CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, İran’ın doğal gaz akışını 10 gün süreyle kesmesinin ardından sanayi ve elektrik santrallerinde doğal gaz tüketiminin sınırlanmasına tepki gösterdi. Şevkin, “20 yıllık iktidarınız döneminde herhangi bir arıza, kısıtlama oluştuğunda doğalgazın yerine konulacak bir enerji tesisi yapamadınız mı? Her kriz anında 'petrol bulduk, doğalgaz bulduk' yalanlarıyla avunuyorlar" dedi. 

CHP Adana Milletvekili ve jeoloji yüksek mühendisi Şevkin, İran’ın gaz sevkiyatını 10 gün süreyle durdurması ve günlük talebin 290 milyon metreküp seviyelerini aşması nedeniyle BOTAŞ’ın sanayiciye günlük doğal gaz kullanımını yüzde 40 oranında azaltma talimatı verdiğini anımsattı.

BOTAŞ’ın bu kararının Türkiye’nin içinde bulunduğu vahameti gözler önüne serdiğini kaydeden Şevkin, AKP’nin 20 yıllık iktidarında herhangi bir kriz anını öngörmediğini ve hiçbir önlem almadığını vurguladı.

Şevkin, hükümetin her fırsatta doğal gaz rezervi bulduğunu açıklamasına ve Cumhurbaşkanı’nın da bunu bir müjde olarak lanse etmesine rağmen İran’ın arıza nedeniyle Türkiye’ye doğalgazı 10 gün süreyle keseceğini bildirmesinden sonra BOTAŞ’ın sanayi kuruluşlarına bir yazı göndererek günlük doğal gaz kullanımını azaltmalarını bildirdiğini, bu karara uymayan sanayicilere ise sözleşmelere göre ceza uygulanacağını belirttiğini söyledi.

CHP'Lİ ŞEVKİN'DEN BAKAN DÖNMEZ'E 'KESİNTİ' SORUSU

Türkiye’nin 2022 yılının ilk gününe doğal gazda hanelerde yüzde 25, sanayi tesislerinde ise yüzde 50 oranında yapılan zamla uyandığını söyleyen Şevkin, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez, doğalgazda 300 milyon metreküp altyapı tesisleri bulunduğunu iddia ediyor. İran’ın ise Türkiye’ye 28.5 milyon metreküp doğalgaz arzı var. Türkiye tüketiminin yüzde 10’unu karşılayan İran’ın bu kısıtlaması Türkiye’de neden yüzde 40’a varan bir kesinti önlemini gerektiriyor?” diye sordu.

“HER KRİZDE 'PETROL BULDUK' YALANLARIYLA AVUNUYORLAR”

Bu gelişmeler karşısında “Rusya’dan doğal gaz gelmiyor mu?” sorusunun akıllara geldiğini belirten Müzeyyen Şevkin, şu değerlendirmeleri yaptı:

“10 günlük kesinti neden yüzde 40’lık bir tasarrufu gerektiriyor? Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bugüne kadar herhangi bir öngörüde bulunamadı mı? 20 yıllık iktidarınız döneminde herhangi bir arıza, kısıtlama oluştuğunda doğalgazın yerine konulacak bir enerji tesisi yapamadınız mı? Örneğin Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi’nden (FSRU) bu eksik gazı karşılayamadınız mı? 20 yıldır bu ülkeyi yönetenler her konuda sınıfta kaldığı gibi bu konuda da sınıfta kaldı. Her kriz anında 'petrol bulduk, doğalgaz bulduk' yalanlarıyla avunuyorlar. Hükümetin, İran’ın 10 günlük kesintisi nedeniyle en az 1 ay Türkiye’de enerjide sorun yaşatmayacak önlemleri alamadığını, böyle bir yetileri olmadığını gördük. Dolayısıyla bu kesinti krizi; yenilenebilir ve alternatif enerji kaynaklarının, yerli ve milli kaynakların ne kadar değerli ve önemli olduğunu bir kez daha kanıtlamış oldu."

Şevkin, BOTAŞ’ın uyguladığı kesinti kararının yurtiçi ve yurtdışında taahhütte bulunan sanayicileri zor duruma soktuğunu, özellikle ihracat teslimatlarında büyük baskı yaşanacağını sözlerine ekledi.

 

Kaynak: anka