CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, mahkeme kararına rağmen doğal ve tarihi sit alanı statüsündeki Validebağ Korusu’nda iş makinelerini çalıştıran AKP’li Üsküdar Belediyesi’ni Kamu Denetçiliği Kurumu’na şikâyet etti.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, doğal ve tarihi sit alanı statüsünde yer alan Validebağ Korusu’nun “Rehabilitasyon Projesi” adı altında ranta açılmak isteyen AKP’li Üsküdar Belediyesi’ni Kamu Denetçiliği Kurumu’na (Ombudsmanlık) şikâyet etti.

Tanal, başvuru dilekçesinde; 21 Eylül tarihinde Üsküdar Belediyesi ekiplerinin iş makineleri ve kamyonlarla Validebağ Korusu’na girerek, alana moloz ve toprak döktüğünü aktardı. Tanal, yapılaşma planına yönelik, İstanbul 6. İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararına rağmen Üsküdar Belediyesi’nin Validebağ Korusu’nda betonlaştırma çalışması başlattığına dikkat çekti. Tanal’ın dilekçesi şöyle:

"KORUDA EKOLOJİK DENGE BOZULACAK"

“Validebağ Korusuna yapılan bu saldırıya bölge halkı ve doğa sever vatandaşlar tarafından engel olunmaya çalışılmışsa da Üsküdar Belediyesi, çivi dahi çakılmasının yasak olduğu Validebağ Korusu’nu kirletmeye ve tahrip etmeye başlamıştır. Üsküdar Belediyesi, hakkında yürütmeyi durdurma kararı olan rehabilitasyon projesini zor kullanarak ve hukuku hiçe sayarak yapmaya başlamış ve 1. Derece Doğal Sit Alanı olan Validebağ Korusu’na zarar vermiş ve zarar vermeye devam etmektedir.

Validebağ Korusu, 1990'lı yılların başından itibaren yapılaşma tehdidine ve yanı başında bulunan 50 dönümlük arazinin yapılaşmaya açılacağı endişesiyle yapılan başvurular sonucunda, 1996 yılında İstanbul III Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından birinci derece doğa koruma alanı ilan edildi. 1999 yılında ise doğal SİT alanı olarak tescil edilmiştir. Ayrıca içinde yer alan tarihi binalar da tescil edilmiştir.

Validebağ Korusu’nun 261 bin 5 metre karelik bölümünü son olarak bakım ve onarım gerekçesiyle 2020 yılının Mart ayında Üsküdar Belediyesi’ne tahsis edilmiş olup, Üsküdar Belediyesi, ‘Bakım ve Rehabilitasyon projesi’ adı altında Validebağ Korusu’na hukuka aykırı müdahalelerde bulunmaktadır. Validebağ Korusu’nu koruma amacıyla kurulan dernekler ve bölge halkı tarafından koruda günlerdir hukuka aykırı müdahalede bulunulmasına engel olunmak için nöbet tutulmakta ve bu hukuka aykırı proje ile doğal yapısı bozulmak ve betonlaştırılmak istenen Validebağ Korusu savunulmaktadır.

Validebağ Korusu’na yapılmak istenen projelerin doğal yaşama, ekosisteme ve canlı yaşamına zarar vereceği, korunun 1.derece doğal sit alanı olduğu gerekçesiyle çivi dahi çakılamayacağı gerekçesiyle projeler hakkında davalar açılmıştır. İstanbul 11. Bölge İdare Mahkemesi ihalenin yürütmesinin durdurulmasına, İstanbul 6. Bölge İdare Mahkemesi de planlara ilişkin yürütmenin durdurulması kararları vermiştir.”

 

Kaynak: anka