CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel, üniversitelerin açılmasına günler kala öğrencilerin yaşadıkları barınma krizine dikkat çekti. AKP’nin tüm uyarıları rağmen yurt sorununu çözmediğini öne süren Açıkel, “Aileler, maliyetlerini karşılayamadığı için çocuklarını üniversiteye gönderemez duruma geldi. Eğitimden kopuşun artacağı bir süreç yaşanıyor” dedi.

Fethi Açıkel, yaptığı yazılı açıklamada, “20 yıldır iktidarda olan AKP, tüm uyarılarımıza rağmen yurt sorununu çözmedi” dedi. Türkiye’deki yurt kapasitesinin lisans ve ön lisans düzeyindeki öğrencilerin ancak yüzde 20’sini karşılayabildiğini belirten Açıkel, şunları kaydetti:

“Lisans ve ön lisans düzeyinde örgün eğitimde toplam 3 milyon 800 bin öğrenci olmasına rağmen KYK yurtlarının kapasitesi 700 bin kişi civarında. Yani öğrencilerin sadece yüzde 20’sini karşılayabiliyor. Oysa yurt kapasitesinin en az 2 milyon kişilik kapasiteye artırılması gerekiyordu, bu yapılmadı. Son yıllarda çok az yeni KYK yurdu yapıldı, hatta bazı şehirlerde mevcut yurtlar kapatıldı ve öğrenciler tahliye edildi. Kamu kaynaklarını verimsiz rant projelerine akıtan, dar rant zümrelerine kaynak yaratmak için çılgın projeler peşinde koşan AKP, milyonlarca öğrencimizi ve aileleri, en temel ihtiyaç olan barınma olanaklarından yoksun bıraktı.”

“ASTRONOMİK FİYAT ARTIŞI YAŞANIYOR”

Ailelerin, çocuklarının şehir dışında üniversite kazanmasına sevinemediğini vurgulayan Açıkel, “Pandemide üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi nedeniyle evlerini kapatan öğrenciler, şimdi öğrenci oldukları şehirlere döndüklerinde, aynı semtte benzer özellikli evlerde kira ücretlerinin iki ya da üç kat arttığı gerçeğiyle yüzleşti. Özel yurtlarda ve apart tipi yurtlarda da astronomik fiyat artışları yaşanıyor” dedi.

Açıkel, minimum şartlarda dahi şehir dışında üniversite öğrencisi okutmanın aylık maliyetinin 2 bin 500 TL’ye ulaşmış olduğunu ifade ederek, “Aileler, maliyetlerini karşılayamadığı için çocuklarını üniversiteye gönderemez duruma geldi. Eğitimden kopuşun artacağı bir süreç yaşanıyor” açıklaması yaptı.

“ÖĞRENCİLERİ HİÇE SAYAN BİLİNÇLİ BİR TERCİH YAPILDI”

Üniversite öğrencilerinin çektiği sıkıntıların sorumlusu olarak iktidarı işaret eden Açıkel, şunları belirtti:

“AKP’nin plansız ve öngörüsüz bir şekilde her ile bir üniversite politikasına rağmen, fakülte açılan il ve ilçelere yeterli yurt imkanı devlet tarafından sunulmadığı için öğrenciler, merdiven altı, güvensiz bazı yapıların yurtlarına mahkum edildi ya da tamamen kaderine terk edildi. Burada da öğrencileri hiçe sayan bilinçli bir tercih yapıldığı ortada.

Uzaktan eğitim döneminde tableti ve bilgisayarı olmadığı için dersleri takip edemeyen öğrenciler, şimdi de barınacak yeri olmadığı için derslerinden uzak kalma tehlikesiyle karşı karşıya. Maddi imkansızlıklardan dolayı eğitimden kopan ya da fahiş kira ve geçim masraflarının altında ezilen her gencin çektiği sıkıntının sorumlusu Saray iktidarıdır. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun ifade ettiği gibi, iktidara geldiğimizde bir yıl içinde tüm gençlerin yurt sorununu çözeceğiz.”

Kaynak: anka