CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut’un dinlediği besici, "Geçen sene yem 80 TL’ydi, bu yıl 230 TL oldu. Süt 2.5 TL’ydi, 4 TL oldu. 2 tane hayvan satıyoruz yem ve saman alıyoruz, o da 2 haftada bitiyor. Sata sata 45 tane ineğimiz kaldı" dedi. 

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Adana’nın Sarıçam ilçesi Yeniyayla Mahallesi’nde besicilikle geçinen vatandaşların sorunlarını dinledi. Üreticinin, yem başta olmak üzere fahiş zamlanan girdi maliyetlerinin altında ezildiğini kaydeden Bulut, “Üretici hayvanlarını ya satmak ya da mezbahaya göndermek zorunda kalıyor. Mezbahada da et para etmiyor. Üretici mutlaka desteklenmeli” dedi.

Bulut; yem ve tarımsal girdilerin fahiş zamlanması, sütün ucuz olması, desteklerin de yetersiz kalması nedeniyle kaderine terk edilen yetiştiriciye de mezbahanın yolunu tutmaktan ya da hayvanlarını satmaktan başka çare kalmadığını söyledi.

Bulut, “Vatandaş hayvanına yem veremiyor. İneklerin süt verimi düşmüş durumda.  Bu durum et ve süt sektöründe telafisi mümkün olmayacak sonuçlar doğuracak, sofraya yansıyan et ve süt fiyat artışlarının önüne geçilemeyecek. Dar ve orta gelirli vatandaşın mutfağına et girmeyecek. Üretici mutlaka desteklenmeli” dedi.

“HAYVANLARIMIZ AÇ KALIYOR”

Yem fiyatlarından şikayetçi olduğunu söyleyen bir çiftçi, “Geçen sene yem 80 TL’ydi, bu yıl 230 TL oldu. Süt 2.5 TL’ydi, 4 TL oldu. 2 tane hayvan satıyoruz yem ve saman alıyoruz, o da 2 haftada bitiyor. Sata sata 45 tane ineğimiz kaldı.  Eskiden süt parasıyla yemi karşılıyorduk, tarlalarımızı da ekebiliyorduk. Yeterince yem alamadığımız için hayvanlar da aç kalıyor. Önceden 30 kilo süt veren inekler bugün 17 kiloya kadar düştü” diye dert yandı.

“SÜTÜ KOMŞUDAN ALMAK DAHA KARLI”

Bir kadın üretici ise şöyle konuştu:

“30 tane ineğim vardı hepsini sattım. Sadece bir tane ineğim kaldı. İcap ederse onu da satacağım.  Evimin ihtiyacı olan sütü komşulardan alıyorum. 4 TL’ye sütçüye veriyoruz, 5 TL’ye dışarıdan alıyoruz. Hesaplayınca dışarıdan süt almak daha karlı. 250 TL bir torba yem, bir günde bitiyor.”

“OĞLUM SAT DİYOR, AMA ET DE PARA ETMİYOR”

Pahalı olduğu için hayvanların otlayacağı çayıra gübreyi zar zor attığını kaydeden bir diğer üretici de 2 ton gübre parasını hala vermediğini belirterek, “Oğlum sat diyor, ama et de para etmiyor. Et markette 100 TL ama biz kestirmeye kalktığımızda kilosunu sadece 30 TL’ye kesiyorlar” dedi.

 

Kaynak: anka