CHP tarafından düzenlenen “Engellilerin İstihdam Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı”nda özel gereksinim gerektiren bireylerin sorunları masaya yatırıldı. CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Taşkın, “Az sayıda olsa da istihdam edilen engellilere hakları iktidar tarafından sanki bir lütufmuş gibi sunuluyor. CHP iktidarında kamudaki kotaları dolduracağız ve özel sektörde de ‘ceza ver kurtul’ anlayışının ötesine geçmeyi mümkün kılacak politikaları hayata geçireceğiz” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun istihdam sorunlarını tartışmak ve somut çözüm önerileri geliştirmek için düzenlenmesini istediği çalıştay serisi devam ediyor. CHP tarafından düzenlenen istihdam çalıştaylarının ikincisi “Engellilerin İstihdam Sorunları ve Çözüm Önerileri” başlığı ile İstanbul’da yapıldı. Kadıköy Belediyesi ev sahipliğinde yapılan çalıştayda, çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi, işveren, uzman, aktivist, belediye başkan yardımcıları ve meclis üyesi, il ve ilçe örgütlerinin engelli komisyon üyesi bir araya geldi. Toplantıya CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap ve CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin de katıldı. CHP İstanbul İl Yönetimi’nin Engellilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Sevgi Özdemir’in koordinatörlüğünde yapılan çalıştayda, engellilerin istihdama katılımında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı.

CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Taşkın, “Bugün toplumun çalışabilir nüfusunda istihdam oranı yüzde 50 civarındayken, çalışabilir engelli istihdamı ise yüzde 22 civarında seyretmekte. Uygar bir toplumun iki temel göstergesinden biri engellilerin istihdam edilebilmesidir. Diğer gösterge de kadınların sayıları oranında istihdamıdır. CHP olarak hedefimiz bu istihdam oranın arttırılmasıdır. Az sayıda olsa da istihdam edilen engellilere hakları iktidar tarafından sanki bir lütufmuş gibi sunuluyor. CHP iktidarında kamudaki kotaları dolduracağız ve özel sektörde de ‘ceza ver kurtul’ anlayışının ötesine geçmeyi mümkün kılacak politikaları hayata geçireceğiz” dedi.

İzmir Kent Komisyonu Başkanı Nazik Işık, “Somut çözüm öneriler adına özellikle çoklu dezavantajlar yaşayanlar için istihdam edilebilirlik envanterinin çıkarılması gerekiyor. Engelli istihdam politikalarına ihtiyaç var diyoruz ama bu genel istihdam polikalarından ayrı düşünülemez. Engellileri yok sayan anlayıştan vazgeçilmesi gerekiyor. Engelliler İstihdam Bürosu gibi çalışmalar yapılmasını yararlı olacağına inanıyorum” dedi.

CHP İstanbul İl Yönetimi’nin Engellilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Sevgi Özdemir de “Engelli bireyler; kendi yaşamlarını ve bakmakla yükümlü olduğu bireyleri kendi kazançlarıyla geçindirebilmek için, ulaşım sorunlarına, engelli kotalarına takılmadan, engel oranlarına uygun istihdam edilmek istiyor. Sosyal, kültürel hayatın içinde, ayrıştırılmadan, eşitlik ilkesiyle yaşamlarını sürdürmek istiyorlar” ifadelerini kullandı.

İstahdam çalıştaylarında yapılan somut öneriler, rapor haline getirilecek ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sunulacak. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun farklı sektörlere özgü istihdam önerilerini İzmir’de eylül ayı içerisinde yapılması planlanan “Üreten Bir Türkiye İçin İstihdam Kurultayı”nda kamuoyuyla paylaşması bekleniyor.

Kaynak: anka