CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel'in başkanlığındaki CHP heyeti Reyhanlı’da; Mustafa Yaşatır isimli zanlının cinsel saldırıda bulunduğu kadının ailesini ziyaret etti. Açıkel, “İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmenin kadına karşı şiddet konusunda cezasızlık iklimini beslediği ortada...  Bu vahim olayı şiddetle ve nefretle kınıyoruz. Olayın takipçisi olacağız” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Mustafa Yaşatır isimli zanlının cinsel saldırıda bulunduğu kadını telefonla arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti. Kadınlara karşı şiddetin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini, diğer tüm nedenlerle birlikte uyuşturucu madde bağımlılığı yüzünden artan bu tür saldırıların toplumu çözülme ve infial noktasına getirdiğini, yetersiz tedbirler ve cezasızlık politikalarının kadına dönük şiddetin devam etmesinin en önemli nedenlerinden biri olduğunu vurguladı ve aileye her türlü desteğe hazır olduklarını ifade etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel'in başkanlığında, Reyhanlı İlçe Başkanı Nihat Dağ, İl Kadın Kolları Başkanı Filiz Hakgöz, Reyhanlı Kadın Kolları Başkanı Elif Ateşoğlu ve ilçe yönetiminden oluşan CHP heyeti de aileyi ziyaret etti. Açıkel, şu açıklamayı yaptı:

“Başta Reyhanlı olmak üzere, tüm Hatay’da sınır güvenliğinin ortadan kalkması ve suç çetelerinin cirit atması nedeniyle uyuşturucu madde bağımlılığı ve her türlü yasadışı kaçakçılık, toplumu derinden sarstı. Madde bağımlılığı ile mücadelenin ciddiye alınmamasının faturasını, en başta kadınlar ve toplumun kırılgan kesimleri ödüyor.

Cezasız kalan ve suça karışmış bağımlılar, birer yürüyen suç makinesine dönüştü; sokaklarda yeterli güvenlik tedbirleri ve suçlu gözetim mekanizmaları olmaması yüzünden, suç döngüsü tekrarlanarak, aileleri perişan ediyor. Mağdur ailenin ve yerel toplumun protesto ve tepkileri ile birlikte, daha önce üstü örtülü kalan benzer fiziksel ve cinsel saldırı vakaları da su yüzüne çıkmaya başladı.

“SUÇ, ŞİDDET VE UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞI SARMALI”

Reyhanlı'da yaşanan bu olay, ülkemizin içine düşürüldüğü suç, şiddet ve uyuşturucu bağımlılığı sarmalının boyutlarını ve bunun başta kadınlar olmak üzere, aileleri nasıl hedef seçtiğini net bir şekilde gösteriyor. Bu konu partiler üstü bir konu olmakla birlikte, kadına şiddet ve cinsel saldırılara iktidarın göz yumması ve buna ek olarak madde bağımlılığının bir hastalık gibi yayılması yüzünden, bu gündem ülkemizin en yakıcı sorunlarından biri haline gelmiştir.

“TÜRKİYE, ACİZ BİR DEVLET GÖRÜNTÜSÜNDEN KURTARILMALIDIR”

CHP olarak bu olayın sonuna kadar takipçisi olacağız; kadına şiddet, cinsel saldırı bataklığının ve madde bağımlılığı sorununun kurutulması için, tüm kadrolarımızla çaba sarf edeceğiz. Türkiye bir yandan uyuşturucu çetelerinin servet biriktirdiği, diğer yandan kadınlara yönelik fiziksel ve cinsel saldırıların bir türlü önlenemediği, kadınların güvenliksiz bırakıldığı aciz bir devlet görüntüsünden kurtarılmalıdır. Kadınların korku içinde yaşamalarının, ailelerin mağdur edilmelerinin ve toplumun suçlularca örselenmesinin artık önüne geçilmelidir.

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmenin kadına karşı şiddet konusunda cezasızlık iklimini beslediği ortada. CHP olarak, TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılması Komisyonu'ndan, komisyon kadına karşı şiddete neden olan politikaların meşrulaştırma aygıtına dönüştüğü için çekildik. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu da büyük bir hassasiyetle kadına karşı şiddet için yapılan çalışmaları takip ediyor. CHP, kadına karşı şiddetle mücadele için tavizsiz tavrını sürdürecektir. Bu vahim olayı şiddetle ve nefretle kınıyoruz. Olayın takipçisi olacağız. Sorumluları, bu tür olayların bir daha yaşanmaması için ciddiyetle görevlerini yerine getirmeye davet ediyoruz.”

NE OLMUŞTU?

Hatay Reyhanlı’ya bağlı Kurtuluş Mahallesi’nde, 78 yaşındaki bir kadının evine girerek parasını çalan ve kadına tecavüz eden Mustafa Yaşatır, aynı gün tutuklanarak İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilmişti. Reyhanlı Kaymakamlığı’ndan, şu açıklama yapılmıştı:

“23.06.2021 günü saat 05.30 sıralarında Kurtuluş Mahallesi Albay Şükrü Kanatlı Caddesi'ndeki adreste yaşayan 78 yaşındaki teyzemize yönelik çirkin olay üzerine, hızla hareket edilerek menfur olayın faili güvenlik kuvvetlerimizce yakalanıp adli makamlara teslim edilmiş ve aynı gün tutuklanarak İskenderun T tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderilmiştir. Çirkin olayın failine hak ettiği cezayı Yüce Türk Adaleti verecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

 

Kaynak: anka