Haber: EDDA SÖNMEZ – AHMET SANCAR KIZILKAYA

Kamera: ADEM KARABAYIR - SEFA GARDİYANOĞLU

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, istihdam temelli üretimi arttırmak, güvenceli istihdam ortamını sağlamak ve yüzde 25’ler seviyesindeki genç işsizleri mutlaka istihdama katmak gerektiğini belirterek, “Hiç kimsenin hayatını çalmaya hakkımız yok. Gençleri üretime katamazsak, sadece onların hayatlarını zindana çevirmiyoruz. Sosyal güvenlik sistemini de çeviremiyoruz” dedi.

CHP’nin Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Taşkın ve İşçi Sendikaları, Esnaf, Sanatkâr ve Sivil Toplum Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın iş birliğiyle 11 farklı sektör ve alanda düzenlediği çalıştaylardan üçüncüsü olan “Sanayide İstihdam Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı”, Kocaeli'de başladı.

CHP PM Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan’ın koordinatörlüğünde gerçekleştirilen çalıştaya; Genel Başkan Yardımcıları Taşkın ve Ağbaba'nın yanı sıra Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Gebze Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Vahit Yıldırım, İzmit Kent Merkezi Ticari Dayanışma Merkezi Başkanı Murat Öztürk, Kocaeli Üniversitesi Öğretim üyesi Derya Demirdizen, Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun da katıldı.

"BİZİM İKTİDAR OLACAĞIMIZA DAİR ALGI OLUŞMUŞ"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Taşkın, çalıştayda yaptığı konuşmada; son dönemde sürekli sahada olduklarını belirterek, “Türkiye’nin neresine gidersek gidelim, bizim iktidar olacağımıza dair bir algı oluşmuş ki sürekli istihdam ve üretim meselelerini nasıl çözeceğimizi soruyorlar. Sahici bir alaka ve ilgi var" dedi. Taşkın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu konuda ilk yanıtımız şu, önce alan sektör temsilcilerine gideceğiz. Bu alanların birleşenleri, işin erbabı ne düşünüyor? Önce onlara sormak gerekiyor. Kurallara uyulmamasından mı yakınıyor. Dolayısıyla bu çalıştaylar fikri, tam da buradan çıktı.

Önce sektör birleşenlerini, alan birleşenlerini dinleyeceğiz, bütün bu alanlardan, sektörlerden çıkan önerileri istihdam odaklı öneriler ama. Bugün biliyorsunuz istihdam sorunları ve çözüm önerileri. Bütün bunları raporlaştıracağız daha sonra genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, bunları kamuoyuyla paylaşacak.

Bu üçüncü çalıştayımız. İlkini Adana’da gerçekleştirdik. İkincisini engelliler konusunu ki son derece sorunlu ve bir o kadar dinamik bir alan. Üçüncüsü elbette burada üretimin, sanayinin başkenti Kocaeli’nde gerçekleştiriyoruz.

“TÜRKİYE’DE İŞ GÜCÜNE DAİR OLAMAYAN 31 MİLYON İNSAN VAR”

Tabii şöyle bir mevzu var. Türkiye’de konu üretimin arttırılması değil sadece, kendimizi kandırmayalım. Öyle bir dünyadayız ki üretim kendi başına, tek başına istihdam arttırmıyor. Örneğin Amazon örneğini bilirsiniz robotlarla üretim yapıyorlar. Üretimi artırmak yetmiyor. İstihdam temelli üretimi arttırmamız gerekiyor. O da yetmiyor bu salondaki bazı arkadaşlar söyleyeceğimi gayet iyi anlayacaklar. İstihdam ama güvenceli istihdam. Hiç kimsenin hayatını çalmak hakkımız değil. Güvenceli istihdamın getirdiği üretken, mutlu insanın verimliliği, üretimi arttırdığı zaten bir realitedir. Dünyada böyle bir tartışmada var bu arada. Emekten, emekçinin hakkından kıstığınızda günün sonunda kim kazanıyor? Üreten mutlu insanlardan çok daha fazla verim aldığımızı kesinlikle inanıyoruz. Ülkemizin kangren olmuş meseleleri var. Türkiye’de iş gücüne dair olamayan 31 milyon insan var bu oturup ağlamamız gerektirecek bir konudur." 

“NEDEN EĞİTİMLİ GENÇLERİ İSTİHDAMA KATAMIYORUZ?”

Bir ülkenin emeklilik sistemini taşıyanın, gençlerin üretime katılması olduğunu belirten CHP'li Taşkın, şunları kaydetti:

"Çalışabilir nüfusumuzun yüzde 40’ı çalışıyor. Bunlarında çok ciddi bir bölümü kayıt dışı. TÜİK bile kayıt dışı kategoriyle rakamlar paylaşıyor. Öyle bir kanıksamışız ki. Sonuçta bu da çok ciddi bir sorun. Pandemiyle beraber kadınların zaten sınırlı olan istihdamının çok ciddi bir şekilde düştüğünü, hatta dörtte birlere dair bilgiler geliyor. Bunlar çok vahim. Daha da önemlisi bir ülkenin emeklilik sistemini taşıyan gençlerin üretime katılmasıdır çok net. Bugün örneğin 23 milyona yakın insan 13 milyona yakın insanın emekliliğini taşıyor. O 23 milyon sayısı 40 milyon olsaydı, belki emeklilerimiz 5 bin TL filan alacaktı. Bütün bunlar zincir olarak birbirine bağlı. Dolayısıyla gençleri üretime katamazsak, sadece onların hayatlarını zindana çevirmiyoruz. Sosyal güvenlik sistemini de çeviremiyoruz.

Ben şu konuda hayret ediyorum, Türkiye neden meselelerini tartışamıyor. İşte meselemiz budur. Çok basit bir soru, neden eğitimli gençleri özellikle istihdama katamıyoruz? Yüzde 25'e yakın genç işsizliği var. Eğitimli gençlerimizi istihdama katamıyoruz çünkü katma değeri yüksek alanlarda çalışır gençler, böyle alanlarımız yok. Yani böyle alanlarımız olsa, genç istihdamı da artacak.”

Taşkın, Türkiye'nin halen Ar-Ge konusunun önemini kavrayamadığını öne sürerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Biontech'i Türkiye'de biz üretseydik, aşı piyasasının yüzde 25'ine, yüzde 30'una biz hakim olacaktık. En mütevazı tahminlerle 130 milyar dolara yakın parayı Türkiye ekonomisine alacaktık, bunu yapabilseydik. Bunu yapmamız tamamen tercihlerle alakalı, teknikle alakalı değildir. Bilim altyapısı var bu ülkede. Tercihler bu yöndeydi ve sonuç bu oldu. Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre bir dolarlık ihracatımız için 56 cent ithalat yapıyoruz. Bu rakamlar değişmiş olabilir ama yapısal mesele değişmiyor."

“BU KORKU ÜLKEMİZE YAKIŞMIŞYOR"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Taşkın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben çok fazla bağırarak, çağırarak konuşup, sonra 'güzel konuştu ama ne konuştu hatırlamadım' serzenişinden ziyade ortak akla inan birisiyim. Bir üniversite hocasıyım. Ortak akıl demokrasinin kalbidir. Ve enteresan bir şekilde bu 10, 15 yıl önce söyleseniz inanmayacağım ama insanlar konuşmaya susamış ve ancak konuşmaktan ürküyor bu ülkemize gerçekten hiç yakışmıyor. Herkes rahatlıkla konuşmalı. Burada dile gelen bir şey Üretim artsın, istihdam artsın, işsizlik azalsın anlamında dile gelen bir şeyi zaten herkes saygı duymalı. Dolayısıyla bu korku ülkemize yakışmıyor. Demokrasinin göbeğinde olan ortak akıldır."

Bu çalıştayların sonunda 11 alanda raporlar hazırlayacaklarını anlatan Taşkın, güçlü bir sosyal devlet kurmak istediklerini, üretim ve istihdamın olmadığı bir yerde bunun hayal olarak kalabileceğini sözlerine ekledi.

“SORUNU MUHATAPLARIYLA BİRLİKTE ÇÖZME YOLUNDA HAREKET EDİYORUZ"

Çalıştayın açılışında konuşan CHP Kocaeli İl Başkanı Harun Özgür Yıldızlı ise şöyle konuştu:

"CHP, Türkiye’deki bütün sorunların çözümü noktasında ortak akılla hareket ederek sorunu muhataplarıyla birlikte çözme yolunda hareket ediyor. Ve iktidara giden yolda halkın bütün sorunlarını hep birlikte çözmek için mücadele ediyoruz. Bugünkü çalıştayımızda biliyorsunuz Kocaeli’nde, sanayinin kalbi. Türkiye’de işsizlik oranları 10 milyonun üstünü geçmiş durumda. CHP nerede sorun varsa, tarımda, kadın istihdamında, sanayide ve aklınıza gelecek bütün problemlerle ilgili sorunları masaya yatırıyor, çalıştaylarla birlikte çözmeye çalışıyor. Sadece sorunları gündeme getirmiyor. Çözüm önerilerini de masaya yatırarak, tartışarak sonucunu hep birlikte ortaya koyuyoruz."

“MİLLİ GELİRE EN BÜYÜK KATKIYI SAĞLAYAN KOCAELİ'NDE DE YOKSULLUK VE İŞSİZLİK VAR"

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan ise şöyle konuştu:

"Kocaeli, Türkiye geneline baktığımız zaman milli gelire en büyük katkıyı sağlayan iller arasında. 14 tane sanayi organize bölgesi var. 44 tane liman var. Bilgi teknoloji bu bölgede. TÜBİTAK gibi, bilişim vadisi gibi, üniversiteler gibi. Bu bölgeye dışarıdan baktığınız zaman çok zengin gibi gözüküyor. Ama arka mahallere gittiğiniz zaman yoksulluğu ve işsizliği bu bölgede görebilirsiniz. Milli gelire en büyük katkı sağlayan il, bilginin, teknolojinin hatta büyük derecede ekonominin olduğu bir bölgede yoksulluk ve işsizlikte var.”

Çalıştay, basına kapalı olarak devam etti. Sanayi sektörü temsilcileri, bu bölümde; sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirdi.  

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-CHP SOSYAL POLİTİKALARDAN SORUMLU GENEL BAŞKAN YARDIMCISI PROF. DR. YÜKSEL TAŞKIN

-CHP KOCAELİ İL BAŞKANI HARUN ÖZGÜR YILDIZLI VE  KOCAELİ MİLLETVEKİLİ TAHSİN TARHAN    

Kaynak: anka