eşzamanlı olarak başladı. Çilek yetiştiricileri ilk hasadın kötü olduğunu ve kısıtlamalar nedeniyle satışta da zorlandıklarını ifade ederek hükümetten destek beklediklerini belirttiler.

MALİYETİ 6 TL

Üreticiler, maliyeti 6 TL’ye kadar ulaşan bir kilogram çileğin tarlada 8 ile 9 TL’ye satılabildiğini, ama toptan satışlarda ise fiyatın düştüğünü bildirdiler. Tam kapanma ile yol kenarında satış yapamayınca alıcı olarak büyük marketler ve toptancılarına mahkum olduklarını, onların da maliyetin altında fiyat vermesinden yakındılar.

Son bir yıldır kuraklık ve çilekte oluşan kimi hastalıklar ile uğraştıklarını söyleyen üreticiler, organik çilek üreticiliğinin devam edebilmesi için önlem alınması ve kendilerinin desteklenmesini talep ettiler.

350 AİLENİN GEÇİMİNİ SAĞLIYOR

Sason’da 2007 yılında hibe desteği alan beş çiftçinin katılımıyla 15 dekarlık alanda başlayan çilek üreticiliği, bugün dokuz köy ve 14 mezrada yaklaşık 350 ailenin geçimini sağlıyor. Genellikle kabala ve albion çilek fidesinin yetiştirildiği ilçede mayıs ayında başlayan hasat, eylül ve ekim ayına kadar devam ediyor. 

MALİYETLER ARTTI

Bu seneki verimin geçen yıllara oranla düşük olduğuna dikkat çeken Hidayet Erdem,

“Geçen yıl da kısıtlamalar vardı. Bu yıl da hem kapanma hem de bayram tatili işimizi daha da zora koydu. Şartlar bizim mağdur olacağımızı gösteriyor.  Destek bekliyoruz. Geçen yıl çilekte kullandığımız naylonun kilosu geçen yıl 14 TL iken bu sene 27-30 TL oldu. Buna göre çileğimizin de para getirmesini bekliyoruz."

ÜRETİMDE DÜŞÜŞ VAR

Başka bir çilek üreticisi Faysal Erdem de sorunları şöyle dile getirdi:

“Geçen yıl 100-120 TL'ye aldığımız gübre bu sene 160-170 TL'ye çıktı. Bu bölgede çiftinin kalkınması için gübre ve teşvik desteği verilir ise çiftçi de mücadele edebilir. Geçen yıl biz bu tarladan, bu dönemde 150 kasa çıkartabilirken bugün bunun sayısı 35-40 kasaya kadar düşmüş durumda. Aşağı yukarı 100 kasa fark var. Aynı zamanda yasakların gelmesiyle, ürünümüzü istediğimiz gibi elimizden çıkaramıyoruz. Toptancı gelmeyince, mahsül elimizde çürüyor. Biz de mağdur duruma düştük. Biraz destekleme olursa bekliyoruz.”

"SASON ÇİLEĞİ ORGANİK"

Hem üreticilik yapan hem de farklı çilek tarlalarına giderek çalışan 20 yaşındaki Hatun Kaplan da, Sason çileğinin tamamen organik olarak yetiştiğini belirterek "Çileğimiz, diğer çileklerden farklı. Toprakta yetişiyor. Ekstra bir ilaç takviyesi olmadığı için organiktir. İçindeki vitaminlerle cildi güzelleştiriyor. Sağlığa bir çok yararı var. Kanser gibi hastalıklara şifalı. Bağışıklığa çok iyi geliyor. İçindeki vitaminlerden dolayı. C vitamininin birebir kaynağıdır" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Batman'da çilek tarlasında çalışanların Drone ile çekilen görüntüleri

* Hidayet Erdem ile röp.

* Faysal Erdem ile röp.

* Hatun Kaplan ile röp.

 

 

Kaynak: anka