CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, geçen yıl başlattıkları YaşamHak projesinde 2 bin 352 kadının kendilerine başvurduğunu açıklayarak, kadına yönelik şiddetin en çok yaşandığı üç ilin İstanbul, İzmir ve Antalya olduğunu söyledi. AKP iktidarı döneminde Türkiye’nin “kadın mezarlığına döndüğünü” savunan Nazlıaka, “Geliyor gelmekte olan kaçış yok Erdoğan” sözleriyle “derhal seçim” çağrısı yaptı.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Nazlıaka, 5 Aralık Türk kadınına seçme hakkının tanınmasının 87’nci yıl dönümünde geçtiğimiz yıl başlattıkları YaşamHak projesine dair raporlarını açıkladı. CHP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen Nazlıaka, proje kapsamındaki yeni uygulamaları da tanıttı.

Nazlıaka, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde Türk kadınlarının birçok gelişmiş ülkedeki kadınlardan daha önce seçme seçilme hakkını kazandığını anımsatarak, “Kadınlar eşit yurttaşlık kimliğine sımsıkı sarılıp 1934’te seçme ve seçilme hakkını kazandıktan sonra yapılan ilk seçimde koşa koşa sandıklara gittiler. Büyük illerde oy kullanma oranı neredeyse kadın ve erkeklerde eşit düzeydeydi. Seçimin sonucunda 17 kadın milletvekili Meclis’e girdi. 1936 yılında bir ara seçim yapıldı. Bu ara seçim sonucunda bir kadın milletvekilimiz daha Meclis’e girdi ve böylece Meclis’te toplam 18 kadın milletvekiliyle temsil edildik” diye konuştu.

“TÜRKİYE 156 ÜLKE İÇERİSİNDE 133’NÜCÜ SIRADA YER ALIYOR”

Nazlıaka, o yıllarda Türkiye’nin parlamentoda kadın temsili bakımından dünyada ikinci sırada yer aldığını belirterek, şöyle konuştu:

“Atatürk önderliğinde bu devrimi yaşayan Türk kadınları aradan geçen 87 yıla rağmen ilerlemek bir yana geri bırakılmaya çalışılıyor. Öyle ki 1935 yılında parlamentoda kadın temsilinde ikinci sırada olan ülkemiz Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ve Parlamentolar Arası Birlik tarafından hazırlanan rapora göre şu anda 129’nucu sırada yer alıyor. Ayrıca Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği’ne üye olan 41 ülke arasında da parlamentoda kadın temsil oranı açısından sonuncu sırada yer alıyoruz. Dünya ekonomik Forumu’nun hazırladığı cinsiyet eşitsizliği raporuna göre ise Türkiye 156 ülke içerisinde 133’nücü sırada yer alıyor.”

Şu anda TBMM’de kadın milletvekili oranının yüzde 17 olduğunu söyleyen Nazlıaka, şunları kaydetti:

“Kadın belediye başkanı oranımız yüzde 3,2’dir. Kadın muhtar sayımız son seçimlerde yüzde 66 oranında artmış olmasına rağmen sadece yüzde 2’ye yükselebildi. Bizler bu eşitsiz sistemi değiştirmek için CHP olarak dev bir adım attık. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk imzacısı olduğu ve eşit temsili öngören kanun teklifimizi 8 Mart 2021 tarihinde Meclis’e sunduk. Bu teklifte hem genel hem yerel seçimlerde denklik uygulamasını güvence altına almak istemiştik. Aynı zamanda aday listeleri hazırlanırken, fermuar sistemine göre yani bir kadın bir erkek aday şeklinde sıralamanın yapılmasını da teklifimize dahil etmiştik.  

“TEKLİFİMİZ AKP VE MHP’NİN OYLARIYLA REDDEDİLDİ”

Partimizin 30 Kasım 2021 tarihinde Genel Kurul’da görüşülmek üzere Genel Kurul’a indirdiği bu teklif gerçekten bizler için çok değerliydi. Bunun için çeşitli sivil toplum örgütleri, eşitlikçi erkeklerle görüştük. Hep birlikte yasaya destek istedik. Sosyal medyada destek açtık. Ciddi bir kamuoyu oluştu. Teklifimiz bu desteklere rağmen bildiğiniz gibi AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedildi. Böylece bir kez daha kim kadın erkek eşitliğini, kim insan haklarını savunuyor, kim ‘mış’ gibi yapıyor bunu en net şekilde görmüş olduk.”

“KADIN MEZARLIĞINA DÖNDÜ”

Nazlıaka, Türkiye’nin AKP iktidarında “kadın mezarlığına döndüğünü” savunarak, “Bizler bu cins kırımı durdurmak ve kadına yönelik şiddetle mücadele etmek amacıyla CHP olarak 5 Aralık 2020 tarihinde bir projeyi Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu  ile birlikte kamuoyunun dikkatine sunduk. Projemizin adı YaşamHak. Yaşam en temel haktır dedik” diye projelerini geçen yıl açıkladıklarını anımsattı.

EN ÇOK ŞİDDET İSTANBUL’DA

Nazlıaka, barolar, sivil toplum örgütleri ile bugüne kadar 55 protokol imzaladıklarını açıklayarak, projelerinin verilerini şöyle açıkladı:

“Bugüne kadar 2 bin 352 kadının hayatına birebir dokunduk. YaşamHak projemiz kapsamında bize yapılan başvurulara dair analizler yaptık. Şiddetin en fazla olduğu üç il İstanbul, İzmir ve Antalya olarak sıralanıyor. Başvuruların türlerini incelediğimizde fiziksel şiddet başı çekiyor. Ardından psikolojik şiddet geliyor. Ekonomik ve cinsel şiddet de gene başa baş gidiyor.

MAĞDURLARIN YÜZDE 44’Ü ÖNLİSANS VE ÜSTÜ MEZUNU

Başvuran şiddet mağduru kadınların eğitim düzeyi düşük. Şiddet mağduru kadınların yüzde 35’i ortaokul, yüzde 20’si ilkokul mezunu, yüzde 2’si ise sadece okur yazar. Şiddete uğrayan kadınların yüzde 27’si lisans, yüzde 15’i önlisans, yüzde 2’si lisansüstü ve doktora mezunu.  

EN YAKININDAKİ ERKEK

Şiddete uğrayan kadınların yüzde 46’sı 16-29 yaş, yüzde 22’si 30-39, yüzde 19’u 40-49, yüzde 13’ü ise 50 yaş ve üzeri olduğunu gördük. Veriler bize bir gerçeği daha gösterdi. Kadınlar en çok en yakınlarındaki erkekler tarafından şiddete maruz kalıyor. Kadınların yüzde 42,6’sı eşi veya partneri, yüzde 11,9’u eski eşi ya da partneri, yüzde 6,4’ü babası, yüzde 7’si ise sokakta tanımadığı bir erkek tarafından şiddete uğruyor.

Nazlıaka, AKP iktidarında koruyucu, caydırıcı mekanizmaların işlemediğini kaydederek, “Kadına yönelik şiddet konusunda samimi değiller. Kadını iki cinsiyetten birisi olarak değil ikinci cinsiyet olarak görüyorlar. Eşit olarak tariflenmemeyi işin fıtratı olarak görüyorlar. Onlara göre kadına yönelik şiddet tolere edilebilir noktada. Bizler kadına yönelik şiddeti asla ve asla tolere edilebilir bulmuyoruz” dedi.

UYGULAMAYI TANITTI

Nazlıaka projelerinde yeni yapacakları uygulamaları da şöyle aktardı:

“Projemiz kapsamında yeni bir cep telefonu uygulamamızı hayata geçiriyoruz. Bugünden itibaren tüm şiddet mağduru kadınlara ve çocuklara sadece bir tuş yakınlığında olacağız. Mağdurlar cep telefonlarından indireceği YaşamHak uygulamasıyla hem çağrı merkezimize hem de kolluk güçleriyle hızla temas kurabilecekler. Uygulama sayesinde en yakın kadın kolları yöneticilerimizle de bağlantıya geçebilecekler.”

“GELİYOR GELMEKTE OLAN”

“İktidarın uygulamasında şiddet mağduru kadınlar sadece kolluk kuvvetiyle iletişime geçebiliyorlar. Biz ise köklü bir çözümü hedefledik” diyen Nazlıaka, projenin videosunu izletti. Nazlıaka şiddet mağduru kadınların 444 83 85 numaralı hattan kendilerine, kolluk güçlerine ve CHP kadın kollarına ulaşabileceğini belirterek, “İktidarımızda şiddeti durdurmaya yönelik olarak tüm gerekli adımları atacağımızın da sözünü vermek istiyoruz. Tüm sorunlara tek tek ürettiğimiz çözümlerle hazırız. Buradan bir kez daha derhal seçim çağrımızı hatırlatıyoruz. Yaşasın örgütlü mücadelemiz diyoruz, geliyor gelmekte olan kaçış yok Erdoğan.”

 

 

Kaynak: anka