CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, CHP heyetinin ziyareti sırasında Diyarbakır’da karşılaştığı ayakkabısı olmayan çocuk işçilerin fotoğrafını Meclis kürsüsünden göstererek, “Bu çocuklara ayakkabı giydiremeyen, bu çocukları bu yaşta çöplerden kâğıt toplayarak ailelerinin geçimine katkı sağlamaya zorlayan AK Parti iktidarıdır” dedi.

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada CHP heyetinin Diyarbakır ziyareti sırasında karşılaştığı ayakkabısı olmayan çocuk işçilerin ANKA Haber Ajansı tarafından çekilmiş fotoğrafını gösterdi. 

“Tabii, ülkemizin en önemli meselesi, kanayan yarası gençler ve genç işsizlik. Maalesef AK Parti iktidarı Türkiye'yi ve Türkiye'nin gençlerini yoksullaştırarak, işsiz bırakarak bu ülkenin geleceğini çalmaya devam ediyor” diyen Tutdere; Siirt, Bitlis, Bingöl, Muş ve Diyarbakır’da yoksulluğun arttığını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

“KARŞILAŞTIĞIMIZ TABLO İŞSİZLİK: Tabii, bölgenin ve bölge illerinin en temel sorunu işsizlik, yoksulluk. Siirt'te, Muş'ta, Bingöl'de, Diyarbakır'da, Bitlis'te sokakta karşılaştığımız en vahim tablo yüksek orandaki genç işsizlik oranıydı. Nereye gitsek, adımımızı nereye atsak gençler işsiz olduklarını, Türkiye'ye dair artık bir umut taşımadıklarını ve bu iktidardan da beklentilerinin olmadığını ifade ediyorlardı. Bu, ülkem adına gerçekten üzücü bir durum çünkü bu ülkenin geleceği olan gençler artık işsizlik girdabında, artık hayal kuramaz hâle gelmişler ve ülkeden umutlarını, iktidardan umutlarını kesmiş durumdalar.

SOKAKTAKİ GENÇLER İŞSİZ: Bölgenin en temel sorunu. Bölgede özellikle işsizlik oranı Türkiye ortalamasının da çok üstünde; sokaktaki gençlerin tamamına yakını işsiz, yüzde 50'lerden fazla bir işsizlik oranı var. Bununla birlikte, bölgede, özellikle Diyarbakır'da karşılaştığımız genç işsizlerle birlikte sokakta çalışan çocuklar, 9-10 yaş arasındaki çocuklar ve onların içerisinde bulundukları durum...

KAĞIT TOPLAYARAK GEÇİNEN ÇOCUKLAR: Değerli milletvekilleri, şu an ben size bir fotoğraf göstereceğim. Bu, Diyarbakır Ofis Semti'nde çekilmiş bir fotoğraf. Bakınız, burada ayağında terliği olmayan, ayakkabısı olmayan çocuklarımız, gençlerimiz. Buradaki Zozan, Dilan ve Diyar çöplerden kâğıt toplayarak ailelerinin geçimlerine katkı sağlayan çocuklarımız. Bu çocuklara ayakkabı giydiremeyen, bu çocukları bu yaşta çöplerden kâğıt toplayarak ailelerinin geçimine katkı sağlamaya zorlayan AK Parti iktidarıdır. İşte, siz burada her gün anlatıyorsunuz; yollar yaptık, köprüler yaptık, şunu yaptık bunu yaptık. Gidin, Diyarbakır meydanındaki çocukların hâline bakın. Sizin ekonomide, işsizlikte, yoksullukta ülkeyi nereye getirdiğiniz açık ve açık ortadadır. Biz bu fotoğraftan utandık, inşallah siz de utanırsınız ve bu çocuklarımıza güzel bir gelecek hazırlarsınız, gençlerimize umutlu bir gelecek hazırlarsınız.

“SINAVA GİRDİK ALMADILAR”: Türkiye'de ve bölgede işsizlik gerçekten can yakıcı durumda. Muş'ta karşılaştığımız bir tabloyu sizlerle paylaşmak istiyorum. Adana Milletvekilimizle birlikte sokakta gezerken karşıdan gelen 3 gençle merhabalaştık, tanıştık; 3'ü de üniversite mezunuydu, sağlık bölümünü bitirmişlerdi. Sorduk, ‘Kaç defa sınava girdik, almadılar bizi’ dediler. ‘Neden?’ dedik. ‘Çünkü torpilimiz yoktu, Ankara'da dayımız yoktu’ dediler. İşte, gençleri torpille, liyakatsizlikle kamuya yerleştiren AK Parti iktidarından, Anadolu'nun dört bir yanından gençlerin talebi var: Gençler sizden iş istiyor, sizden istihdam istiyor. Buradan, milletin Meclisinden sesleniyoruz: Gençlerimizi işsiz bırakan, yoksul bırakan bu iktidarı en yakın seçimde birlikte göndereceğiz ve gençlerimizin umutla yaşadığı, mutlu yaşadığı bir Türkiye'yi hep beraber inşa edeceğiz.”

 

Kaynak: anka