CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de; Akdeniz meyve sineğinin bağ ve bahçelerdeki meyvelere, son üç yıldır zarar verdiğini söyleyerek Tarım ve Orman Bakanlığı’na etkin mücadele çağrısı yaptı. Gürer’in dinlediği üretici Ali Çınar, “Bu zararlıya karşı bir ilaç yok. Tuzaklama sistemi kapsamında dönüm başına belirli sayıda tuzak veriliyor. Bu da mücadelede yetersiz kalıyor” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Akdeniz’de narenciye bahçelerine zarar verdiği bilinen Akdeniz meyve sineğinin; son üç yıldır Niğde’de de üreticileri olumsuz etkilediğini söyledi.

Akdeniz meyve sineğinden şikayet eden üretici Ali Çınar, bahçesinde pek çok meyve çeşidinin zarar gördüğünü anlattı. Çınar, Akdeniz Sineği’ne karşı ilacın olmadığını ve Tarım İl Müdürlüğü’nden dönüm başına bir tuzak verildiğini, bunun da yeterli olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Bu zararlıya karşı bir ilaç geliştirilmedi. Dönüm başına belirli sayıda tuzak veriliyor. Bu da mücadelede yetersiz kalıyor. Kış soğuk geçerse ortaya çıkması gecikiyor. Havalar sıcak olursa meyvenin canına okuyor. Sirke ve pekmez karışımıyla sineği yakalıyoruz ancak ilaç şart.”

"SİNEK HER BÖLGEYE UZANIYOR"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ise daha önce Tarım Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesine, “ekonomik anlamda bir zarar tespit edilemediğini” yanıtını aldığını söyledi. Yürütülen projelerin yeterli olmadığını kaydeden Gürer, yazılı açıklamasında şu değerlendirmeleri yaptı:

“Tarım Bakanlığı halen biyoteknik mücadele kapsamındaki tuzaklama sistemiyle bu sorunun çözmeye çalışıyor. Ancak en az 5 yıldır denenen bu mücadeleden yeterli sonuç alınamadığı ortadadır. O nedenle farklı mücadele için çalışma yapılmalı, Akdeniz Meyve Sineğine karşı bir ilaç geliştirilmelidir.

Sinek her bölgeye uzanıyor. Akdeniz, Ege ve İç Anadolu'da sineğin varlığı dikkate alınarak daha ciddi acil önlemlere ihtiyaç vardır. Sinekle mücadele bir bahçede yapılması yeterli olmamakta, mücadele olmayan alanda çoğalma ve zararını sürdürerek olduğu bölgede yaşamına devam edebilmektedir. İthal bölgemize gelen bu zararlı sinek tuzak ile tüketilmediğini artık görülmelidir."

 

Kaynak: anka