CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, yoğun kar yağışının hayatı olumsuz yönde etkilediği Hatay’ın Hassa İlçesi’nin afet bölgesi ilan edilmesi için TBMM’ye kanun teklifi verdi. Güzelmansur, hayvanların telef olduğunu, meyve ve zeytin ağaçları ile ekili tarım arazileri ve seraların zarar gördüğünü, evlerin ve fabrikaların çatısının uçtuğunu söyledi.

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, TBMM’ye verdiği "Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunda Değişildik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" ile 10 yıl aradan sonra yoğun yağışlar sonrası karlar altında kalan Hatay İli Hassa İlçesi’nin afet bölgesi olarak ilan edilmesini istedi.

Güzelmansur, kanun teklifinin gerekçesini şöyle açıkladı:

"HAYVANLAR TELEF OLDU, SERALAR ZARAR GÖRDÜ, ÇATILAR ÇÖKTÜ"

"Hatay’ın Hassa İlçesi’nde 18-19-20 Ocak 2022 günlerinde yaşanan kar yağışı hayatı olumsuz etkilemiştir. 10 yıl aradan sonra yağan ve kalınlığı 50 cm’yi aşan kar nedeniyle yollar kapanmış, elektrik direkleri devrilmiş, bölge elektriksiz kalmış, ahırlar çökmüş, hayvanlar telef olmuş, meyve ve zeytin ağaçları, etkili tarım arazileri ve seralar zarar görmüş, evlerin ve fabrikaların çatısı uçmuştur.

İlçede 15 dönüm muz serası, örtü altı tarımı yapılan çilek ekilen araziler karlar altında kalmış, ürünler yok olmuştur. 40 bin dekarlık zeytinlik alan hasar görmüştür. 35 ahır çökmüş, onlarca büyükbaş hayvan telef olmuştur. Evlerin çatısı uçmuş, 300'e yakın elektriği direği devrilmiş, teller kopmuştur. Çatısı uçan fabrika sayısı da 10’a yakındır."

“BİREYİN YAŞAM VE MÜLKİYET HAKKINI KORUMAK DEVLETİN SORUMLULUĞUNDADIR”

"Devletin desteği olmadan Hassa’lı afetzedelerin yaralarının sarılması mümkün değildir. Zaten Anayasa’nın 90’ıncı maddesiyle kanunların üzerinde kabul edilen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi de ‘doğal afetlere karşı bireylerin yaşam ve mülkiyet haklarının korunması’nı koruduğu haklar kapsamına almıştır. Diğer bir ifadeyle doğal afetler karşısında bireyin yaşam ve mülkiyet hakkını korumak Devletin sorumluluğundadır. Dolayısıyla Hassa’nın acilen afet bölgesi ilan edilmesi gerekmektedir."

 

Kaynak: anka