CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, 23 Ekim’de 36 saat süren nöbet sonrasında evine dönerken geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Asistan Doktor Rümeysa Berin Şen’in babasının, cenazeye katılmasına ilişkin, Adalet Bakanı Gül’e; “Kızının cenaze törenine götürülen mahkumun, kızına son görevini yerine getirmek için cenaze namazını kıldırmak istediği, bu isteğin yerine getirilmediği doğru mudur?” sorusunu yöneltti.

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, 23 Ekim’de 36 saat süren nöbet çıkışı sonrasında evine dönerken geçirdiği trafik kazası sonrasında hayatını kaybeden Asistan Doktor Rümeysa Berin Şen’in babasının cenazesine katılımına ilişkin; Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Hakverdi, önergesi ile ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

“Ankara Şehir Hastanesi Doğum Kliniği’nde asistan doktor olarak görev yapan Dr. Rümeysa Berin Şen, 23.10.2021 tarihinde, 36 saat süren nöbet çıkışı sonrasında evine dönerken geçirdiği trafik kazası sonrasında hayatını kaybetmişti.

Bu acı olay ile hayatını kaybeden Dr. Rümeysa Berin Şen’in hapiste olan babası Murat Şen, aldığı izin ile kızının cenaze törenine katılmıştı. Sonrasında ise Murat Şen’in aldığı iznin süresi, gerek cenazeye gidiş geliş sırasında yaşadığı ihlaller, gerekse cenaze merasimi sırasında yaşananlar ve bu yaşanan hak ihlalleri dolayısıyla; ‘Dini inanç ve ibadet hürriyeti, aileye saygı hakkı, özgürlük hakkı ve sağlık hakkı’ gibi temel insan haklarının ihlal edildiği gerekçesi ile, 24.10.2021-25.10.2021 tarihlerinde verilen mazeret izni ile törene götürülmesine izin veren ve görev alan tüm kamu ve jandarma personeli hakkında, Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulundu.

“KANUNDA İKİ GÜNE KADAR OLAN İZİN, ACILI BABAYA İKİ SAAT OLARAK UYGULANDI”

Bu kadar uzun yoldan sonra cenaze merasimi için acılı babaya verilen iki saatlik izin kabul edilebilir gibi değildir. İnsanlar cezalarını cezaevlerinde zaten çekmektedir. Hangi suçtan mahkum olursa olsun, evladını kaybetmiş acılı bir babaya en azından kızının cenazesinde hassasiyet göstermek, devletimizin ve bu işle görevli kamu personelinin en başta vicdani görevidir.

Şen’in iddiaları çok vahim. Savcılığa yaptığı başvuruda, kendisine kahvaltı verilmediğini ve öğlen saatlerinde ağzı sıkıca bağlı bir poşetle yanına bırakılan yiyeceği kelepçesi nedeniyle yiyemediğini belirtmiş. Bu iddialar doğru ise kızının cenaze törenine giden babaya ceza üstüne ceza verilmek istenmiş.”

Hakverdi önergesinde, Adalet Bakanı Gül’e şu soruları yöneltti:                                                                                                   

“- Kanunda ‘Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum olanlar hariç, yüksek güvenlikli ceza infaz kurumunda bulunanlar da dahil olmak üzere; ikinci derece dahil kan veya kayın hısımlarından birinin ya da eşinin ölümü nedeniyle cenazesine katılması için yol süresi dışında iki güne kadar cenazeye katılması için izin verilir’ hükmüne rağmen mahkuma kızının cenazesi için iki saat izin verilmesinin nedeni nedir?

- Mahkumun iddiasına göre, kızının cenazesine götürülürken ön ve arka bölümünde Jandarmaların, orta bölümünde ise mahkumun oturduğu, camları demir parmaklıklı bir midibüsle götürülmüş, kelepçelerinin çözülmesi talebi reddedilmiştir. Hal böyle iken; mahkuma öğlene kadar kahvaltı verilmediği, öğlen saatlerinde ağzı sıkıca bağlanmış poşet ile koltuğa yiyecek bırakıldığı ve mahkumun bu poşeti kelepçeden dolayı açamayarak yiyemediği iddiaları doğru mudur?

- Üstün güvenlikli koruma ile kızının cenaze törenine götürülen mahkumun, kızına son görevini yerine getirmek için cenaze namazını kıldırmak istediği, bu isteğin yerine getirilmediği doğru mudur?

- Yine kızının cenaze namazını kıldırmasına izin verilmeyen mahkumun, ahali tarafından hiç değilse kelepçesiz bir şekilde hocanın arkasında namaz kılabilmesini talep etmesi üzerine; görevlinin kelepçenin açılamayacağı ve itiraz ederse törene katılmadan kendisini geri götürmekle tehdit ettiği doğru mudur? Doğru ise mahkumun kızının cenaze namazını kıldırmasının engellenmesinin dayanağı nedir?

- Murat Şen’in kızı Rümeysa Berin Şen’i, kelepçeleri yüzünden mezara tevdi etme imkanından yoksun bırakıldığı doğru mudur? Eğer doğru ise Şen’in dini inanç ve ibadet hürriyeti kapsamında kızını mezara tevdi etmesinin engellenmesinin dayanağı nedir?

- Cenaze törenine gidiş ve dönüş yollarında, yine dini inanç ve ibadet hürriyeti kapsamında ve dini inancın bir gereği olan namaz kılma hakkını kullanmak isteyen Şen, kendisine uygun ortam yaratılmadığını, mola ve dinlenme tesisleri yerine namazlarını midibüsün içinde ve elleri kelepçeli olarak namaz kılması istendiği iddiası doğru mudur?

-Tüm bu iddialara ilişkin başlatılmış bir soruşturma var mıdır?”

 

 

Kaynak: anka