CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Kuzey Marmara Otoyolu’nun (KMO) Kurtköy-Akyazı ile Kınalı-Odayeri kesimlerinde toplam 2 milyar 186 milyon dolar tutarındaki ek maliyet konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde yayınlanan Kamu Finansmanı Raporuna işaret ederek, “İktidar sonunda KMO’daki rekor maliyet artışını kabul etti. Bu kapsamda garanti tutarının ve garanti süresinin ne kadar değiştiğinin de açıklanması gerekiyor” dedi.

CHP Enerji ve Alt Yapı Projelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, yaptığı yazılı açıklamada, Kuzey Marmara Otoyolu’nun (KMO) iki farklı kesiminde yüzde 50’nin üzerinde gerçekleşen ek maliyet artışıyla ilgili somut verilerin olduğunu belirtirken, iktidarı bu konuda sessiz kalmakla eleştirdi.

CHP’li Akın; Limak-Cengiz ortaklığı tarafından yapılan Kurtköy-Akyazı kesiminde yüzde 65,5, Kolin-Kalyon ortaklığı tarafından yapılan Kınalı-Odayeri kesiminde ise yüzde 55,3 oranında ek maliyet artışı yapıldığını kamuoyuna duyurmuştu. Akın, maliyet artışının 2 milyar 186 milyon dolar olduğunu da açıklamıştı.

EK MALİYETLE İLGİLİ DEFALARCA ÖNERGE VERDİ

Akın, KMO’daki ek maliyet artışı konusunda ilk olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı’na soru önergesiyle başvurdu. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan gelen ilk yanıtta; konunun Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın uhdesinde olduğu belirtildi. Bunun üzerine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na da başvuran Akın, sorularına yanıt alamadığını ifade etti. Akın, aynı konuyu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yönelttiği soru önergesiyle de gündeme getirdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’dan gelen yanıtta da konunun Ulaştırma Bakanlığı’nı ilgilendirdiği belirtildi.

MALİYET ARTIŞI İLK KEZ DOĞRULANMIŞ OLDU

Akın, son olarak hem Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na hem de Hazine ve Maliye Bakanlığı’na CİMER üzerinden başvurdu. Akın, CİMER üzerinden yaptığı başvuruya Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan gelen yanıtta KMO’da yaşanan 'ek maliyet artışının ilk kez doğrulanmış' olduğunu söyledi.

EK MALİYET ARTIŞI 18,8 MİLYAR LİRA

Hazine ve Maliye Bakanlığı; KMO’daki Kurtköy-Akyazı ile Kınalı-Odayeri kesimlerinde ek maliyet artışıyla ilgili sorulara bakanlık bünyesinde hazırlanan Kamu Finansmanı Raporu’nu adres gösterdi. Akın, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yanıtında, “Söz konusu sorularınıza ilişkin bilgiler, Hazine ve Maliye Bakanlığının 2020 yılı Kamu Borç Yönetimi Raporu’nda açıklanmıştır” ifadelerinin yer aldığını aktardı. 

CHP'li Akın, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın işaret ettiği rapora göre, her iki kesimde yapılan ek maliyet artışları toplamda 2 milyar 186 milyon 895 bin 114 dolar olarak kayıtlarda yer aldığını söyledi. Ek maliyet artışı projelerin toplam maliyet bedelinin yarından daha fazla bir tutara geldiğini belirten Akın, güncel kura göre (8,62) ek maliyet artışı 18 milyar 848 milyon lirayı da geçtiğini ifade etti. 

GARANTİ TUTARI DA AÇIKLANMALI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Akın, Ulaştırma Bakanlığı’nın bugüne kadar kamuoyuna şeffaf bir şekilde açıklayamadığı ek maliyet artışının Maliye Bakanlığı tarafından doğrulandığını ifade ederken, “İktidar sonunda KMO’daki rekor maliyet artışını kabul etti. Bu kapsamda garanti tutarının ve garanti süresinin ne kadar değiştiğinin de açıklanması gerekiyor. KMO’ya verilen garanti koşullarını; geçse de geçmese de ödeyecek vatandaşın bilmesi gerekir” dedi.  

 

Kaynak: anka