CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Sağlık Bakanlığı'na grip mevsimi öncesinde çağrı yaptı ve "Hiç olmazsa bu yıl için, grip aşısı olmak isteyen risk grupları dışında kalan yurttaşlarımızın aşılarını da devlet karşılamalıdır" dedi.

Gamze Taşcıer, yaptığı yazılı açıklamada, grip mevsimi öncesinde Sağlık Bakanlığı’na grip açısı çağrısında bulundu. Taşcıer, açıklamasında şunları kaydetti:

"MASKELERİN İNMESİ OLASI BİR GRİP SALGINININ ÖNÜNÜ AÇIYOR"

"Geçtiğimiz yıl yeterli grip aşısı temininde çok büyük sorunlar yaşanmıştı. Hatta teminin de ötesinde, grip mevsimi başladıktan çok sonraları aşılama başlayabilmişti. Neyse ki bu beceriksizlik hali, Covid-19 salgını dolayısıyla kullanılan maske ve diğer önlemler sayesinde yeni bir salgına yol açmamıştı. Ancak bu sene bilim insanlarının öngörüsü, daha riskli bir tabloyla karşı karşıya olduğumuz yönünde. Çünkü hem önlemler gevşetildi hem de bir rehavet havası oluştu. Dolayısıyla maskelerin inmesi, olası bir grip salgının da önünü açıyor.

"HASTALARIN İLAÇLARA ÖDEYECEĞİ FİYAT FARKLARI CİDDİ DERECEDE ARTTI"

Grip aşılarının öneminin böylesine arttığı bir ortamda maalesef aşının fiyatı da o denli artmış durumda. Geçen yıl 72 lira olan grip aşısı, bu yıl yüzde 62,5’lik bir zamla 117 liraya çıktı. SGK’nın geçtiğimiz günlerde 52 ilacı daha geri ödeme listesinden çıkarmasıyla cepten yapılan sağlık harcaması ve eşdeğer ilaç taban fiyat uygulamasını da yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürmesiyle birlikte hastaların ilaçlara ödeyeceği fiyat farkları ciddi derecede arttı.

"GRİP AŞISI OLMAK İSTEYEN RİSK GRUPLARI DIŞINDAKİ YURTTAŞLARIMIZIN AŞILARINI DA DEVLET KARŞILAMALIDIR"

Ekonomik krizle yoksullaşan vatandaşın, bir de halk sağlığını riske atan bu kararlar neticesinde tedavi ve ilaç masrafının arttığı bir dönemde, bakanlığın belirlediği risk grupları dışında aşının ödenmemesi, salgın riskini artıracak. Sağlık Bakanlığı’na henüz grip mevsimi öncesi çağrı yapıyorum, hali hazırda Covid-19 salgını varken, okullar açılmışken ve bu iki virüsün aynı anda alınmasının ölümcül olabileceği de göz önüne alınarak hiç olmazsa bu yıl için, grip aşısı olmak isteyen risk grupları dışında kalan yurttaşlarımızın aşılarını da devlet karşılamalıdır.”

Kaynak: anka