Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 52 ilacı geri ödeme listesinden çıkarmasına tepki gösteren CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, “O zaman vatandaşa ve çalışanlara da sigorta pirimi ödettirmeyeceksiniz. Eczanelerde de böyle, hastanelerde de böyle. Hastanelerde bin liralık ameliyata, vatandaştan 40 bin lira para isteniyor” dedi. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Güray Kılıç ise “Pandemi döneminde vatandaşlar tarafından çok yaygın olarak kullanılan ve fiyatları 15-50 lira arasında değişen 52 ilacın bedelinin SGK tarafından ödenmemesiyle birlikte vatandaşlar bu ilaçları cepten ödeme ile alabileceklerdir” diye konuştu.

SGK, 52 ilacı geri ödeme listesinden çıkardı. Ayrıca bu ilaçlara eşdeğer ilaçlar için taban fiyat uygulamasını da yüzde10’dan yüzde 5’e düşürdü. Böylece eşdeğer ilaçlar için vatandaşların yüzde 5 daha fazla fiyat farkı ödemesi gerekecek.

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Güray Kılıç, değişikliğe ilişkin, “Pandemi döneminde vatandaşlar tarafından çok yaygın olarak kullanılan ve fiyatları 15-50 lira arasında değişen 52 ilacın bedelinin SGK tarafından ödenmemesiyle birlikte vatandaşlar, bu ilaçları cepten ödeme ile alabileceklerdir. Bu durum ilacın erişilebilir ve satın alınabilir olmasını zorlaştıracak, fiili olarak reçetesiz ilaçların artmasına yol açacaktır” dedi.

"SGK VATANDAŞIN İLACINA GÖZ DİKMİŞTİR"

Doktor Ergün Demir de şimdi serbest piyasanın insafına bırakılan ilaçların yurttaşa daha pahalıya satılacağını kaydederek, şu yorumda bulundu:

“Geri ödeme listesinden çıkarılan bu ilaçlar, şimdi serbest piyasa kurallarına göre daha fazla bedelle satılacaktır. Fiili olarak reçetesiz ilaca dönüşecek bu ilaçlar, Tarım Bakanlığı izni ile doğal ürün olarak eczane dışında da satılabileceklerdir. Sosyal Güvenlik Kurumu, finansal krizine çare olarak tasarruf adı altında vatandaşın ilacına göz dikmiştir. Hangi ölçüte göre gereksiz bulunduğu anlaşılmayan bu ilaçların geri ödeme listesinden çıkartılma kararını verenler, muhtemelen sağlıkçı değildir. Benzer bir gerekçe ile iki yıl önce bu tasarruf modeli öksürük şuruplarında denenmiş; ancak uygulamanın sonucunda daha pahalı ilaçların reçetelendiği ve tasarruf değil bir artışın olduğu görülmüştür.”

“BİN LİRALIK AMELİYATA 40 BİN LİRA İSTENİYOR”

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel de SGK’nın bu uygulamasına şöyle tepki gösterdi:

“SGK, her geçen gün geri ödeme kapsamındaki ilaçların sayısını azaltıyor. En son 52 ilacı daha geri ödeme kapsamından çıkardı. Bu şu demek, vatandaş gidip ilacı cebinde alacak. Zaten her geçen gün vatandaşlara ilaca katkı oranı artıyor. Oldu olacak hepsini çıkarın, vatandaş hepsini cebinden alsın. O zaman vatandaşa ve çalışanlara da sigorta pirimi de ödettirmeyeceksiniz. Eczanelerde de böyle, hastanelerde de böyle. Hastanelerde bin liralık ameliyata, vatandaştan 40 bin lira para isteniyor. 30 lira muayeneyi SGK ödüyor, ama vatandaş 200 lira da muayene parası ödüyor. Yani daha fecaat bir durum var. Eczanelerde de herhalde zaman içerisinde aynısı olacak. Vatandaşları Anayasal sağlık hakkından mahrum bırakmayın. Sosyal devletin gereği olarak, SGK da vatandaşların sağlık hakkından yararlanmasını eşit, adaletli şekilde sağlamalı.”

Kaynak: anka