CHP Grup Başkanvekili, Manisa Milletvekili Özgür Özel, Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ve Bekir Başevirgen, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye hitaben kaleme aldıkları açık mektupta; “Yarından tezi yok çekirdeksiz kuru üzüm fiyatını açıklamanızı, fiyatın 18 TL’nin altında olmamasını ve ayrıca üzümünü düşük fiyattan tüccara satmak zorunda kalan çiftçinin zararının telafisi için bir destekleme paketi açıklanmasını talep ediyoruz. Çiftçimizin, üreticimizin yüzünü güldürecek, emeklerini boşa çıkartmayacak, alın terinin karşılığını verecek bir fiyat açıklama zaruretinizi hatırlatıyoruz” dedi.

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel ile Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ve Bekir Başevirgen, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye hitaben açık bir mektup kaleme aldı. Mektupta, “Manisa’da çekirdeksiz kuru üzüm sezonu 15 Ağustos itibari ile başlamış ve üzümün büyük bir kısmı hasat edilmiştir. Kuru üzümler sergiden kalkmaya devam etmektedir. Bildiğiniz üzere sultani yaş ve kuru üzüm üretimi Manisa ve ilçe ekonomileri için büyük önem taşımaktadır. Geçen yıl 27 Ağustos’ta 9 numara çekirdeksiz kuru üzüm için 12,5 lira taban fiyat açıklamış ve piyasa da bu fiyat üzerinden oluşmuştu. Fakat 2021-2022 sezonu için, bugüne kadar taban fiyatı açıklamadığınız için üzüm fiyatları geçen yıldan daha düşük seyretmektedir. TARİŞ ve TMO üzüm alımı ve fiyat konusunda bir strateji belirlememiştir.  Ayrıca TMO geçen yıl 12,5 liradan aldığı kuru üzümü aldığından daha düşük fiyattan satarak piyasayı iyice düşürmüştür” denildi.

Mektupta, şu ifadelere yer verildi:

“2 DOLARIN ALTINA DÜŞMEYEN BİR FİYATI AÇIKLAMALISINIZ”

“Mazot, gübre, ilaç, işçilik maliyetleri artmasına rağmen, fiyatların geçen yılın fiyatından daha düşük kalması çiftçinin zarar etmesine neden olmaktadır. Borç içindeki çiftçi üzümünü bir an önce satmak zorunda kaldığından fiyat yüksek açıklansa bile zararını telafi etmesi mümkün görünmemektedir çünkü üzümün büyük bir kısmı tüccar tarafından düşük fiyattan satın alınmış olacaktır. Manisalı üzüm üreticisi, Tarım Bakanı’nın Manisalı olmasına rağmen taban fiyatın açıklanmamış olması nedeniyle kendisini sahipsiz hissetmektedir. Oysa Manisalı üzüm üreticisinin halinden en iyi sizin anlamanız gerekirdi. Üzülerek bu topraklarda yetişmiş bir Tarım Bakanı’nın üzüm üreticisini zarara ve borca mahkûm ettiğini kamuoyuna açıklamak zorundayız. Biz CHP Manisa Milletvekilleri olarak; yarından tezi yok çekirdeksiz kuru üzüm fiyatını açıklamanızı, fiyatın 18 TL’nin altında olmamasını ve ayrıca üzümünü düşük fiyattan tüccara satmak zorunda kalan çiftçinin zararının telafisi için bir destekleme paketi açıklanmasını talep ediyoruz. Bu sadece bizlerin değil üzüm üreticilerimizin, çiftçi örgütlerinin, esnafın kısaca geçimini üzümden sağlayan herkesin talebidir. Bu fiyatın; dünya çekirdeksiz kuru üzüm fiyatının ortalaması olan 2 doların altına düşmeyecek yani 18 TL’nin altında olmaması gerektiğini tekrar belirtiyoruz. Çiftçimizin, üreticimizin yüzünü güldürecek, emeklerini boşa çıkartmayacak, alın terinin karşılığını verecek bir fiyat açıklama zaruri yetinizi hatırlatıyoruz…”

Kaynak: anka