CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Konya’nın Meram ilçesinde aynı aileden yedi kişinin öldürülmesi için, “Bunu sadece ‘kişisel husumettir, aile içi meseledir’ diye küçümsemek, yeni cinayetlere zemin hazırlamaktır” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Konya’da aynı aileden yedi kişinin öldürüldüğü silahlı saldırı için açıklama yaptı. Olayın ardından Konya’ya giden CHP heyetinde yer alan Tanrıkulu, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Önceki gün Konya'daydım. 7 tane cenazenin önündeydim. İçimiz orada da kan ağladı gerçekten. Bu nasıl kin, bu nasıl nefret? Bu nasıl bir husumet, bir aileden sağ kalmayacak şekilde herkesi öldürüyorsun ya... Bunu sadece işte bir kedi meselesi, bir kişisel husumetle nasıl açıklarsınız? Onlarca kan davası gördük; onlarca, yüzlerce kan davası gördük. Aralarına girdik, barıştırmaya çalıştık, önledik. Konya'nın basireti mi bağlanmış ne olmuş? Yanı başımızda bir olay olmuş mayıs ayında, bir ailenin tümü neredeyse linç edilmiş. Kimse niye devreye girmez? Oranın muhtarı yok mu, mahalle muhtarı yok mu, caminin imamı yok mu, belediye başkanı yok mu, ‘ya ne oluyor?’ diyen? Nedir mesele diyen, yok mu ya? Ölüme giden yol açılıyor bu şekilde. ‘Bunu sadece kişisel husumettir, aile içi meseledir’ diye küçümsemek, yeni cinayetlere zemin hazırlamaktır.

“BU IRKÇI NEFRETİ GÖRELİM”

Bu ırkçı nefreti görelim. Katilin motivasyonunu görelim, neyin motive ettiğini görelim. Ölen Yaşar Dedeoğlu, 3 hafta önce Rudaw'a konuşmuş. Açık açık söylüyor: ‘Ülkücüler bizi burada istemiyor, siz Kürt’sünüz burada yerini yok’ diyor ve bizi buradan kovmak istiyorlar ve bizi burada öldürmek istiyorlar’ diyor. Kendi videosu. Ve alınmayan önlemler var, devreye girmeyen kanaat önderleri var, yerel otoriteler var devreye girmeyen...

Ve 7 cenazenin önünde namaz kıldık. Hep ifade ediyorum siyasetin dili değişmediği sürece, bu nefret cinayetleri, bu ırkçı-faşist cinayetler devam eder. Çünkü beslendikleri yer siyasetin dilidir. Kutuplaştırma siyasetidir. Ak Parti uzun zamandır kutuplaşma siyasetinin mimarıdır. Buradan siyasi rant elde etmek istiyor ve siyasetini kutuplaştırma üzerine yürütüyor. Kendi ortağı ile rol biçmiş biçimdeler.

 "NEFRET SİYASETİ BİLİNÇLİ TERCİH"

Türkiye'yi kutuplaştırarak idare etmeye çalışıyorlar ve hedef gösteren nefret siyasetinin kendilerini iktidarda tutacağını sanıyorlar. Bu bilinçli bir tercih aynı zamanda. O nedenle bakın bu olayların arkasındaki diğer nedenleri araştıralım dediğimizde hemen bizleri hain, farklı amaçları olan insanlar olarak söylüyorlar, hemen. Çünkü niyetleri bu, arkadaki neden araştırılmasın.

Ben buradan bir kez daha sesleniyorum, Savcılara sesleniyorum, araştırın, araştırın bu katili motive eden nedenler neler? Hangi nedenle bir aileyi toptan yok edersin? Korkutma ise eğer, çok olay gördük. Havaya ateş edersin, kaçarsın, bilemedin ayaklarına sıkarsın ama hepsinin kafasına sıkarak bir aileyi toptan öldürmek ne demek ya? Katletmek ne demek?

Ben tekrar hem yangın felaketinde yaşamını yitirenlere, itfaiye erlerine, sivil yurttaşlarımıza rahmet diliyorum, Konya'da yaşamını yitiren 7 yurttaşımıza rahmet diliyorum ve bütün Türkiye'nin başı sağ olsun diyorum aynı zamanda.”

Kaynak: anka