CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “19 yılda ülkemizi bir sorunlar yumağına çeviren siyasi iktidar çevre konusunda da sabıkalıdır. Yıllardır attığı yanlış adımlarla bu iktidarın bizatihi kendisi çevre sorunu haline gelmiştir. Bir doğa manzarası gördüklerinde inşaat hayali kuran ve çevre tahribatının kaynağı olan zihniyet sorunları çözemez” dedi.

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Torun, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, şu değerlendirmelerde bulundu:

“SADECE ORDU’DA ORMAN ALANLARIN ÜÇTE BİRİ MADEN SAHASI”

“Türkiye olarak bir 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü daha ülkemiz adına üzüntü ve endişeyle karşılıyoruz. 19 yılda ülkemizi sorunlar yumağına çeviren siyasi iktidar çevre konusunda da sabıkalıdır. Yıllardır attığı yanlış adımlarla bu iktidarın bizatihi kendisi çevre sorunu haline gelmiştir. Ormanlarımız tehdit altındadır. 19 yılda orman kanunları 29 kez değiştirilmiş, ormanlarımızdaki parça sayısı yüzde 60’lara varan oranlarda artmıştır. Tek parça olan orman arazilerimiz küçülmüştür. Ormanlarımız madenler ve taş ocakları eliyle yok edilir hale gelmiştir. 1 milyon hektara yakın orman alanı amacı dışına kullanılmaya açılmıştır. Sadece memleketim Ordu’da orman alanlarının üçte biri maden sahası ilan edilmiştir.

“ŞİMDİYE KADAR AKLINIZ NEREDEYDİ”

Su kaynaklarımız tehdit altındadır. İktidar tedbir alacağı yerde plansız HES projeleri ile su kaynaklarımıza zarar vermeyi alışkanlık haline getirmiştir. Denizlerimiz tehdit altındadır. Marmara Denizi deniz salyası olarak tanımlanan müsilaj sorunu nedeniyle can çekişmektedir. Marmara bu hale geldikten sonra çalıştay yapıp çözüm arayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na da soruyoruz: Şimdiye kadar aklınız neredeydi?

“ŞEHİRLER TEHDİT ALTINDA”

Havamız tehdit altındadır. Filtresiz çalışmaya devam eden 13 santral başta olmak üzere yanlış politikalarla aldığımız nefes kirletilmektedir. SİT alanlarımız tehdit altındadır. Bu iktidar döneminde yaklaşık 2,5 milyon hektarlık SİT alanının statüsü değiştirilmiştir. Şehirlerimiz tehdit altındadır. Kanal İstanbul Projesi için milletle ve bilimle inatlaşanlar, şehirlerimize ihanet etmekte geri adım atmayacaklarını göstermiştir.

Kaynak: anka