AHMET ÜNSAL

CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıkladığı kuru üzüm alım fiyatı için, “Açıklanan bu fiyat, tam bir fiyasko olmasının yanı sıra üreticinin idam fermanının imzalanması anlamına gelir” dedi.

Semih Balaban, yaptığı açıklamada, TMO’nun duyurduğu rakamın üreticinin bir yıllık girdi maliyetini bile karşılamadığını ifade etti. Üzüme verilen fiyatın üreticinin artan mazot, ilaç, gübre parasını bile karşılamadığının altını çizen Balaban, şunları kaydetti:

“ÜRETİCİ 18 TL TABAN FİYAT BEKLİYORDU”

“TMO’nun AKP hükümeti adına açıkladığı üzüm taban fiyatı, üreticimizi tam bir hayal kırıklığına uğratmıştır. Açıklanan taban fiyatı ile üreticimizin yaşaması asla mümkün değildir. Bu, AKP hükümeti döneminde her zaman olduğu gibi üreticiye ve tarıma vurulan büyük bir darbedir. AKP, üreticiyi ve tarımı da gözden çıkarmıştır. Üzüm üreticisi, 18 TL taban fiyat beklerken TMO’nun böyle bir fiyat açıklaması, gerçekten büyük bir hayal kırıklığı yaşattı. CHP iktidarında üreticilerimiz yüzünü güldürüp, hak ettiği değeri vereceğiz. Üreticilerimizi her zaman destekleyeceğiz. Üretici gelişmezse bir ülke gelişmez. Açıklanan bu fiyat, tam bir fiyasko olmasının yanı sıra üreticinin idam fermanını imzalanması anlamına gelir.”

GÜRTUNCA: “ÜZÜM ÜRETİCİSİ SATIRLA KIYILDI”

CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca da TMO’nun açıkladığı fiyata tepkisini şöyle dile getirdi:

“Bir aydan beri 50 bin üzüm üreticisi ailenin feryadını dile getirdik. Bırakın gerçek girdi enflasyonunu, TÜİK bile ‘üretici enflasyonu yüzde 45’ diye açıklama yaptı. ‘Fiyat en az 18 TL olsun’ dedik. Buna rağmen 9 numara üzüme yapılan yüzde 4 zam, ‘Üretme, yaşama, öl’ demektir. Bu açıklanan fiyatlarla iktidar, yüz binlerce insanımızı bir avuç insana peşkeş çekmiştir. Hep söylüyorum; iktidar, tercih yapmaktır. İktidar tercihini halkından yana değil bir avuç yandaştan yana kullanmıştır. Cumhurbaşkanı ve Manisalı dediğimiz Tarım Bakanı, üreticiye verdiği değeri açıklanan bu rakam ile göstermiştir. Şimdi söz, alın terini, emeğini, çocuğunun rızkını esirgemeyen çiftçi kardeşlerimizindir. 9 numara üzümdeki 50 kuruşluk zam, tarihte utanç lekesi olarak yerini almıştır.”

ARCAK: “FİYATI HANGİ AKLA GÖRE BELİRLEDİLER”

CHP Yunusemre İlçe Başkanı Yalçın Arcak ise TMO’nu açıkladığı fiyatı nasıl belirlendiğini anlayamadıklarını, son bir yılda girdi maliyetlerinin arttığı bir dönemde açıklanan fiyatın üreticiyi büyük zarara soktuğunu ifade etti. Arcak, şöyle devam etti:

“Geçen yıl 9 numara kurum üzüm fiyatı 12,5 TL iken bu yıl aynı numara üzüm fiyatı 13 TL nasıl oluyor? Bu fiyatı hangi duruma göre nasıl belirlediler? Neleri baz alıp, hangi kritere göre bu rakam açıklandı? Böyle bir durum çiftçinin aklıyla dalga geçmektir. Girdi maliyetleri artıyor ama AKP üzümcüye yüzde 4 bile olmayan bir artış belirliyor. Üzümcünün idam fermanı hükümet tarafından verilmiştir. Manisa'nın yüz karası Tarım Bakanı, çiftçinin karşısına çıkmaya bile cesaret edememiştir. Çiftçimiz, ilk secimde bu fiyatların hesabını sandıkta soracaktır.”

Kaynak: anka