NEDİM GÜLER

CHP Genel Başkan Yardımcıları Muharrem Erkek ve Seyit Torun, CHP’li 12 milletvekili ile birlikte, görevden uzaklaştırılan ve halen görevine iade edilmeyen Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’a destek verdi. Erkek ve Torun, Salman’ın bir an önce göreve iade edilmesi gerektiğini belirtti.

CHP Genel Başkan Yardımcıları Muharrem Erkek ve Seyit Torun, Yalova Belediyesi’nde geçtiğimiz yıl, kendisinin şikayeti üzerine başlayan zimmet ve usulsüzlük soruşturması nedeniyle görevden uzaklaştırılan CHP’li Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’a destek için il başkanlığı önünde basın toplantısı düzenledi.

CHP’nin 12 milletvekilinin de katıldığı basın toplantısında, Erkek ve Torun; CHP Yalova İl Başkanı Mehmet Gürel ve görevden uzaklaştırılan Vefa Salman ile birlikte Yalova’da bir hukuksuzluğun yaşandığına dikkat çekti.

ERKEK: SEÇMENİN İRADESİ GASP EDİLDİ

Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Salman’ın göreve gelir gelmez defalarca belediyeye müfettiş talep ettiğini, ancak talebinin kabul görmediğini belirterek şunları söyledi:

“Bu suç 6 Şubat 2020 tarihinde ortaya çıktı. Bu suçu adli makamlara götüren, ileten yine Vefa Salman. Ve hemen çalışmaya başladı. Derinlere kadar gitti, bütün delilleri, evrakları da adli makamlara sundu. Bunu yaparken 27 Şubat 2020’de görevden alındı. Görevlerini çok iyi yapan bir İçişleri Bakanı var ya. Onun görevi suçla mücadele etmek değil demokrasiyle mücadele etmek. Seçmen iradesiyle mücadele etmek. Haksız hukuksuz, dayanıksız bir şekilde seçmenin iradesi gasp edildi” dedi.

“O İÇİŞLERİ BAKANI’NIN İSTİFA ETMESİ LAZIM”

Salman’ın bahsedilen eylemlerle hiçbir ilgisinin olmadığının ortaya çıktığını ifade eden Erkek, şöyle konuştu:

“Ama uzattılar soruşturmayı. Niye? Seçimden kazanamadıkları Yalova’yı bu tip hukuksuzlukla alabilmek için. Ama Vefa Salman suçsuz. Bu yargılamanın sonunda Vefa Salman beraat edecek. Bir belediye başkanını yargılayabilirsiniz. Ama hakkında hüküm kesinleşmeden görevden alamazsınız. Alırsanız demokrasiyi yok edersiniz. Alırsanız Yalova Belediyesi’ni şu an yöneten yönetimin meşruiyet tartışmasını açarsınız. Biz bu hukuksuzluğun, adaletsizliğin yakından takipçisiyiz. İçişleri Bakanlığı’na da seslenmek istiyorum. İçişleri Bakanı’na değil. Çünkü o İçişleri Bakanı’nın istifa etmesi lazım. Çünkü hakkındaki iddialar çok ciddi. Yalova’nın seçilmiş belediye başkanı Vefa Salman’ı derhal göreve iade edin. İlk seçimde iktidar olacağız. Bu memleketteki tüm adaletsizlikleri de adaletle ortadan kaldıracağız”

SEYİT TORUN: BU ZORBALIKTAN VAZGEÇİN

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ise 2010 yılında başladığı tespit edilen yolsuzluğu ortaya çıkaran kişinin Vefa Salman olduğuna değindi.

Torun, şunları söyledi:

“Bugüne kadar birçok teftiş geçirilmiş. Ama onların bulamadığı, onların ortaya çıkaramadığı bu zimmet olayını sayın belediye başkanımız ortaya çıkarmış ve gerekli adımları hemen ortaya atmış. Kendisi bu olayı ortaya çıkarmasına rağmen görevden alındı. Samsun’da bundan daha vahim bir olay var. Üstelik belediye başkanının bilgisi olmasına rağmen Samsun Büyükşehir’e soruşturma dahi açmadınız. Bartın aynı şekilde. Birçok ilçe belediyelerinde de oldu. Bu mu sizin adalet anlayışınız, bu mu sizin demokrasi anlayışınız, bu mu sizin milli irade anlayışınız? Bugün Yalova’da maalesef milli irade gasp edilmiştir. Şu anda haksız, hukuksuz bir şekilde görev yapan bir belediye yönetimi vardır.”

Seyit Torun, İçişleri Bakanlığı’na; “Bu zorbalıktan vazgeçin, bu milli irade cellatlığından vazgeçin. Zaten artık tuz koktu. Bu ülkeyi nerelere, karanlık teslim ettiğinizi biliyoruz. Yaptığınız bu haksızlığa, hukuksuzluğa asla boyun eğmeyeceğiz” çağrısı yaptı.

SALMAN: DİĞER BELEDİYE BAŞKANLARI İFADEYE BİLE GİTMEDİ

Yalova Belediye Başkanın Vefa Salman ise “kendisine bir algı operasyonu yapıldığını” ancak bunun tutmadığını söyledi. Salman, kendisine yoğun bir ilginin olduğunu ifade ederek “İnanın ilgiden caddede gezemez hale geldim. Yedi yaşındaki çocuktan en büyüğüne kadar boynuma sarılanlar binlerce. Yalova halkı doğruyu da biliyor, gerçeği de biliyor, haksızlığı biliyor” dedi.

Benzer olayların pek çok yerde olduğunu ifade eden Salman, şunları söyledi:

“Bu saydıklarımın hiçbiri ifade vermeye bile gitmediler. Niye Türkiye’de sadece Yalova. Bu ülkede ne yazık ki CHP’li olmak neredeyse suç haline getirildi. Aklıma başka bir şey gelmiyor. Bu suçun ortaya çıkmasının bir tane nedeni var. Yeniden seçilince müdür ve yardımcılarıma ‘yatırımları aciller hariç durduruyoruz’ talimatı verdim. ‘Hiçbir ihale yapmayacağız’ dedikten sonra emanet hesabından müteahhitlerin gelip para talep etmesi sonucu bu suç ortaya çıkartıldı. İlk kıvılcım benim yatırımla ilgili aldığım karar. Suçu, suçluyu ortaya çıkarıp da suçlu olan ilk insan olma onurunu yaşadık maalesef.”

NE OLMUŞTU?

Yalova Belediyesi’nde 2020 yılı Ocak ayında ortaya çıkartılan zimmet ve usulsüzlük suçlaması derinleştirilmiş, Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Halit Güleç’in de aralarında bulunduğu pek çok kişi tutuklanarak cezaevine götürülmüştü. Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman da 27 Şubat 2020 tarihinde soruşturma nedeniyle bakanlık tarafından görevden uzaklaştırılmıştı. Salman’ın yerine belediye meclisinde yapılan seçimle AKP’li Mustafa Tutuk, belediye başkanvekili olmuştu.

Yalova 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada pek çok sanık tahliye edilirken tutuklu 4 sanık kalmıştı. Davanın son duruşması yarın Yalova Adliyesi’nde görülecek.

 

Kaynak: anka