CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Denizli Pamukkale’de tescilli kekik tarlalarını yok edecek taş ocağı şirketinin izinsiz iş makinaları soktuğu bölgede köylüleri dinledi. Hukuksuzluğa karşı itiraz edileceğini belirten Karaca, köylülere tam destek sözü verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Denizli Pamukkale ilçesi Güzelpınar mahallesinde yerinde inceleme yaptı. Ziyarete CHP ve İYİ Parti il ve Pamukkale ilçe başkanları da eşlik etti. 7 Mayıs’ta kendilerine gelen tebligatla taş ocağı yapılacağını son anda öğrendiklerini, gelen yazıda 4 Mayıs 2021 tarihinin yer aldığını, bayramda da ormana iş makinaları gelmesiyle şaşkınlık yaşadıklarını belirten Güzelpınar muhtarı ve yöre halkı, “taş ocağı istemiyoruz, tescilli kekiğimizi ve geçim kaynağımızı yok etmelerini istemiyoruz” diyerek destek istedi.

“VALİLİK KARARI BEKLENMEDEN AĞAÇ KESİMİ BAŞLAMIŞ”

Köylülerin haber vermesinin ardından bölgeye giden Gülizar Biçer Karaca, süreci, hukuki gidişatı ve itirazlarını şöyle anlattı:

“Köylülerin haber vermesiyle hemen geldik. Gördük ki 3 Mayıs tarihinde, henüz daha Valilik tarafından ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilmeden burada ağaç kesim işi şartnamesi yapılmış, Valilik kararı beklenmeden ağaç kesimi başlamış. 4 Mayıs’ta Valilik tarafından ÇED gerekli değildir kararı verilip muhtarlığa 7 Mayıs’ta tebliğ ediliyor. 30 günlük itiraz süresi 7 Haziran’da dolacak olmasına rağmen, yangından mal kaçırır gibi Bayramın 1. günü taş ocağı için köylülerin haberi yokken çalışmalar başlıyor, ağaç kıyımı için çalışmalar başlatılıyor. Kurtluca, Güzelpınar, Uzunpınar bölgelerinde Türkiye’nin doğal kekik ihracatının yüzde 80’inin gerçekleştirildiği bölge. Hiçbir yabancı madde, gübreleme, ilaçlama olmaksızın üretilen ve yüzde yüzü ihraç edilen doğal kekik…”

“ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARI KESİNLEŞMEDEN BURADA ŞİRKETİN KESİME BAŞLAMASI HUKUKSUZ”

Bilgilendirmenin 7 Mayıs’ta kendilerine ulaştığını söyleyen muhtar ve yöredeki köylülerle yasal olmayan bu süreci değerlendiren Karaca, ÇED gerekli değildir kararı kesinleşmeden burada şirketin kesime başlamasının hukuksuzluğuna dikkat çekti. Karaca, 30 gün içinde, etkilenecek olanların itiraz edebileceğini ve o süre geçmeden itirazlar değerlendirilmeden şirketin işlem başlatamayacağını söyledi.

Güzelpınar Mahalle Muhtarı Ergün Gürsoy; Meşelik mevki diye bilinen bölgede kendilerinin de bilmedikleri taş ocağı açılmaya çalışıldığını, köylülerden bu konunun saklandığını, otoyol yapacağız diye yüzde yüz doğal kekik tarlalarının olduğu bölgede iş makinelerinin ağaç kesmeye başladığını söyledi.

“TOZLAR KEKİĞİN YAPRAKLARINA DEĞERSE KEKİK ÖLÜR”

Kekikle geçimini sağlayan köylüler “Tozlar kekiğin yapraklarına değerse kekik ölür” diyerek coğrafi işaret belgesi olan, tescilli kekik tarlalarının yok olmaması için çağrı yaptı. Geçim kapılarının ve Türkiye’nin nadir kekik üretim merkezlerinin yok edilmesi anlamına gelen taş ocağının, Haziran’daki süre dolmadan izinsizce çalışmalara başlamasına isyan eden bölge halkı, yetkililerden destek istedi.

“FERNAS İNŞAAT TARAFINDAN YAPILAN OTOYOLA TEDARİK İÇİN”

“Hepimiz burada kekik tarlalarımızı, hayatımızı, geçim kaynaklarımızı, ormanımızı ağacımızı savunacağız, nöbet tutacağız, itiraz için de imzalarımızı toplayacağız” diyen yöre halkının yanında yer alan Gülizar Biçer Karaca, itiraz sürecinde yürütmeyi durdurma için dava açılması gerektiği yönünde köylülere yasal olmayan süreçte hukuki yönlendirme ve bilgilendirme yaptı. Bölgeye kurulacak taş ocağının, Fernas inşaat tarafından yapılan otoyola tedarik için olduğunu belirtti.

“BİZİM TEK GELİR KAYNAĞIMIZ KEKİK”

Köylülerden Hüseyin İşlek, “Kekiğimiz Pamukkale adına tescillenmiştir, Avrupa’ya gidiyor. Bizim tek gelir kaynağımız kekik. Kekik tarlaları, taş ocağı açılırsa yok olur. Vatandaşın elinden almayın. Yağmur yağmıyor, orman olmadığı yerde yağış da olmaz. Ormanı talan ediyorlar” sözleriyle itirazlarını dile getirdi.

“3 KÖYÜN GEÇİM KAYNAĞI KEKİĞİ PERİŞAN EDECEK, KÖYLÜYÜ AÇ BIRAKACAK ÇALIŞMAYA İMZA ATILIYOR”

Yapılmaya çalışılan bu taş ocağı projesine direneceklerini söyleyen Karaca, şöyle konuştu:

“Yaklaşık 1,5 yıl önce başka bir şirketin girişimi vatandaşlarımızın girişimiyle durdurulmuştu. Apar topar bir başka şirkete yeniden ÇED Gerekli değildir kararı verildi; askı süresi tamamlanmadan, vatandaşın itiraz hakkı devam etmekte iken burada orman talanına ve 3 köyün geçim kaynağı kekiği perişan edecek, köylüyü aç bırakacak çalışmaya imza atılıyor. Köylülerimizin iddiasına göre; buradan alınacak taş, çakıl, iddialara göre her türlü kıyağın sağlandığı, rantın kapısının açıldığı FERNAS inşaatın Denizli Aydın otoyol projesi için dolgu malzemesi olacakmış. Yetkilileri uyarıyoruz: Muhtarlarımızla, köylülerimizle asırlık ağaçları ve kekik tarlalarını yok edecek bu çalışmaya tüm gücümüzle direneceğiz.”

 

Kaynak: anka