AHMET SANCAR KIZILKAYA / SEFA GARDİYANOĞLU

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, “Adalet ve Kalkınma Partisi, her yıl aynı sınava giren ve her yıl aynı sınavdan sınıfta kalan bir öğrenci gibi. Sorular aynı, sadece aradan bir sene geçiyor ve sorular tekrar soruluyor ve o soruları tekrar yanıtlayamayan bir öğrenciye dönüşmüş durumda Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı. O yüzden bu iktidarın değişmesi gerekiyor" dedi. Salıcı, "Cumhuriyet Halk Partisi iktidarını, halkın iktidarını kurarak Türkiye’de yeni bir dönemi başlatan bir siyaseti başlatmalıyız. Bu mümkün. CHP’nin iktidarını kurma zamanı geldi” diye konuştu.

CHP 10. Bölge Toplantısı, CHP Parti Örgütü Örgüt Yönetimleri ve Yurtdışı Örgütlenme’den sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Salıcı'nın başkanlığında Kocaeli’nde yapıldı. Toplantı Kocaeli, Sakarya, Düzce ve Bolu CHP il yönetimlerinin katılımı ile yaptı. Toplantıya CHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP PM Üyesi Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan,  CHP PM Üyesi Ayça Taşkent, Kocaeli İl Başkanı Harun Yıldızlı, Sakarya İl Başkanı Ecevit Keleş, Düzce İl Başkanı Basri Karslıoğlu, Bolu İl Başkanı Hüseyin Kazım Karsu ve İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet de katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan programda İl Başkanı Harun Yıldızlı açılış konuşmasını yaptı.

ÖZKOÇ: DEVLET HAFIZASININ OLMADIĞI HİÇBİR YERDE DOĞRU KARARLARI ALAMAZSINIZ 

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, “Devlet hafızasının olmadığı hiçbir yerde doğru kararları alamazsınız” dedi. Özkoç, şunları söyledi:

“Yangının başladığı ilk günden itibaren Muğla’daydım. Genel Başkanımızın görevlendirmesiyle komitede görev aldım. Hayatımda hiç bu kadar çaresiz olduğumu hatırlamıyorum. Çok çığlık işittim ama ormanın çığlığını hiç bu kadar hissetmemiştim. Recep Tayyip Erdoğan denilen kişi AKP’nin Genel Başkanı olma sıfatının ötesine gidemediğini bu yangında tekrar göstermiş oldu. Bir millet bu kadar çaresiz bırakılamaz. Kibirlik bir kişi Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı olamaz. 

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ İÇİN ACİLEN İKTİDAR OLMAMIZ GEREKİYOR”

Yangın bölgesinde insanlar elleriyle toprağı sökerek ateşin üstüne atmaya çalışıyor. Milli Savunma Bakanı kendisine asker talebi olmadığını söyledi. CHP için değil, Millet İttifakı için değil, Türkiye Cumhuriyeti için acilen iktidar olmamız gerekiyor. Derhal göreve gelmemiz gerekiyor. Yıkımı tekrar inşa etmemiz gerekiyor. Tekrar millet ve devlet olmamız gerekiyor. Bunun için büyük bir güç var o da CHP. Unutmadığımız bir hafızamız o da Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları.”

BÖKE: BİZ O PARAYI BULURDUK

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke de “Bakan, eğer ‘Elimizde yangın söndürme uçağı yok ama uçakları yeniden uçurabilmek için 4 milyon dolar paraya ihtiyacımız var’ deseydi biz o parayı bulurduk” dedi. Böke şöyle devam etti: 

“Bugün 11 büyükşehir belediye başkanımızın açık çağrısı var; ‘Devlet yapamıyorsa biz yaparız’ diyorlar. Bilerek ve isteyerek vergilerimizi başka yerlere harcamışlar. 4 milyon dolar bütçenin binde biri bile değil. Bütçemizin yüzbinde birine denk geliyor. Yangın siyasetin kendisi. Bu yangına engel olması gereken iktidarın siyasi tercihleri nedeniyle bugün bu hale geldik. 4 milyon dolar sarayın 3 günlük harcaması. Biz iktidara geldiğimizde saraylara para gömmeyeceğiz. Halkı yangınlardan kurtarmak için yatırımlar yapacağız.

“CUMHURBAŞKANININ BİR CÜMLESİ İLE 67 MİLYAR LİRA ZARAR ETTİK, ERKEN SEÇİM İSTİYORUZ”

Bir avuç yandaş şirkete 83 milyar dolar ödediler. Bu paranın on binde biri ile yangın uçağı alınırdı. Kamulaştırmalar yapacağız. Halkın yangın söndürme uçağı almak için parası olacak. Bu kadere, düzene mahkum değiliz. Cumhurbaşkanının dün akşamki enflasyon açıklamasının ardından Türk lirası dolar karşısında 10 kuruş değer kaybetti. Bu değer kaybı karşısında elektrik faturaları, dış borcumuz, esnafın masrafları arttı. Cumhurbaşkanının bir cümlesi ile 67 milyar lira zarar ettik. CHP olarak sorumluluklarımızın farkındayız. Halkın ihtiyacı olduğu için vakit kaybetmeden sandığı getirin. Erken seçim istiyoruz.” 

SALICI: İLK DEFA MI YANGIN YAŞIYORUZ?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı da “Meseleyi yerel ve ulusal ölçekten küresel ölçeğe alalım. Ülkemizde yangınlar var. İlk defa mı yangın yaşıyoruz? Hayır. Biz bir Akdeniz ülkesiyiz. Ülkemizde koşullar ortaya çıktığında yangınlarla, sellerle, başka türlü afetlerle karşılaşıyoruz maalesef. Dünyada bir küresel ısınma sorunu var. Buzullar eriyor ve o buzulların erimesi iklim krizini tetikliyor" diye konuştu. Salıcı şunları söyledi:

“PARİS İKLİM ANLAŞMASI’NI ONAYLAMAKTAN KAÇINIYORLAR”

Pandemi ile karşılaştık ve halen içindeyiz. Ama bütün bu yaşadıklarımızın ortak noktası var. Bunların küresel aslında ısınmadan kaynaklı felaketler olduğu, bunların önlenebilir olduğu çok açıkken, bizim de defalarca yaptığımız çağrılara rağmen, grup başkanvekillerimizin Meclis Başkanı’na yönelik ısrarlı çağrılarına rağmen Paris İklim Anlaşmasını onaylamaktan kaçınan bir iktidar ile karşı karşıyayız. Paris İklim Anlaşmasını onaylamaktan kaçınıyorlar çünkü onayladıklarında bu söylediğimiz felaketlere dönük önlemler alınması gerekiyor ve bunun bütün dünya ülkeleri ile birlikte alınması gerekiyor. Adalet ve Kalkınma Partisi, Paris İklim Anlaşmasını imzalamasına rağmen onaylamaktan ısrarla kaçınıyor.

İKTİDARA GELDİKLERİNDE 176 AYNI NOKTADA YANGINLAR ÇIKIYOR. O GÜN DEVLETİN ELİNDE 16 YANGIN SÖNDÜRME UÇAĞI, 3 KEŞİF UÇAĞI VARDI

Adalet ve Kalkınma Partisi döneminde biz yaşanan felaketlere önceden tedbir almayı unutur hale geldik. İktidara ilk geldikleri 2002 yılında Türkiye’de 176 aynı noktada yangınlar çıkıyor. O gün devletin elinde 16 yangın söndürme uçağı, 3 keşif uçağı var ve dört farklı bölgede konuşlanmış durumda. Bu 176 yangının büyük kısmı çıktıktan hemen sonra, uçaklar olduğu için tedbirler hızlı bir şekilde alınabildiği için söndürüldü, kamuoyunun büyük kısmının belki o yangınlardan haberi bile olmadı. Bahsettiğimiz 2002’nin Türkiye’si. Bu ülkede bir geriye gidiş mi var. Bu ülkede geleceğe dair umut besleyebilecek bir iktidar mı var? Bu ülkede geleceğimizi kurmamıza çaba gösteren, çocuklarımızı daha ileri götürmemizi sağlayan siyasi bir anlayış mı var? Tam tersi. 2002’de olan uçaklar 2021’de yok ama 2002’de olmayan başka uçaklar var. Cumhurbaşkanı’nın o kadar uçağı yoktu 2002’de, şimdin 13 tane uçağı var. Bu bir siyasi tercih. Ortada bir kamu bütçesi var ve bu kamu bütçesinin zengin ettiğin adamdan yana mı kullanacağız iktidar böyle düşünüyor, yoksa 83 milyon vatandaşın lehine mi kullanacağız, CHP öyle düşünüyor. Açık net bir siyasi tercih var.

“HER YIL SINIFTA KALAN ÖĞRENCİ GİBİ”

İklim krizi bir sorun ve bütün dünya ile birlikte, dayanışma ile çözeceğiz. Felaketler yaşıyor muyuz, evet yaşıyoruz. Felaketler de yaşıyoruz. Daha önce de yaşıyorduk, ama daha önce dere yatağına dikilmiş 10 katlı biralar yoktu bu ülkede. Dere yatağını kapatan imar uygulamaları yoktu bu ülkede. Yanlış yapanlarla mücadele eden bir siyasi anlayış vardı. Türkiye hiç bu kadar kötü olmadı. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin, Türkiye’ye gösteremediği şey şu: Yangın olur, felaket olur, sıkıntı olur, pandemi olur ama akıllı bir iktidar, devlet aklı ile bakabilen, rasyonel akılla bakabilen bir iktidar bunların tedbirini önceden alır ve gerekenleri yapar. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bu yaklaşımı, bu basireti gösterebilecek durumda değil. Öyle bir noktaya geldi ki Adalet ve Kalkınma Partisi, her yıl aynı sınava giren ve her yıl aynı sınavdan sınıfta kalan bir öğrenci gibi. Sorular aynı, sadece aradan bir sene geçiyor ve sorular tekrar soruluyor ve o soruları tekrar yanıtlayamayan bir öğrenciye dönüşmüş durumda Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı. O yüzden bu iktidarın değişmesi gerekiyor.

“4 MİLYON DOLAR AYIRMADIKLARI İÇİN”

11 Büyükşehir Belediye Başkanımız döndü dedi ki; ‘4 milyon dolara ihtiyacınız varmış o uçakları tamir edip uçurmak için, o dört milyon doları biz vermeye hazırız’ dedi. 4 milyon doları ayırmadıkları için ülkemiz yanıyor. Daha önce 50 milyon dolarımız yok diye Tank Palet Fabrikası’nı da Katarlılara vermişlerdi. Ama yandaşları istedikleri kadar parayı, istedikleri koşullarda peşkeş çekmekten uzak durmuyorlar. ‘Beşli Çete’yi zenginleştirmek için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar.  Türkiye’yi bu hale getirdiler.

“CHP İKTİDARINI KURMA ZAMANI GELDİ”

‘O dört milyon doları veririz’ diyen belediye başkanları, 31 Mart seçimlerine seçilmeden ne diyorlardı, ‘Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanlarına oy verirseniz maazallah Türkiye uçurumun kenarına geldi, bu artık bir bekaa meselesi. Türkiye beka meselesi ile karşı karşıya kalır’ diyorlardı. Hani Ankara’da belediyenin faturaları, terör örgütü mensupları tarafından dağıtılacaktı; hani İstanbul seçimleri çalınmıştı; hani tüm Türkiye’de CHP’li belediye başkanları göreve geldiğinde sosyal yardımları kesecekti. Vatandaşlarımız bu yalanların hiç birisine itibar etmedi. O belediye başkanlarımızı göreve getirdi, o belediye başkanlarımız da Adalet ve Kalkınma Partisi’nin söylediği bu yalanların hepsini teker teker ortaya çıkardı. Biz 31 Mart seçimlerinde önemli bir siyasi başarı sağladık. İktidarın her türlü engellemesine rağmen hizmet etmeye devam ediyorlar. Belediye Başkanlarımızın yürüttüğü bu çabayı, örgütümüzün yıllardan beli sokak sokak dolaşarak verdiğimiz bu çabayı, parlamento grubumuzun Meclis’te verdiği mücadeleyi, genel merkezimizin çabasını birleştirerek bizim önümüzdeki ilk seçimlerde CHP iktidarını, halkın iktidarını kurarak Türkiye’de yeni bir dönemi başlatan bir siyaseti başlatmalıyız. Bu mümkün. Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidarını kurma zamanı geldi.”

KOCAELİ İL BAŞKANI HARUN YILDIZLI: HÜKÜMET HAREKETSİZ

İl Başkanı Harun Yıldızlı de şöyle konuştu:

“Ülkemiz cayır cayır yanıyor. Hükümet sessiz, hareketsiz. Ülkeyi yönetemiyorlar. Genel Başkanımızın yangının ilk gününden beri Antalya, Muğla, Marmaris, Bodrum bütün illeri ve ilçeleri gezerek yapılması gerekenleri tek tek sıralamıştır. Dün de 11 büyükşehir başkanımızla birlikte cumhuriyet döneminde kurulan Türk Hava Kurumu’yla ilgili yapılması gerekenleri tek tek sıralamıştır. CHP hep eleştiriliyor. Cumhuriyet döneminde kurulmuş Türk Hava Kurumu’nu ayaklandırmak için tıkır tıkır çalışan belediye başkanlarımız üzerine düşen ne varsa yapmaya hazır olduklarını yazılı bildirmişlerdir. Genel Başkanımızın iş insanlarına da çağrısı olmuştur. Bu yangınlar her sene oluyor. Onun için bizler Türk Hava Kurumu’nu mutlaka ayaklandırmalıyız. Bizler CHP olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

* CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı

* Marmara Bölge Toplantısı Genel Görüntüler

* CHP Kocaeli İl Başkanı Harun Yıldızlı

* CHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç

* CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke

Kaynak: anka