HABER: TAMER ARDA ERŞİN- KAMERA: ÜNAL AYDIN

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, TBMM Genel Kurulu gündemindeki Turizmi Teşvik Kanunu’nu, “Bu teklif, turizm bahane edilerek yerel yönetimlerin yetki ve gelirlerine çökme teklifidir. Siyasi iktidarın, seçimle kazanamadığı belediyelerden intikam alma teklifidir. Bu teklif bu şekilde yasalaşırsa Anayasa Mahkemesi’ne kadar gideceğiz” sözleri ile değerlendirdi.

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun başkanlığındaki, CHP Genel Başkan yardımcıları Gamze Akkuş İlgezdi ve Ahmet Akın’ın da aralarında bulunduğu 40 kişilik CHP heyeti; Karadeniz’de yurttaşların sorunlarını dinlemek için 3 günlük program düzenliyor.

CHP’li heyetin ilk durağı Ordu oldu. Torun ve CHP heyeti, düzenlediği basın toplantısında; AKP’nin sunduğu ve görüşmeleri TBMM Genel Kurulu’nda devam eden Turizmi Teşvik Kanunu teklifine ilişkin itirazlarını sıraladı.

Torun, yerel seçimlere büyük başarılarla kazandıkları belediyelerin tüm engelleme girişimlerine rağmen çalışmaya devam ettiğini ancak engellemelerin de sürdüğünü aktararak, şunları söyledi:

“Bu iktidar, işi gücü bırakıp belediyelerimizin hizmetlerini engellemenin peşine düşüyor. Bağış kampanyalarına el koyuyorlar, sudan sebeplerle soruşturmalar açıyorlar. Seçimde kazanamadıkları belediyelerin yetkilerini masa başında çalmak istiyorlar. Örneğin 36 yıldır Ordu Gülyalı Belediyemize ait olan bir balıkçı barınağına bile göz dikecek ve burayı bizzat Cumhurbaşkanı’nın imzasıyla belediyemizin elinden alacak kadar aciz hale geliyorlar.

“İNTİKAM ALMA TEKLİFİ”

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir kanun teklifi görüşülüyor. Bu kez de ‘turizm’ adı altında belediyelerimizin yetkilerini ve gelirlerini merkezi yönetime devretmek istiyorlar. Açıkça söylüyorum: Bu teklif, turizm bahane edilerek yerel yönetimlerin yetki ve gelirlerine çökme teklifidir. Bu teklif, siyasi iktidarın, seçimle kazanamadığı belediyelerden intikam alma teklifidir. Milletimiz, karnı doysa da gözü doymayan bir iktidarla karşı karşıyadır. Arkadaşlarımız bu teklife Genel Kurul’da direniyorlar. Biz de Ordu’dan sesleniyoruz: Belediye kanunlarına ve Anayasa’nın birçok maddesine aykırı olan bu teklif bu şekilde yasalaşırsa Anayasa Mahkemesi’ne kadar gideceğiz.”

“BELEDİYELERİMİZİN HAKKINI YEDİRMEYİZ”

Torun, Cumhurbaşkanlığı’nın “Tasarruf Genelgesi’nin” yayınlanmasının ardından, belediyelerin kreş gibi projelerinin önüne geçilmeye çalışıldığını söyledi. Torun, şöyle konuştu:

“Bu teklifin dışında da yeni bir adım attılar. Tasarruf genelgesi adı altında, belediyelerimizi iş yapamaz hale getirmek istiyorlar. Belediyelerimizin yavrularımız için kreş yapmasını, yeni hizmetler için projelere başlamasını israf sayıp, yasaklamak istiyorlar. Ancak gelin görün ki, kendi hazırladıkları genelgeden kendilerini muaf tutuyorlar. Cumhurbaşkanlığı ve Meclis Başkanlığı’nı tasarruftan muaf tutup, ‘Biz israf etmeye devam edeceğiz’ diyorlar. Sadece bu genelge bile iktidardaki çürümenin resmidir. İşi gücü bırakıp belediyelerimize saldıran iktidara şunu söylüyoruz: Bizim belediyelerimiz kimsenin hakkını yememiştir. Kusura bakmayın biz de belediyelerimizin hakkını hukukunu kimseye yedirmeyiz.”

“FINDIKTA TABAN FİYAT 35 LİRA OLMALI”

Önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen fındık taban fiyatına ilişkin de öneride bulunan Torun, “Ordumuzun da büyük sorunları var. Şu anda en büyük sorunumuz fındıktaki belirsizliktir. Maalesef bu iktidar bir fındık politikası belirlemekten bile acizdir. Fındık üreticimiz, bu iktidarın elinde, yabancı şirketlerin insafına terk edilmiştir. Bunun yanında neredeyse yeni hasat mevsimi gelmiş ama hala taban fiyatlar açıklanmamıştır. Sayın genel başkanımız açıkladı, biz Ordu’dan iktidara bir kez daha çağrıda bulunuyoruz: Üretici bahçeye girmeden, fındık fiyatı 35 lira olarak açıklanmalıdır” dedi.

Torun, Türkiye ve Ordu'nun sorunlarına için de şunları söyledi:

“ÜLKEYİ KİM BU HALE GETİRDİ?: Çok güzel bir ülkede cennet gibi bir vatanda yaşıyoruz. Toprağımız bereketli insanımız çalışkan. Peki bu kadar zenginliğimiz varken, neden her alanda sıkıntı çekiyoruz? Her bir vatandaşımızın kendine sormamız lazım: Neden Türkiye’de küçük bir azınlık zenginleşirken, insanımız yoksullaşıyor? Neden çiftçimizin ürünü para etmiyor? Neden esnafımız siftahsız kepenk kapatıyor? Neden her gün paramız değer kaybediyor? Neden enflasyon rekor kırıyor? Neden vatandaş artık ‘bittik, perişan olduk’ diyerek feryat ediyor? Tüm bunların sorumlusu kim, ülkeyi kim bu hale getirdi? Hepimiz biliyoruz ki tüm bunların sorumlusu ülkeyi 19 yıldır tek başına yöneten siyasi iktidardır. Maalesef bu iktidar, milletin çıkarlarını değil, kendi çevresinin çıkarlarını korumayı tercih etmiştir. Maalesef bu iktidar, helali unutmuş, harama yenilmiştir.

ORDU’YA SORUNLARI REVA GÖRENLER ÇÖZÜM ÜRETEMEZ: Bir başka konu altın madenleridir. Ordumuzun doğasına yönelik maden tehdidi her geçen gün artmaktadır. Daha önce Ordu ormanlarının 3’te 1’inin maden arama sahası ilan edildiğini açıklamıştık. Ancak üzülerek söylüyorum ki son verilere göre bu oran yüzde 65’lere çıkmıştır. Sadece Fatsa ilçemizdeki altın madeninin doğaya verdiği zarar tüm ülkemizin gündemine gelmiştir. Bunun yanında, yıllardır sadece yol yapmakla övünen bu iktidar, Ordu’ya yol yapmakta sınıfta kalmıştır. Vatandaşlarımızın yıllardır beklediği Fatsa Çevre Yolu’nun yapımı yılan hikâyesine dönmüştür. Ordu halkı, vaat verip tutmayan bu iktidar tarafından kandırılmıştır. Ünye-Akkuş-Niksar Yolu’nun akıbeti de aynıdır. Yıllardır ‘yatırım programına alacağız’ diyerek vatandaşlarımız umutlandırılmış ama yol için bir kazma bile vurulmamıştır. Ama herkes bilsin ki, Ordu halkı sahipsiz değildir.  Ordu’ya bu sorunları reva görenler, artık çözüm üretemezler. Vatandaşlarımıza sözümüzdür: İlk seçimde iktidar olacağız ve Ordumuzun sorunlarını çözmek de inşallah bize nasip olacak.”

CHP’li heyetinin yarınki durağı Giresun olacak ve burada yurttaşların sorunlarını dinleyecek. CHP’li heyet 3 günlük programın son gününde ise Trabzon’a gidecek.

 

Kaynak: anka