MEHTAP BELEN

Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu'nun (MKE), anonim şirket olmasını düzenleyen kanun teklifinin TBMM Genel Kurul görüşmeleri sırasında, CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu’dan, MKE’deki atamalara ilişkin dikkat çeken bir soru gündeme getirildi. Kanun teklifinin Meclis komisyonunda yapılan görüşmeleri sırasında, MKE yönetimi tarafından yasal değişikle kurumda nitelikli personel istihdam edileceğinin vurgulandığını belirten Karasu, “Burada çok büyük bir ikiyüzlülükle karşı karşıyayız. Şimdi ben MKE yönetimine sormak istiyorum. Madem nitelikli personele bu kadar düşkünsünüz mühendis unvanında gerek yabancı dil yeterliliği gerekse de şimdiye kadar yapmış olduğu işler konusunda herhangi bir yeterliliği olmayan fakat üst düzey bir generalin yakını olan kişiyi daire başkanı yaptınız mı, yapmadınız mı? “ sorusunu yöneltti.

Kanun teklifinin Meclis komisyonunda yapılan görüşmeleri sırasında, MKE yönetimi tarafından yasal değişikle kurumda nitelikli personel istihdam edileceğinin vurgulandığını belirten Ulaş Karasu, adını açıklamadığı üst düzey bir generalin yakının, gereken niteliklere sahip olmadığı halde daire başkanı yapıldığına ilişkin iddiaları MKE yönetimine sorarak Meclis gündemine taşıdı.

Karasu, TBMM Genel Kurulu’nda kanun teklifinin görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, MKE yönetimine, “Siz mi liyakat istiyorsunuz?” derken, kuruma yapılan atamalara ilişkin şunları sordu:

“Değişiklikle nitelikli personelin istihdam edileceğini savunuyor. Burada çok büyük bir ikiyüzlülükle karşı karşıyayız. Şimdi ben MKE Yönetimine sormak istiyorum. Madem nitelikli personele bu kadar düşkünsünüz mühendis unvanında gerek yabancı dil yeterliliği gerekse de şimdiye kadar yapmış olduğu işler konusunda herhangi bir yeterliliği olmayan fakat üst düzey bir generalin yakını olan kişiyi daire başkanı yaptınız mı, yapmadınız mı? Yine kurum dışından getirdiğiniz bir sağlık personelini kurumun en önemli dairelerinden birinin başına getirdiniz mi, getirmediniz mi? Sırf size yakın diye kurumda şef olan bir kişiyi başka bir dairenin başkanı olarak atadınız mı, atamadınız mı? Birilerinin eşi dostu, hısmı akrabası, yeni mezunları ‘kurum gençleşiyor’ adı altında daire başkanlıklarına getirdiniz mi, getirmediniz mi? Bu soruları kamuoyu merak ediyor.”

 

 

Kaynak: anka