ESMA TURAN

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, kedi ve köpek mamalarının yüzde 18 olan KDV oranının yüzde 1'e indirilmesi için kanun teklifi verdi. Girgin, “Kedi ve köpek mamalarından alınan KDV oranı şu anda yüzde 18. Pırlantadan veya tekne mazotundan alınmayan vergi oranının hayvan mamalarından alınması hayvanların yaşam haklarına olan bir ihlaldir" dedi.

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, kedi ve köpek mamalarının lüks tüketim olarak nitelendirilmesinin anayasanın 73. maddesine aykırı olduğu söyledi.

"MAMA LÜKS DEĞİL İHTİYAÇTIR" 

Kedi ve köpek mamalarının da temel ihtiyaç olduğunu vurgulayan Girgin şunları söyledi:

"Temel bir ihtiyaç olay ekmekte ve bakliyatta KDV yüzde 1 olarak uygulanmaktadır. Ama yine bir kedi ve köpek mamalarında KDV yüzde 18 olarak uygulanmaktadır. Mama lüks değil, bir ihtiyaçtır. Pırlantadan yüzde 1 KDV alınıyorsa, kedi ve köpek mamalarından da yüzde 1 olarak KDV alınmalıdır. Bunun aksi hayvanların yaşam hakkına müdahale demektir. Kanun teklifimizi verdik. Kanun teklifimiz de ki talebi büyütmek için bundan sonra her platform da elimizden gelen çabayı da göstereceğiz."

"DERNEKLERİN KAMPANYALARINA KULAK VERİLMELİ"

Durumun anayasaya da aykırı olduğunu belirten Girgin, verdiği kanun teklifinde şu değerlendirmeleri yaptı:

“Anayasanın 73. Maddesinde, 'Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır. Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır' denmektedir. Kedi ve köpek yemlerinin lüks tüketim olarak nitelendirilmesi ve yüzde 18 KDV'ye tabi tutulması anayasanın bu maddesine aykırıdır.

Sokak Hayvanlarını Koruma dernekleri 'Ağzı var, dili yok. Çöpü karıştıracak, poşetleri açabilecek parmakları yok. Güvenmek istediği insanlara, yaklaşmaya inancı yok. Çünkü dövülüyor. Başını sokacağı alan dahi yok. Üstüne bir de mamadan yüzde 18 vergi alınıyor. Devletimize buradan sesleniyoruz. İlk adımı siz atın ve mamadaki yüzde 18 KDV'yi lütfen kaldırın' şeklinde kampanyalar yapmaktadırlar. Bu kampanyaya kulak verilmelidir. Artan döviz kurları her ürünü olduğu gibi kedi köpek mamalarını da zorluyor. Döviz kurlarındaki yükselişle beraber yaşanan hayat pahalılığından hayvanlar ve hayvan sever vatandaşlarımız da etkilenmektedir.”

Kaynak: anka