CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılıç, yerel medyanın AKP’den umudunu kestiğini öne sürerek, “Medya yöneticilerinin, yerel gazetecilerin ve usta gazetecilerin anlatımından çıkan sonuç; artık CHP’den yüksek bir beklenti noktasına gelinmiş durumda. İktidarın yerel medyayı yok etme noktasına yönelik girişimlerini tümüyle biliyorlar” dedi.

CHP’nin yerel basının sorunlarını masaya yatırmak için Muğla’nın Marmaris ilçesinde özel bir otelde düzenlediği “Anadolu Buluşması Yerel Medya Çalıştayı 2021”in ilk günü sona erdi. Mesleği gazetecilik olan CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılıç, çalıştaya ilişkin ANKA Haber ajansına yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin dört bir yanından basın mensuplarının çalıştaya katıldığını belirterek şunları anlattı:

“Birçok gazeteci dostumuz hem sorunları hem de sorunların çözüleceğine ilişkin değerlendirmeler yaptılar. Değerlendirmelerin bir kısmı, medya dünyasındaki emek sorunları ve örgütlenmeyle ilgiliydi. Bir kısmı, kendi aralarındaki örgütlenme sorunlarıyla ilgiliydi. Esasen öne çıkan unsur, iktidarın yerel medyayı bitirme noktasına geldiği ve bununla ilgili çözümlerin mutlaka CHP’den beklendiği yönündeydi. Geçmiş yıllarda benzer toplantılar oluyordu. Bu toplantının diğerlerinden farkı, medya yöneticilerinin, yerel gazetecilerin ve usta gazetecilerin anlatımından çıkan sonuç; artık CHP’den yüksek bir beklenti noktasına gelinmiş durumda. İktidarın yerel medyayı yok etme noktasına yönelik girişimlerini tümüyle biliyorlar.”

Kılıç, yerel basının gelir kaynaklarının başında gelen resmi ilanların bir kısmının kesilmesini öngören kanun telifinin CHP’nin girişimleri sonucu TBMM Genel Kurulu’nda geri çekildiğini anımsatarak şunları kaydetti:

“Yerel medyaya verilen ilanların kesilmesi gibi bir durum söz konusuydu. O maddeyi engelledik. Önce yaptıkları yerel medya düzenlemeleriyle destek olacaklarmış gibi yaşanan sürecin sonunda, AKP iktidarının yerel medyayı bitirme noktasına geldiğini, yerel medya temsilcileri tespit etmiş durumdalar.”

“SORUNLARIYLA İLGİLİ HAZIRLIK YAPIYORUZ”

Kılıç, medya kuruluşlarının temsilcilerinin ve medya alanında çalışanların içinde bulunduğu koşullar, sektördeki işsizliğin de çalıştayda gündeme geldiğini aktararak, “Bizim iddiamız, CHP iktidarında özgür ve bağımsız bir medya yaratmaktır. Buna yerel medya kuruluşlarının ilgi gösterdiğini gördük” dedi. Kılıç, toplantıların ilerleyen süreçte devam edeceğini söyleyerek, yerel televizyon ve radyolarla da bir araya geleceklerini açıkladı. Kılıç, “Onların sorularıyla ilgili de çalışıyor ve hazırlıklarını da yapıyoruz” diye konuştu.

Kılıç, “Özgür, demokratik, bağımsız bir medyanın, medyadaki örgütlenmeden geçtiğini, örgütlenmenin güçlenmesiyle medyadaki özgürlüklerin gerçekleşebileceğini burada bir kez daha görmüş olduk” dedi.

Kaynak: anka