CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Rize’de yaşanan sel felaketine ilişkin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı Karadeniz İklim Eylem Planı’nın uygulanmadığını belirterek, "Karadeniz İklim Eylem Planı var, ama kâğıt üstünde. Eyleme gelince maalesef yok. İnsan kaynaklı doğa tahribatları, yanlış imar ve yapılaşma politikaları, yanlış su yönetimi politikası, dere ıslah çalışmaları, hidroelektrik santrallere (HES) izin verilmesi bu felaketleri tetikliyor. Yağmur yağar. Yağmurun yağmasına engel olma gücü hiçbir kulun yoktur, ama seli engelleyebiliriz. Seli, doğru politikalarla engelleyebiliriz" dedi.

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Rize’de yaşanan sel felaketini ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi:

Karadeniz Bölgesi’nde daha önce yaşanan sel ve heyelan felaketlerine dikkat çeken Öztunç, "Geçtiğimiz yıl Giresun'da sel felaketi yaşanmıştı. Yine üç bakan gitmişti. Üç bakan orada açıklamalar yapmış, kepçenin üzerinde çıkmışlardı. Ve, 'Artık Karadeniz Eylem Planı'nı devreye sokacağız' demişlerdi. Aradan bir yıl geçti, bu defa Rize'de aynı sel felaketi yaşandı. Hiçbir şekilde eylem planı devreye sokulmadı" dedi. 

"YAĞMURUN YAĞMASINA ENGEL OLMA GÜCÜ HİÇBİR KULUN YOK AMA SELİ ENGELLEYEBİLİRİZ"

Çayeli'nde yaşanan sel felaketini anımsatan Öztunç, şunları söyledi:

“Rize’de son 20 yılda sel felaketi nedeniyle, 76 yurttaşımız canını yitirdi. Karadeniz İklim Eylem Planı var, ama kağıt üstünde var. Eyleme gelince maalesef yok. İnsan kaynaklı doğa tahribatları, yanlış imar ve yapılaşma politikaları, yanlış su yönetimi politikası, dere ıslah çalışmaları, hidroelektrik santrallere (HES) izin verilmesi bu felaketleri tetikliyor. Yağmur yağar. Yağmurun yağmasına engel olma gücü hiçbir kulun yoktur ama seli engelleyebiliriz. Seli, doğru politikalarla engelleyebiliriz." 

"BAKANLIK, HES'LERE, TAŞ OCAKLARINA İZİN VERİYOR"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Karadeniz İklim Eylem Planı’nın uygulanmadığını belirten Öztunç, “TOKİ halen, dere yataklarında rant peşinde koşuyor. DSİ, dereleri beton kanalına çevirmeye devam ediyor. Orman Genel Müdürlüğü, ağaçları kesmeye, kestirmeye devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, HES’lere, taş ocaklarına izin veriyor. Rize bir an evvel acil eylem planına alınmalı ve acilen afet bölgesi ilan edilmelidir" çağrısı yaptı. 

"BAKANLAR GİDİYOR, ŞOVLARINI YAPIYORLAR, 'DÜZELTECEĞİZ' DİYORLAR, FELAKETLERİ YAŞAMAYA DEVAM EDİYORUZ"

Öztunç, hükümetin yaşanan felaketler sonrası bölgeye gittiğini belirtirken, "Bakanlar gidiyor, orada şovlarını yapıyorlar, 'düzelteceğiz', 'bir daha bunlar olmayacak' diyorlar, ama her yıl aynı olayları, felaketleri yaşamaya devam ediyoruz. Bunun tek sorumlusu var, yanlış çevre politikası, AK Parti'nin yürüttüğü yanlış politikalardır" dedi. 

CHP’NİN “AFET VE AŞIRI DOĞA OLAYLARI POLİTİKA BELGESİ”

Öte yandan, yaptığı yazılı açıklamada; Mart 2021'de CHP olarak, “Afet ve Aşırı Doğa Olayları Politika Belgesi” yayınladıklarını hatırlatan Öztunç, “Uluslararası metinleri, sözleşmeleri inceleyerek, ülkemizin öznel koşullarını irdeleyerek bir politika belgesi hazırladık. Bu işin kuralı tüm dünyada aynı. Riske öncelik verme, zararlarını ortadan kaldıracak tedbirler alma” dedi.

"RİZELİ HEMŞEHRİLERİMİZE GEÇMİŞ OLSUN"

Öztunç, sel felaketinde yaşamını yitiren yurttaşların başta aileleri ve yakınları olmak üzere tüm halka başsağlığı dileklerinde bulunurken, "Tüm Rizeli hemşerilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletmek istiyorum” dedi. Sel felaketi nedeniyle mağdur olan yurttaşların kamusal yardım ve hizmetlerden eşit faydalanmalarını sağlayacak koşulların sağlanması gerektiğini belirten Öztunç, "Bu bağlamda gerekli kanun değişiklikleri yapılmalıdır” diyerek de çağrı yaptı. 

NE OLDU? 

Rize'de dün etkili olan sağanak yağış, dereleri taşırdı. Köy yolları ulaşıma kapanırken bazı ev ve işyerlerinin zemin ve bodrum katlarını su bastı. Yaşanan sel ve heyelan felaketinde edinilen bilgiye göre can kaybı 5'e yükseldi. 

Kaynak: anka