CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Makine ve Kimya Enstitüsü Kurumu’nu (MKE) anonim şirket haline getirecek Kanun Teklifi görüşmelerinde yaptığı konuşmada; “Bundan 3 ay 21 gün önce KİT Komisyonu’nun MKE görüşmelerinde öve öve bitiremediğiniz, bu tıkır tıkır işleyen güzide kurumumuz ne oldu da bir anda aksaklıklar yaşamaya başladı ve anonim şirket olması gerekti? Bugün o sattığınız ve satmaktan övünç duyduğunuz fabrikaları Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları yaptı, CHP yaptı. Mustafa Kemal Atatürk ‘Her fabrika bir kaledir’ diyordu, siz her fabrikayı satılacak bir mal olarak gördünüz. AKP yüz yıllık cumhuriyetin hayırsız evladıdır, mirasyedisidir” dedi.

AKP’nin tarafından hazırlanan MKE’nin anonim şirket yapan kanun teklifi, muhalefetin tüm itirazlarına rağmen AKP ve MHP oylarıyla kabul edilerek kanunlaştı.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

MKE ÜÇ AY ÖNCE TIKIR TIKIR İŞLİYORDU

“Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumunun gelişen teknolojiye ayak uyduran, hareket esnekliğine sahip, üretim imkân ve kabiliyeti yüksek, nitelikli personel istihdam eden, yerli ve uluslararası firmalarla iş birliği içinde üretim yapabilen, AR-GE çalışmalarına ciddi bütçeler ayıran ve verimli çalışan, sermayesini artıran, kâr eden ve tıkır tıkır işleyen, bir kurum olduğunu söyledi.

"3 AY SONRA NE OLDU DA ANONİM ŞİRKET OLMASI GEREKTİ?"

KİT Komisyonu’nun AKP’li üyeleri, Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen ve Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman’ın bu sunumdan sonra teşekkür konuşmaları var. Sayın Genel Müdüre ve bu güzide kurumumuzun işleyişine yönelik ‘Çok iyi yapıyorsunuz, sizleri tebrik ediyoruz. Daha iyi şeyler yapmanız için her türlü desteği vereceğiz’ dediler. Şimdi, aradan üç ay geçti, o günden bugüne ne oldu da bu tıkır tıkır işleyen güzide kurumumuz, bir anda aksaklıklar yaşadı, anonim şirket olması gerekti? Yeni teknolojilere ihtiyaç duydu? Yeni gelişmelere ihtiyaç duyduğu konuşulur oldu ve bunu yapabilmenin yolu olarak da anonim şirket olması önümüze kondu.

"HAYIRSIZSINIZ, MİRASYEDİSİNİZ"

Siz söyleyemiyorsunuz ama biz söyleyelim: Burada niyet başka çünkü bu konuda siciliniz bozuk, daha önce de benzer örnekleri yaşadık. Tank Palet Fabrikasında yaşadık, önce bir AŞ'ye devrettiniz, sonra o güzide kurumumuz ‘vatan’ dediğimiz kurumumuz özelleştirildi, elimizden çıktı. Benzer bir akıbetin Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumunu beklediğini düşünüyoruz, bu konuda kaygılıyız ve sizleri uyarıyoruz: Yapmayın, etmeyin. Bugün o sattığınız ve satmaktan övünç duyduğunuz fabrikaları Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları yaptı, Cumhuriyet Halk Partisi yaptı. Mustafa Kemal Atatürk ‘Her fabrika bir kaledir’ diyordu, siz her fabrikayı satılacak bir mal olarak gördünüz. AKP yüz yıllık cumhuriyetin hayırsız evladıdır, mirasyedisidir. Bu anlayıştan artık vazgeçin.”

Kaynak: anka