CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, TBMM kürsüsünden ekmek ve kuru soğan gösterip, “Bu bütçede ekmek yok. Yiğit muhtaç olmuş kuru soğana” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda 2020 kesin hesabı ve 2022 bütçe görüşmeleri ikinci gününde devam ediyor. Bugün TBMM, Kamu Denetçiliği Kurumu, Anayasa Mahkemesi, Sayıştay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın kesin hesapları ve bütçeleri ele alındı.

AKP, İYİ Parti, MHP, HDP’nin ardından son grup olarak CHP Grubu konuşmalarına geçildi.

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen; TBMM ve Kamu Denetçiliği Kurulu hakkında söz aldı.

TUTDERE: CUMHURBAŞKANI 2 BİN 534 MADDELİK KARARNAME, MECLİS 2 BİN 645 MADDELİK KANUN ÇIKARMIŞ

Abdurrahman Tutdere, verilen soru önergelerine yanıt gelmediğini, kanun tekliflerinde müzakere ortamının kalmadığını söyleyerek, “Nitelikli kanun yapılmamaktadır. TBB için bir kanun çıktı. Bir kişiyi başkan seçmek için kanun çıkardınız. Ne oldu? Kongre oldu. Kanun teklifiniz elinizde kaldı, patladı. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, cumhurbaşkanına kararname çıkarma yetkisi verdi. 2 bin 534 maddelik kararname çıkarmış. Meclis 2 bin 645 maddelik kanun çıkarmış. Sayın Cumhurbaşkanı aynı zamanda hukukun da kitabını yazmış. İşte tek adam sisteminin ülkemizi getirdiği tablo” dedi.

Tuttere, kürsüden ekmek ve kuru soğan göstererek; şunları söyledi:

“Ben, AK Parti’nin 2022 bütçesini özetliyorum. Egemenliğin sahibi olan millete bu bütçede ekmek yok. 19 yıllık AK Parti iktidarının ekonomi politikalarının Türkiye’ye getirdiği yeri de özetliyorum: Yiğit muhtaç olmuş, kuru soğana.”

TANAL: BİNALİ YILDIRIM 7 ARAÇLA, SAYIN MECLİS BAŞKANI 7 ARAÇLA MECLİS’TEN ÇIKIYOR

Mahmut Tanal, eski Meclis başkanına tahsis edilen makam odalarını şöyle eleştirdi:

“Konuşulacak çok şey var ama bugün farklı bir hadiseyi anlatacağım. Yetkileri kuşa çevrilen Meclis’i anlatacağım. TBMM Ana binasında koca koridor var. Eski Meclis başkanlarının makam odaları yapıldı orada. Kimler var orada? İsmail Kahraman, İsmet Yılmaz. Cemil Çiçek, Mehmet Ali Şahin, Köksal Toptan, Bülent Arınç, Ömer İzgi, Mustafa Kalemli, Cahit Karakaş. Her birinin emrinde de üç tane personel var. Binali Bey ile 10 kişi var. Ayda yılda bir sefer Meclis’e geliyorlar. Koca makam odalarına ne gerek var? Eski Meclis başkanlarına araç tahsis edilmiş durumda. Sayın İsmet Yılmaz, 23 Nisan koltuk değişimi tadında en kısa Meclis Başkanlığı’nı yaptı. Ama o makamdan vazgeçemiyor. Sayın İsmet Yılmaz, birkaç hafta öncesine kadar Milli Savunma Komisyonu başkanıydı. Kendisine bir araç tahsis edildi. Onu kullanmadıysa hangi aracı kullandı? Canı sıkıldığı zaman eski Meclis Başkanlığı odasına gidiyor. AK Parti grubunun bir numaralı odası kendisine tahsis edildi. Sayın Binali Bey’in (Yıldırım) durumu daha farklı. Ne yapıyor? Konvoyla çıkarken 10 tane araçla çıkıyor. Sayın şu andaki Meclis Başkanı çıkarken en az 7 araçla çıkıyor. Bu şatafat neyinize lazım? Millet aç perişan, çoluğuna çocuğuna ekmek götüremiyor.”

KILIÇ: KENDİ İÇİNDE ADALETİ SAĞLAYAMAYAN KURUM, ÜLKEYE ADALET GETİREMEZ

Sevda Erdan Kılıç, şöyle konuştu:

“Meclis işlevsiz halde. En önemli denetim aracı olan soru önergelerimiz yanıtsız, Sayıştay raporlarımız da sansürleniyor. Atanmış bakanların, seçilmiş vekillere ve halka karşı sorumluluk hissetmediğini biliyoruz da Anayasa ihlallerini kabul edemiyoruz. Her yıl söylüyoruz. Kendi içinde adaleti sağlayamayan kurum, ülkeye adalet getiremez… Küçük bir azınlığın cebini boşattığınız millet, 2 milyar dolar vergi ödeyerek görevini yaptı. Bu vergiler, beşli çetelere ve saray beslemelerine gitti. Bu ülkeye karşı sorumluluğumuz çok. Kolluk güçlerine gazeteci tartaklatan zihniyetten ülkemizi kurtarmak gibi sorumluluğumuz var. Kadınlar ölmesin diye eylem yapanlara saldıran zihniyetten ülkemizi kurtarmak gibi sorumluluğumuz var.

ANTMEN: KAMU KURUMLARI KAPILARA KİMSEYE KAPATMAYACAKSIN

Alpay Antmen, “Bakanlık kendilerini atayan tek adama hesap vermek dışında hiçbir şey yapmıyorlar. Bu millete vermediğiniz hesabı, bu millet size soracak. Kamu kurumlarının tamamı hesap vermek zorundadır. Kamu kurumlarını kapılarını da kimseye kapatmayacaksın. Kamuda ticari sır diye bir şey yoktur” dedi.

 

Kaynak: anka