CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere’ye dert yanan çiftçi Hasan Sahra “Geçen yıl taban gübresini 3 bin liraya aldık. Şimdi 6 bin lira” dedi.

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, seçim bölgesi Adıyaman’da çiftçinin sıkıntılarını dinledi. Besici Hasan Sahra, hem çiftçilik hem besicilik yaptığını söyleyerek, “Geçen yıl taban gübresini 3 bin liraya aldık. Şimdi 6 bin lira. Şimdi bu ekim ayı geldiğinde tonu 6 bin lirayı geçmiş. Bunu ekmemiz mümkün değil. Bu tohumu toprakla buluşturmamız mümkün değil, bu fiyatla ekemeyiz. Gübresiz eksek, buğday olmaz” dedi.

Sahra, büyükbaş hayvancılık da yatığını belirterek, “Günde en az 6-7 torba yem yedirmemiz lazımken şu anda 2 torba yem yediriyorum. Yedirdiğimiz zaman biz borçlanıyoruz. Ne olacak? Hayvanlarımızı satmak zorunda kalacağız. Hayvanlara yeterli yem de veremiyoruz” diye vurguladı.

Sahra, yem fiyatlarının yüksek olduğuna dikkat çekerek, “Yem fiyatlarının düşürülmesini istiyoruz. Devletin bizim yanımızda olması lazım. Yem fiyatları çok yüksek, süt fiyatları düşük. Biz yemi yedirdiğimiz zaman karşılığını alamıyoruz” diye konuştu.

Tutdere’nin “Bir kilo yemle, bir kilo süt alabiliyor musunuz” sorusuna Sahra, “Hayır alamıyoruz” yanıtını verdi. Tutdere, şunları söyledi:

“Tohumlar, toprakla buluşmak için bekletiliyor. Yüksek gübre fiyatları, mazot fiyatlarının yüksekliği, tarım girdilerindeki fiyat yüksekliği çiftçiyi artık, tarladan soğutmuş durumda. Fiyatlar bu şekilde devam ederse, biz bu tohumu toprakla buluşturamayacağız, dolayısıyla, aç kalacağız diyor. Şu tohumların toprakla buluşması için üzerine düşeni yapın. Çiftçimizi rahatlatacak şekilde, özellikle mazottaki ÖTV’yi kaldırın. Diğer tarım girdilerindeki fiyatları düşürün. Düşürün ki çiftçimiz üretsin, ülkemiz kalkınsın” dedi.  

Kaynak: anka