MEHTAP BELEN

CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, İğneada’daki longoz ormanlarını ve binlerce hektarlık tarım arazisini tehdit eden yeni bir çevre sorununa dikkat çekti. Longoz ormanlarını besleyen Bulanık Dere’ye zehirli atık bırakıldığını öne süren Kayan, “Dünyanın sayılı ormanları arasında yer alan ve Avrupa’nın en büyüğü olan longoz ormanı için de tehlike çanları çalıyor. Zehirli atıkların bırakıldığı derenin içinden geçtiği longoz ormanları ve ekosistemde yaşayan binlerce canlı, bu atıklar yüzünden geri dönülemez şekilde zarara uğratılıyor” dedi.

Vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine Kırklareli’nin Demirköy İlçesi’ne giden CHP’li Kayan, ilçenin içinden geçen ve zehirli atıkların bırakıldığı öne sürülen Bulanık Dere’de incelemelerde bulundu.

BELEDİYE VE ÖZEL İŞLETMEYİ, DEREYE ZEHİRLİ ATIK BIRAKMAKLA SUÇLADI

Anka Haber Ajansı’na açıklama yapan Turabi Kayan, Demirköy Belediyesi ve özel bir işletme tarafından Longoz Ormanları’nın da içinden geçen Bulanık Dere’ye zehirli atıkların arıtılmadan bırakıldığını öne sürerek şunları söyledi:

“Daha önce devlete bağlı olan Orman Ürünleri Sanayi (ORÜS), adeta peşkeş çekilerek özelleştirildi. Şu anda Güreş Federasyonu eski Başkanı Osman Salkım tarafından işletilen Salkım Orman Ürünleri Şirketi, kereste fabrikası ve 1.500 büyükbaş hayvanın bulunduğu tesisin bütün atıklarını, ilçeye ve doğaya can veren Bulanık Dere’ye sorumsuzca arıtmadan bırakıyor. Bu yetmezmiş gibi halkın sağlığından sorumlu olan Demirköy Belediyesi, çevreyi kirleten işletme için harekete geçeceğine, ilçenin kanalizasyon atıklarını arıtmadan dereye bırakarak çevre suçu işliyor.

“TARIM ARAZİLERİ VE LONGOZ ORMANLARI TEHDİT ALTINDA”

Bulanık Dere’nin geçtiği yaklaşık 2 bin dönümlük tarım arazisi zehirli atıklar yüzünden sulanamıyor. Üretim yapamayan çiftçi ise perişan durumda. Temiz suya hasret ürününü satarak hayatta kalmaya çalışıyor.

Dünyanın sayılı ormanları arasında yer alan ve Avrupa’nın en büyüğü olan longoz ormanı için de tehlike çanları çalıyor. Zehirli atıkların bırakıldığı derenin içinden geçtiği longoz ormanları ve ekosistemde yaşayan binlerce canlı, bu atıklar yüzünden geri dönülemez şekilde zarara uğratılıyor.”

HÜKÜMETE, “ÇEVREYE SAHİP ÇIKIN” ÇAĞRISI

Yaşanan büyük orman yangınlarının ardından hükümetin her fırsatta “Yeşil vatan” vurgusu yaptığını söyleyen Turabi Kayan, Bulanık Dere’de yaşanan çevre felaketine ilçe belediyesi aracılığı ile göz yuman AKP iktidarının samimi olmadığını öne sürdü.

Kırklareli’nde bulunan ormanların Trakya’nın akciğerleri olduğunu vurgulayan CHP’li Kayan, “Dereye bırakılan atıklar, ormanlarda bulunan binlerce canlı varlığını tehdit ediyor. İktidar bir yandan yeşil ve orman sevdasından bahsederken diğer yandan böyle sorumsuz işletmeleri denetimsiz bırakarak, ormanları ve canlı varlığını ölüme terk ediyor” dedi.

“ÇEVRE KATLİAMI BİTMEDEN DURMAYACAĞIZ”

Kırklareli’nde yaşanan çevre katliamına karşı hükümetin zaman kaybetmeden harekete geçmesini isteyen Turabi Kayan, “Türkiye’nin cennet köşesinde yaşanan çevre katliamı durdurulmadan biz durmayacağız. Ormanlarımızın ve tarım alanlarımızın halkla birlikte sonuna kadar bekçisi olacağız” dedi.

İĞNEADA LONGOZ ORMANLARI CANLI ÇEŞİTLİLİĞİ İLE DİKKAT ÇEKİYOR

Kırklareli'de deniz, göl, kumul ve orman ekosistemleriyle dikkat çeken İğneada'daki longoz ormanları, “Trakya'nın saklı cenneti” olarak nitelendiriliyor.

İçerisinde 5 göl, 544 çeşit bitki, 46 tür canlı, 25 cins sürüngen, 50 tür memeli, 30 çeşit tatlı su balığı, 20 tür deniz balığı ve 219 çeşit kuş barındıran longoz ormanları, Türkiye’nin en önemli doğa harikaları arasında gösteriliyor.

 

 

 

Kaynak: anka