CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, barınma sorunu yaşayan üniversite öğrencilerinin öğrenim kredisi ve burs yönünden de sıkıntıya girmemesi amacıyla TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sundu. Teklifin gerekçesinde, "Öğrenim kredisi, devlet bütçesinden üniversite öğrencilerine eğitimleri devam ettiği sürece verilmeye devam etmelidir" denildi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin gerekçesinde, şu değerlendirmeler yapıldı:

"SIRF OKULLARINI UZATTIKLARI İÇİN BÖYLE BİR KESİNTİ UYGULAMAK SOSYAL DEVLET İLKESİNE AYKIRIDIR"

"Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından ödenen burs ve krediler, ilgili lisans bölümünün süresi ile sınırlı olarak verilmektedir. Örneğin hukuk fakültesinde öğrenim gören bir öğrenci, hazırlık hariç 4 yıl için bu öğrenim kredisi ve bursu almaya devam etmektedir. Birçok öğrenci barınma, gıda gibi zorlu koşullarla mücadele ederken bir yandan da okullarını zamanında bitirmeye çalışmaktadır. Böylesine zorlu yaşam koşulları altında okullarını zamanında bitiremeyip uzatan öğrencilerin ise burs ve öğrenim kredileri Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından kesilmektedir. Öğrenim kredisinin birçok öğrencimiz için tek gelir kaynağı olduğu, ailelerinden destek alamayan, ailelerinin destek verecek durumu olmayan binlerce öğrencimiz bu öğrenim kredisi ve burslar kesildiğinde mağdur olmaktadır. Tek geliri bu burs ve öğrenim kredisi olan öğrencilerimiz eğitimlerini tamamlayabilmek ve okullarından mezun olabilmek için bu öğrenim kredisi ve bursları almaya mecburdur. Sırf okullarını uzattıkları için böyle bir kesinti uygulamak sosyal devlet ilkesine aykırılık teşkil etmektedir.

Öğrenim kredisi devlet bütçesinden üniversite öğrencilerine eğitimleri devam ettiği sürece verilmeye devam etmelidir. Nitekim birçok lisans bölümünden mezun olmak oldukça zor olduğu gibi verilen bu öğrenim kredisi zaten hibe olarak verilmemekte, öğrencilerimiz mezun olduktan sonra faizi ile tahsil edilmektedir. Sosyal devlet ilkesi gereğince öğrencilerimizin eğitim faaliyetlerine destek olmak yerine onları zora sokmak ve baskı altına almak, hele ki mezun olduktan sonra tahsil edilecek bu borç paranın okulunu uzatan öğrenciden kesilmesi kabul edilemez niteliktedir.”

 

Kaynak: anka