CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Özbekistan’ın Türkiye’ye 1 milyon tek kullanımlı N95 maske yardımında bulunduğunu açıkladı. Yavuzyılmaz, “Türkiye gibi büyük bir devletin bir başka devletin yardımına muhtaç edilmesi AK Parti’nin sağlık politikalarının iflas ettiğinin kanıtı niteliğinde” dedi.

Türkiye, Özbekistan’a pandemi sürecinde 20 bin kutu hidrosiklorokin, 2 bin kutu Favipiravir, 40 bin adet tulum, 200 bin adet cerrahi maske, 50 bin adet N95 maske, 5 bin adet siperlik, 50 adet ventilatör hibe etmişti. Yavuzyılmaz, Özbekistan medyasında Özbek hükümetinin Türkiye’ye 1 milyon tek kullanımlık N95 maskeyi gönderdiğine ilişkin haberin yer aldığını söyleyerek, “Türkiye gibi büyük bir devletin bir başka devletin yardımına muhtaç edilmesi AK Parti’nin sağlık politikalarının iflas ettiğinin kanıtı niteliğinde” dedi.

Yavuzyılmaz, TBMM’ye Hazine ve Maliye Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Yardımcılığı, Sağlık Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle ayrı ayrı soru önergesi verdiğini aktararak, “Türkiye’nin başka bir devletten insani yardım talebi olmuş mudur? Türkiye’de tıbbi cihaz ve maske eksikliği mevcut mudur, değilse başka bir devletin insani yardımı neden kabul edilmiştir? Bu soruların yanıtın Sağlık Bakanlığı’nın acil olarak kamu oyuna açıklaması gerekiyor” dedi.

Özbek medyasında ise söz konusu yardıma ilişkin şu ifadeler yer aldı:

“Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in talimatı doğrultusunda bu yıl 2 Mayıs'ta koronavirüs enfeksiyonunun yayılmasını önlemek için gerekli tıbbi malzemelerden oluşan insani yardım Türkiye Cumhuriyeti'ne gönderildi. Türkiye'ye insani yardım gönderilmesine ilişkin hükümet kararnamesi uyarınca Özbekistan Havayolları tarafından sağlanan kargo uçağıyla 1 milyon Özbek yapımı tek kullanımlık Ecos N 95 tıbbi maske İstanbul'a teslim edildi. Koronavirüs enfeksiyonunun yayılmasına karşı mücadelede ülkelerimiz yakın işbirliği içindedir. Cumhurbaşkanımızın girişimiyle Ramazan ayı boyunca böylesine zor günlerde Türkiye'ye yapılan yardım, Özbekistan ile Türkiye arasındaki yüksek kardeşlik ilişkilerinin bir kanıtıdır.”

Kaynak: anka