CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nde resmi yazı ile orkestra, koro ve topluluklarda telifli eser kullanımının yasaklandığını belirterek, "Genel Müdürlük pandeminin en büyük mağduru sanatçıların teliflerine göz dikti. Bir buçuk senedir çalışamayan sanatçıların eserleri kullanılmadığı için sanatçılar daha da mağdur olacak" dedi.

Gamze Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün 8 Haziran 2021 tarihli resmi yazı ile orkestra, koro ve topluluklarda telifli eser kullanımının yasakladığını açıkladı. İlgezdi, “Genel Müdürlük pandeminin en büyük mağduru sanatçıların teliflerine göz dikti. Bir buçuk senedir çalışamayan sanatçıların eserleri kullanılmadığı için sanatçılar daha da mağdur olacak. Diğer taraftan korolar, mirasını Mehmetçik Vakfına ve Türk Eğitim Derneği’ne bağışlayan sanat güneşimiz Zeki Müren çalamayacak” dedi.

İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlarda yasaklama yokken, koro ve orkestralara getirilen yasağa tepki gösterdi. İlgezdi, resmi yazıda, “Genel Müdürlüğümüzce konser planlamalar esnasında telife konu olmayan eserlerin kullanılması hususu şifaen bildirilmiş olup, özellikle digital ortamlarda kullanılacak eserlerden dolayı doğabilecek telif hakları konusunda hassasiyet gösterilmesini ve gerekli iş ve işlemlerin tarafınızca yapılması hususunda gereğini önemle rica ederim” denildiğini aktardı.

İlgezdi uygulamaya, “Öncelikle genel müdürün repertuara karışma yetkisi yoktur. Bu talimat kurumun özerkliğine aykırıdır. Ayrıca pandemi koşullarında sanatçılar bu kadar zor günler geçirirken, devlet tarafından doğru düzgün destek verilmezken biz genel müdürlükten ‘telifli eserleri’ kullanın da sanatçılara can suyu olun talimatı beklerdik” diye tepki gösterdi.

"ZEKİ MÜREN'İN ESERLERİ DE HALKLA BULUŞAMAYACAK"

Korolarda birçok merhum sanatçının da eserinin çalındığını anımsatan İlgezdi, “Bu kararla sanat güneşimiz Zeki Müren’in eserleri de halkımızla buluşamayacak. Bildiğiniz gibi Müren mirasını Mehmetçik Vakfına ve Türk Eğitim Vakfına bağışlamıştı. Genel Müdürlüğün kararı yüzünden Mehmetçik Vakfımız da teliflerini alamayacak” ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı, ilgili kuruluşlar olan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Devlet Tiyatrosu ile Devlet Opera ve Balesi’nde telifli eser yasaklamasının olmadığı bilgisini alan Gamze Akkuş İlgezdi, “Sanat kurumları arasında yaşanan bu çifte standardı kabul etmiyoruz. Güzel Sanatlara bağlı koro, orkestra ve topluluklar telifli eser kullanamayacak, diğer sanat kurumları kullanacak bunun hiçbir açıklaması yoktur” dedi.

 

Kaynak: anka