DİLAN KUTLU

Damudereli çiftçilerin traktörlerine hacizler gelmeye devam ediyor. Köye gelen icra tebligatlarını gösteren Damudere Köyü Muhtarı Satılmış Aydıner, “Damudere’yi satsan borcunu ödemez” derken babasına ait traktöre haciz gelen Tuncay Aydıner, "Yalvardım, yakardım. ‘Bize biraz müddet tanıyın' dedim. Hiç iltimas geçmediler, traktörümüzü alıp gittiler. 40 yıldır bu köyün suyu yok. İçtiğimiz suyu dahi tankerlerle taşıyoruz. Şu an da tankerimde su yok. Getirmek için traktörümde yok" diye konuştu.

Amasya merkeze bağlı Damudere köyündeki bazı çiftçilerin traktörlerine, Tarım Kredi Kooperatifi’ne olan borçları nedeniyle haciz geldi. Traktörler, köylüler dağda kışlık odun toplarken haczedilerek yediemine teslim edildi. Köylüler, yaklaşık 20 yıldır su sıkıntısı yaşadıklarını, bu nedenle köyün 10 kilometre uzağındaki başka bir köyden tankerlerle su taşımak zorunda kaldıklarını söyledi. Traktörlerini sadece tarımda değil evlerine su taşımak için de kullanan köylüler, su tankerlerinin de haczedilmek istendiğini öne sürdü.

Yaklaşık 50 kişinin icra kağıtlarını gösteren Damudere Köyü Muhtarı Satılmış Aydıner, “Damudere’yi satsan borcunu ödemez” dedi.

"NE YAPACAĞIMIZI ŞAŞIRDIK"

Çiftçi Mustafa Kelemci ise “Kızılca Kooperatifi’ne vardım, ‘Borcum ne kadar’ dedim. 16 milyar (bin) dediler. ‘İndirimi var mı’ dedim, ‘3 milyar (bin) indirimi var’ dediler. ‘Bana 10 gün müsaade verin’ dedim. 10 günde 16 milyar (bin), 24 milyar (bin) olmuş. 9 milyarını (binini) yatırdım, gerisini taksitlendirdim. Biz köylüyüz, ne yapacağımızı şaşırdık” diye konuştu.

"İÇTİĞİMİZ SUYU DAHİ TRAKTÖRLE TAŞIYORUZ"

Traktörü haczedilen 71 yaşındaki Hasan Ali Aydıner’in oğlu Tuncay Aydıner ise yaşadıklarını ANKA Haber Ajansı’na şöyle anlattı:

“Bugün ben odun yaparken traktöre haciz için haber geldi. Geldim, yalvardım yakardım. ‘Bize biraz müddet tanıyın. Bu sene kurak geçti. Ekin zamanı, ekin ekeceğiz. Odunumuz dağda’ dedim. Hiç iltimas geçmediler, traktörümüzü alıp gittiler. 40 yıldır bu köyün suyu yok. İçtiğimiz suyu dahi tankerlerle taşıyoruz. Şu anda tankerimde su yok. Getirmek için traktörümde yok. Yalvardık, ‘İçtiğimiz suyu dahi traktörle taşıyoruz’ diye. Adam acımadı, aldı götürdü.”

"İÇTİĞİMİZ SUYU NEREDEN GETİRECEĞİZ"

“Halkın elinden traktörü alınıp gidilmez. Bu vicdansızlıktır, haksızlıktır” diyen Zafer Özdoğan ise “Bu adam tankeriyle su getiriyor. Bu adam içme suyunu nereden getirecek? Bugün 30 bin lira olan faizinin faizi. Banka bile bu kadar faiz uygulamıyor. Yazık değil mi bu millete? 30 bin lira borcu olanın ikinci sene olmuş 200 bin lira. Nereden ödeyecek, zaten bu parayı kazanamıyor” dedi.

"BOŞ KAĞIT İMZALLATTILAR"

Bir başka icralık köylü ise “Benim 20 milyar (bin) liralık borcumu 100 milyar (bin) lira etmişler. Bana boş kağıt imzalattılar. Boş kağıtları doldurmuşlar, 50 milyar (bin) kredi çekti göstermişler” diye konuştu.

CHP Amasya Merkez İlçe Başkanı Arif Ferahoğlu ise Amasya’nın Büyükkızılca köyünde bir yıl önceki toplu traktör hacizlerini hatırlatarak, “Büyükkızılca köyünde yaşanan talihsizlik Damudere köyünde de yaşandı. Köyümüzle bir adet traktör römorkla birlikte gitti. Zaten köyde büyük su sıkıntısı var. Köylünün ekecek, biçecek zamanı. Şu zamanda köylünün elinden traktör giderse köylü nasıl ekecek, nasıl biçecek? Hayvanına, içmeye nasıl su getirecek? Köyümüzde sadece traktör değil hayvanlarında küpeleri alıp yediemine bırakılmıştır” dedi.

Kaynak: anka