Tamer Arda ERŞİN

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, güçlendirilmiş parlamenter sisteme ilişkin hazırladıkları raporda Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) kaldırılmasını öngördüklerini açıkladı. Erkek, “HSK’yı kaldırıyoruz, Adalet Yüksek Kurulu’nu oluşturuyoruz” dedi.

HSK’ya TBMM tarafından seçilecek 7 üye için iktidar ile muhalefet uzlaşı zemini arıyor. Çünkü ne Cumhur İttifakı ne de Millet İttifakı adaylarını seçtirmek için yeterli çoğunluğa sahip. Uzlaşı sağlanamazsa üyeler kura ile belirlenecek. CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, uzlaşının başvurular içerisinde en nitelikli olanları seçmekle olacağını belirterek, “HSK’yı yürütmenin, siyasetin etkisinden kurtarmamız lazım. Bugün HSK yürütmenin, yürütmeyi de bir kişi temsil ettiği için, tahakkümü ve etkisi altında. O yüzden sorun var” dedi.

Erkek, HSK üyelerini yüksek yargıçlar ve TBMM’nin seçmesi gerektiğini vurgulayarak, “Neden Cumhurbaşkanı, yürütmeyi temsil eden kişi, siyasi parti genel başkanı HSK’ya üye atıyor. Bir siyasi parti genel başkanının HSK’ya üye ataması Anayasa Mahkemesi’ne üye ataması doğru mu? Değil. Onun için bu sistemi değiştireceğiz” diye konuştu.

Erkek, CHP’nin güçlendirilmiş parlamenter sisteme ilişkin hazırladığı raporda HSK’nın kaldırıldığını belirterek, rapordaki yapıyı şöyle anlattı:

“HSK’yı kaldırıyoruz, adalet yüksek kurulunu oluşturuyoruz. Adalet yüksek kurulunun hakimler ve savcılar ayrı ayrı iki daire şeklinde çalışmasını öngörüyoruz. Hakimlerle ilgili dairede Adalet Bakanı ve bakan müsteşarının olmaması gerektiğini vurguluyoruz. Bu bizim raporumuz. Son şeklini, Parti Meclisi’mizde alacak. Karar organımız. Değerlendireceğiz, daha sonra “Genel Başkanımız kamuoyuyla paylaşacak.”

 

Kaynak: anka