İsrail’in aralarında çok sayıda çocuğun da yer aldığı Filistinli sivillerin ölümüne neden olan saldırıları CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer tarafından NATO’nun gündemine taşındı. Çakırözer, "Aralarında çocuklar ve uluslararası medya kuruluşlarının da bulunduğu silahsız sivillere yönelik İsrail saldırılarının durması için dünyanın süratle harekete geçmesi gerekir" dedi.

NATO Parlamenterler Meclisi'nin (NATO-PA) dün yapılan Genel Kurulu’nda söz alan TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi, CHP’li Çakırözer, Türkiye’nin kaygılarını dile getirerek, İsrail saldırılarının sona ermesi ve Filistin sorunun çözümü için NATO’nun bir an önce devreye girmesi çağrısında bulundu.

AMERİKALI BAŞKAN VE 400 PARLAMENTERE SESLENDİ

Çakırözer, ittifakın İsrail’e daha güçlü tepki göstermesi çağrısında bulundu. Toplantıya başkanlık eden NATO-PA Başkanı ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Gerry Connolly, NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircia Geoana ve 30 üye ülke ve 11 gözlemci ülkeden 400’e yakın parlamentere çağrıda bulunan Çakırözer, İsrail’in Filistinli sivillere yönelik orantısız ve ayrım gözetmeyen saldırıları karşısında güçlü bir tepki verilmesini istedi.

NATO ittifakının Transatlantik bölgesinde güvenlik ve istikrarı tehdit eden aşırı terör örgütlerine karşı kolektif gücünü geçmişte gösterdiğini hatırlatan Çakırözer, “Afganistan’da El Kaide ve başka bölgelerde IŞİD’e karşı birlikte mücadele verdik, veriyoruz. Demokrasi, hukuk devleti, barış, güvenlik ve istikrar gibi ortak değerlerimizi korumak istiyorsak bu radikal terör örgütlerinin verdiğimiz tüm mücadeleye rağmen hala nasıl militan devşirebildiklerine ve bunun nedenlerine odaklanmalıyız. Aşırılık yanlısı radikal terör örgütlerinin istismar ettikleri konuların başında Filistin meselesi gelmektedir, uluslararası toplumun on yıllardır İsrail-Filistin çatışmasını adil ve kalıcı bir çözüm bulamaması yatmaktadır” diye konuştu.

ORANTISIZ VE AYRIM GÖZETMEYEN SALDIRILAR

Türkiye’nin kaygılarına da değinen Çakırözer sözlerini şöyle sürdürdü:

“NATO ittifakının Ortadoğu’ya en yakın üyesi olan ülkemiz ve halkımız Filistin’de getirilen haksız kısıtlamalar ve kutsal mekanlara yönelik saldırılar ve sonrasında sivillere yönelik artan şiddetten ve gerginliğin tırmanmasından çok büyük endişe duymaktadır. Aralarında çocuklar ve uluslararası medya kuruluşlarının da bulunduğu silahsız sivillere yönelik İsrail saldırılarının durması için dünyanın süratle harekete geçmesi gerekir. Tabii ki Hamas’ın roketlerini de kınamalıyız ama öncelikle İsrail’in orantısız ve ayrım gözetmeksizin yürüttüğü saldırıları mutlaka kınamalıyız. İsrail’in bu orantısız ve ayrım gözetmeyen saldırılarına son vermesi için uluslararası toplumun gerekli tepkiyi göstermesine büyük ihtiyaç vardır. Uluslararası toplum ve özellikle de bizim kendi platformumuz olan NATO Parlamenterler Meclisi İsrail’e daha fazla sivilin hayatını kaybetmesine neden olacak bu saldırılarını sona erdirmesi çağrısını yapmalıyız.”

Kaynak: anka