CHP Genel Başkan Başdanışmanı Erdoğan Toprak, “Millet İttifakı’nın hedefi adaylık tartışmaları değil, tek adam sistemini değiştirme ve demokratik parlamenter sisteme dönüştürme. Millet İttifakı ve muhtemelen yeni katılımlarla daha da büyüyüp, genişleyecek demokratik muhalefetin adaylık tartışması, kavgası yok” dedi.

CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı, İstanbul milletvekili Erdoğan Toprak’ın Türkiye ve dünya gündemini değerlendirdiği haftalık raporundan öne çıkanlar şöyle:

MUHALEFETİN ADAYLIK TARTIŞMASI YOK: İktidar ittifakı, kendi değiştirdikleri anayasada siyaset mühendisliği yapmak isterken, şimdi farkına vardıkları siyasal gafletin paniğini yaşıyor. Bunun için bir yandan seçimin zamanında yapılacağını ısrarla yinelerken diğer yandan Millet İttifakı’nı adayını açıklama baskısı altına alma çabasına giriştiler. Oysa Millet İttifakı’nın hedefi adaylık tartışmaları değil, tek adam sistemini değiştirme ve demokratik parlamenter sisteme dönüştürme. Millet İttifakı ve muhtemelen yeni katılımlarla daha da büyüyüp, genişleyecek demokratik muhalefetin adaylık tartışması, kavgası yok. Ortak hedef ve amaç, tek adama dayalı otokrat sistemi, adil, şeffaf, güçlü demokratik parlamenter sisteme dönüştürmek. Bu değişim ve dönüşümün kendilerini siyaset sahnesinden tamamıyla sileceğinin farkında olan iktidar ve ittifak ortağı, kavgayı büyütmek istiyorlar.

İKTİDAR ŞAM YÖNETİMİNE KARŞI ALTERNATİF OLUŞTURMA ÇABASINDA: Türkiye-Rusya arasında giderek krize dönüşmeye aday İdlib’de askerlerimize yönelik saldırılar arttı. Rusya, Astana ve Soçi mutabakatlarındaki taahhütlerini yerine getirmediği gerekçesiyle Türkiye’ye yönelik eleştirilerin dozunu artırdı. İktidar, Şam yönetimine karşı alternatif oluşturma çabasında. Geçtiğimiz hafta verilen üç şehidin ardından askerlerimize dönük saldırıların süreceğinin işaretleri çoğalıyor. İktidar, Suriye politikasını ülkemizin çıkarlarını öne çıkartacak şekilde radikal biçimde gözden geçirerek değişikliğe gitmeli, Şam yönetimi ile en kısa sürede ilişkileri normalleştirecek adımlar atılmalıdır. Türkiye-Suriye ilişkilerinin normal rayına oturması hızla bölgemizde dengeleri değiştirecek, sorunların süratle ve peş peşe çözümüne olanak sağlayacaktır. Böyle bir süreçten en büyük yararı Türkiye sağlayacaktır.

İKTİDARIN ÇÖZÜMÜ ÜRETİCİYİ TERÖRİST İLAN ETMEK: İktidar, market ve hal baskınlarıyla görüntüde enflasyonla mücadele ettiğini söylerken, iki yıl önce aynı uygulamaları yapan iki bakan şu anda görevde bile değil. Kaldı ki iktidar ‘fahiş fiyat’ dese de ağustos ayı Tarım-ÜFE enflasyonu yüzde 24,69 artışla rekor kırdı. Tüm dünyada gıda fiyatları yükselirken, ülkeler orta-uzun vadeli akılcı yeni stratejilere yöneliyor. Türkiye’de ise iktidarın çözümü; sıfır gümrüklü ithalat ve üreticiyi terörist, marketçiyi hain ilan ederek etiket teftişlerine, hal baskınlarına çıkmak. Ancak artık ithalatta çözüm olmuyor. Kurlardaki yükseliş nedeniyle ithal tarım ve hayvancılık ürünleri, gıda ürünleri de oldukça pahalıya geliyor. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) son çıktığı yüzbinlerce tonluk, buğday, arpa, hububat-bakliyat ihalelerinde hem ürün bulmakta sıkıntıya düştü hem de ihalede dolar-euro bazında gelen fiyat teklifleri, içeride yerli üreticiye verilen taban fiyatın üç katı düzeyinde gerçekleşti.”

 

Kaynak: anka