Haber: TAMER ARDA ERŞİN – Kamera: ÜNAL AYDIN 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve CHP Esnaf Masası heyeti yurttaşların sorunlarını dinlemek için Niğde’ye geldi. Ağbaba, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonominin kötü gidişini “dış güçlere” bağladığını anımsatarak, "Başımıza bir iş gelince 'dış güçler' diyor. Ama dış güçlerle ilgili bir olumlu lafı var, unutmayalım ne diyor 'siz Kanal İstanbul'un parasını vermezseniz dış güçler ‘Söke söke alırlar’ diyor. Dış güçlerin avukatlığını yapıyor. Adeta yalan rüzgarını yaşıyoruz, 'dış güçlere teslim olmayacağız' diyor... Ekonomi kötüye gidince dış güçler, faiz lobisi, üst akıl vesaire. Ama Kanal İstanbul’a gelince de dış güçlerin avukatlığını yapabiliyor” dedi. Ağbaba, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu da istifaya davet ederken, “İçişleri değil suç işleri bakanı” ifadesini kullandı.

CHP Esnaf Masası, Niğde’de yurttaşların sorunlarını dinleyecek. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığındaki 30 kişilik CHP milletvekili heyeti basın toplantısı düzenleyerek güne başladı.

CHP’li Ağbaba, bu sabah Ankara’dan Manisa’ya dönerken geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin ve madenci Ali Faik İnter’i anarak, “Onların ölümüne sebep olan bu düzeni hep beraber yıkacağız. O işçiler hakları için mücadele ediyor” dedi. Ağbaba, Niğde’deki tarım ürünlerinden bahsederek, “Tam bir tarım kenti. Üretim düştüğü zaman Niğdeli bunu ilk hissedenlerden birisi” diye konuştu.

Ağbaba, Niğde’nin köylerinde ve ilçelerinde gezerek, sorunları saptayacaklarını söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun iktidar olduklarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kullandığı uçakları satacaklarını açıkladığını anımsatan Ağbaba, “Saray yapımında ustalar, bir Kaçak Saray var Beştepe’de. Bir de yazlık ve kışlık saray var. Almanya Başbakan’ı Merkel tarifeli uçakla gidiyor. Makamına bisikletle gidip gelen Hollanda Başbakanı var. Makam aracı sayısı Japonya’da 10 bin Türkiye’de 125 bin” dedi.

Ağbaba, ABD’nin iki uçağı, Almanya Başbakanın iki jeti, Japonya’nın iki uçağı olduğunu bildirerek, “Bizim 13 tane uçağımız var. Uçağın yıllık masrafı yıllık 800 bin dolar olarak değerlendiriliyor. Bir ülkenin itibarı çiftçisinin, esnafının zenginliği ile ölçülür” diye konuştu.

“Dünyada Merkel mi, ABD Devlet Başkanı mı daha itibarlı? Bizim ülkemizin başkanı mı itibarlı bakmak lazım” diye soran Ağbaba, Türkiye’de 17 milyon kişinin sosyal yardımlarla geçindiğini, 10 milyon işsiz olduğunu kaydederek, “Ama 125 bin makam aracımız var” dedi.  

Ağbaba, CHP iktidarında Cumhurbaşkanlığı’ndaki uçakları satacaklarını açıklayarak, “Ekonomideki olduğumuz yer belli. Milli gelirimiz belli. Bizim milli gelirimizin 30 katı ülkelerin uçak sayısına bakın. İktidara geldiğimizde o uçakları satacağız, en başta da Katar’dan alınan uçağı satacağız” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın “Porsiyonları küçültün” sözünü anımsatan Ağbaba, memur ve emekliye verilen zam oranının yüzde 8,45 olduğuna dikkat çekerek, “Enflasyon çift haneli, memur ve emeklinin zammı tek haneli” dedi. Ağbaba, TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranının da gerçek olmadığını kaydetti. Ağbaba, “Türkiye’de yılın ilk 4 ayında koruma bedeli olarak devletin kasasından 100 milyon lira çıktığını” belirtirken, ancak memur ve emekliye “porsiyonları küçültün” önerisinde bulunulduğuna dikkat çekti.

“5’Lİ ÇETEYE 11, 5 MİLYAR LİRA”

Ağbaba, çalışanlar için ekmek ve yumurtanın lüks olduğunu vurgulayarak, gıda ürünlerine gelen zamları aktardı. Ağbaba, Erdoğan’ın “Basit usuldeki esnaftan vergi almıyoruz” sözünü anımsatarak, “Sadece 5’li çeteye verilen para 11,5 milyar lira… Basit usuldeki esnaftan toplam alınan vergi 130 milyon” dedi. Türkiye’nin Rusya’dan sonra dünyada gelir dağılımının bozuk olduğu ikinci ülke olduğunu kaydeden Ağbaba, “Pandemi döneminde bunu başarmış ülkeyiz. Dünyada en yüksek faizi uygulayan 7’nci ülkeyiz. Her iki vatandaştan birisi borçlu. İcra dairelerindeki dosya sayısı 22,5 milyonu geçmiş” diye konuştu.

“DIŞ GÜÇLERİN AVUKATI”

“Rakamlarla yaşanana baktığımız zaman tam bir zıtlık var. AKP Demek gel, git demek” diyen Ağbaba, AKP’nin ülkedeki olumlu şeyleri kendi yapmış gibi gösterdiğini ancak kötü bir durum olduğunda “dış güçlere bağladığını” söyledi. Ağbaba, “Başımıza bir iş gelince 'dış güçler' diyor. ama dış güçlerle ilgili bir olumlu lafı var. Unutmayalım ne diyor 'siz Kanal İstanbul'un parasını vermezseniz dış güçler ‘Söke söke alırlar’ diyor. Dış güçlerin avukatlığını yapıyor. Adeta yalan rüzgarını yaşıyoruz, 'dış güçlere teslim olmayacağız' diyor. Hala Gezi diyor... Ekonomi kötüye gidince dış güçler, faiz lobisi, üst akıl vesaire. Ama Kanal İstanbul’a gelince de dış güçlerin avukatlığını yapabiliyor” diye konuştu.

“İÇİŞLERİ DEĞİL SUÇ İŞLERİ BAKANI”

Ağbaba, organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatıyla sivillere silah dağıtıldığı” iddiasında bulunduğunu anımsatarak, şöyle konuştu:

“Türkiye’de halen namuslu dürüst savcılar olduğunu inanıyoruz, bu konuda mutlaka gereken yapılmalı. Soylu tarafından milis güçler yaratılması demokrasiyle bağdaşmaz. Türkiye bir çete tarafından yönetilmeye çalışılmakta ama Türkiye çete devletine mafya devletine teslim olmayacaktır. Ülkeyi kimler yönetiyor diye insan hayretler içinde bakıyor. İçişleri Bakanı’nın bir gün o görevde kalmaması lazım, derhal istifa etmesi lazım. Ama ne oluyor, (Devlet) Bahçeli Soylu’ya sahip çıkıyor. Bahçeli’nin geçmişte mafyaya sahip çıktığını biliyoruz, cezaevinde mafya liderini ziyaret ettiğini biliyoruz. Bu Türkiye demokrasisine vurulmuş bir hançerdir.  Soylu’nun bu hükümetin mutlaka istifa etmesi gerekiyor. Soylu İçişleri Bakanı değil suç işleri bakanıdır. Adının geçmediği bir şey yok. Bir gazeteci 10 milyon Euro rüşvet istiyor ve bir bakanın adına istiyor. Hangi bakan o herkes biliyor. İddialara bakın, Türkiye maalesef bir lağımın içinde. Unutmadan soralım, hala 10 bin dolar maaş alan siyasetçi ortaya çıkmadı. Hala 128 milyon doları bulamadık.”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin sahipsiz bırakıldığını belirterek, “19 yıllık Adalet ve Kalkınma Partisi döneminde hiçbir yatırım almadı, olan yatırım da ellerinden alındı” dedi. Gürer, Niğde’nin sorunlarının tespit edilip, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na rapor halinde sunulacağını açıkladı.

Niğde İl Başkanı Erhan Adem de “19 yıllık iktidarda çiftçi batırıldı, köylü köyünü terk etti. Kısa zamanda Türkiye CHP iktidarını görecektir. İktidara geldiğimizde gülmeyen yüzleri güler hale getireceğiz. Üreticinin ürününün hak ettiği değeri bulacağına inanıyorum” diye konuştu.  

Kaynak: anka