CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Spor Toto Teşkilat Başkanlığı’nın yönetim kurulu üyelerinin kim olduğunu CİMER’e sordu. Adıgüzel, aldığı yanıtı “Spor Bakanı’nın yönetim kurulu başkanı olduğu 5 kişilik kurulun tamamı Spor Bakanı’nın artındaki bürokratlardan oluşuyor. Spor Bakanı Kasapoğlu, şu anda hem spor bakanlığını yönetiyor hem de Spor Toto’yu yönetiyor” dedi.

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’nun aynı zamanda Spor Toto Teşkilatı Başkanlığı görevini de yürüttüğünü açıkladı.

Adıgüzel, CİMER’e; “Spor Toto Teşkilat Başkanlığı Yönetim Kurulu üyelerinin kim olduğunu ve 2019 yılından bu yana yönetim kurulunda kimlerin görev aldığını” sordu. Adıgüzel, CİMER üzerinden kendisine; “Spor Toto Teşkilat Başkanlığı Yönetim Kurulu’nun tabii üyeleri dışında kalan diğer üç üyesi Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Halis Yunus Ersöz, Teşkilat Başkan Yardımcısı Metin Ayvazoğlu ve Teşkilat Başkanlığı 1. Hukuk Müşaviri Selim Koparan’dır” yanıtının verildiğini aktardı.

Adıgüzel şu değerlendirmeleri yaptı:

“Spor Bakanı ile bu yılki bütçe görüşmelerinde hem komisyonda hem genel kurulda süren bazı tartışmalar yaşadık.

Tartışmalardan biri de Spor Toto Teşkilat Başkanlığı ile ilgiliydi. Biz dedik ki; Spor Bakanı Kasapoğlu, bakan olduktan sonra daha önce görevli olduğu Spor Toto teşkilatını aslında hiç bırakmadı. Nasıl?

Spor Toto Teşkilatı’nda bir yönetim kurulu var. Kanuna göre bu yönetim kurulun 5 üyesi var, 5 üyesinden biri Spor Bakanı diğeri Spor Toto Teşkilat başkanı. Kalan üç üyenin ise kim olduğu bilinmiyor ve açıklanmıyordu. Açıklayın diye ısrarla talepte bulunduk faka kalan üyeyi açıklamamakta ısrar ettiler.

Biz bu üç üyeyi kim olduğunu CİMER’e yazdığımız bir soruyla aldık. CİMER, 7 Ocak 2022 tarihinde cevap verdi. Buradan okuyorum; Spor Bakan Yardımcısı Halis Yunus Ersöz, teşkilat başkan yardımcısı Metin Ayvazoğlu ve teşkilat başkanını birinci hukuk müşaviri Selim Koparan.

Ne var bunda diyeceksiniz? Şu var; Spor Bakanı’nın yönetim kurulu başkanı olduğu 5 kişilik kurulun tamamı Spor Bakanı’nın artındaki bürokratlardan oluşuyor. Normalde bakanlığın ve Spor Toto teşkilatının dışındaki insanlardan oluşur yönetim kurulu.

Şimdi ne olmuş oluyor? Spor Bakanı’nın başkan olduğu kurulda bakanın bürokratlarıyla beraber aslında bakan tek söz sahibi. Bizim dediğimize geliyor.

Yani spor bakanı aslında spor toto teşkilatını da yönetiyor. Daha önce görevli olduğu yerden aslında hiç ayrılmamış. Bunu böyle yapmayın Spor Toto Teşkilatı’nı direk bakan bağlayın olsun bitsin. Ama bunu istemezler çünkü spor toto teşkilatı tam 80 milyar lirayı Varlık Fonu gibi Sayıştay denetiminden ve kamu denetiminden harcama yetkisine sahip. Ama bakanlığın içine alırsak denetlenebilir olur. Tam istedikleri gibi gidiyor. Spor Bakanı Kasapoğlu, şu anda hem spor bakanlığını yönetiyor hem de spor totoyu yönetiyor.”

Kaynak: anka