GAYE ŞEYMA CAN 

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Validebağ Bakım ve Rehabilitasyon Projesi'ne karşı çıkan Validebağ Gönüllüleri'nin başlattığı nöbet eylemine destek verdi. Tanal, Validebağ Korusu'nun birinci derece sit alanı olduğuna dikkat çekerek, "Burada doğa, para uğruna rant uğruna talan edilmeye çalışılıyor. Bu otları yok edersiniz böceği, kuşu, yılanı, ağaçları yok edersiniz" dedi.

Validebağ Gönüllüleri, Üsküdar Belediyesi ekiplerinin polis eşliğinde koruda ot toplama girişiminde bulunacağı duyumu üzerine sabah saatlerinde Adile Sultan Kasrı önünde toplandı. Pek çok kişi de Validebağ Korusu'na giderek nöbet tutanlara destek verdi. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Validebağ Bakım ve Rehabilitasyon Projesi'ne karşı çıkan Validebağ Gönüllüleri'nin başlattığı nöbet eylemine destek verdi. 

CHP'li Tanal, Üsküdar Belediyesi'nin korudaki çöpleri toplamadığını bunun nedeninin ise Validebağ Bakım ve Rehabilitasyon Projesi'ne zemin hazırlamak olduğunu söyledi.

"RANTA YÖNELİK PARAYI NASIL BUHARLAŞTIRIRIZ HESABINDALAR"

Tanal, Validebağ Korusu’nun birinci derece sit alanı olduğuna dikkat çekerek, "Kuşların, böceklerin, arıların, her türlü canlının yaşadığı alan demek. ‘Otları biçeceğiz’ diyorlar. Bu otlar buranın doğal bitki örtüsü. Bu otları yok edersiniz böceği, kuşu, yılanı, ağaçları yok edersiniz. 'Çim yapacağız' diyorlar. Çimi yaptıklarında her sene dik, sök şeklinde sürekli paranın izini kaybettirmek için rant uğruna yapıyorlar. Ranta yönelik parayı nasıl buharlaştırabiliriz hesabındalar. Buraya bu kadar para harcanacağına, doğal alan yerine suni bir alan oluşturulacağına, ülkenin başka sorunları için GAP için harcasınlar" dedi. 

"YÖNETİCİLERİN GÖZÜNÜ PARADAN BAŞKA BİR ŞEY GÖRMÜYOR"

Projenin ihalesinin verildiği firmanın İstanbul'a lale ekimi yapan firma olup olmadığını soran CHP'li Tanal, şunları söyledi:

"Koronavirüs döneminde insanlar buraya gelip sağlığını korudular. Geçmişte burası verem hastalarının tedavi gördüğü bir yerdi. Burada arıcılık, hayvancılık yapılmış, tedavi merkezi olmuş. Dünyada olmayan bir koruya sahibiz ama yöneticilerin gözünü paranın dışında başka bir şey görmüyor. Ben buradan yetkililere sesleniyorum; buranın ihalesini verdikleri firmanın geçmişte İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın yargılandığı dönemdeki lale ekimi ile ilgili aynı firmanın adı geçiyor muydu geçmiyor muydu? Burada aslında mevcut olan doğa, para uğruna rant uğruna talan edilmeye çalışılıyor."

"BURASI MEZBELE DURUMUNA GELDİYSE BELEDİYE GÖREVİNİ YAPMADIĞI İÇİN"

CHP İstanbul Milletvekili Tanal, Üsküdar Belediyesi'nin projenin hazırlanması için korudaki görevlerini yerine getirmediğini söyleyerek, şöyle konuştu:

"Üsküdar Belediyesi, bugüne kadar vatandaşın ihtiyaçlarını karşılamak için buranın temizliğini yapmadı. Gönüllü arkadaşlarımız buranın temizliğini yaptı. Burası eğer onların deyimiyle mezbele durumuna geldiyse belediyenin görevini yapmaması nedeniyle o duruma geldi. Vatandaş buradaki çöpleri toplayıp Üsküdar Belediyesi’nin kapısına koydu. Bunlar ancak yeni yeni gelip çöp toplamaya başladılar. Bu ihalenin zemini hazırlamak için bunu yaptılar. Projenin hazırlanabilmesi için Üsküdar Belediyesi görevini yapmadı.

Ekosistem bozulacak. Kuşların konaklama yeri burasıdır. Burası da yok olacak. Osmanlı’nın yıkıldığı dönemde her yere saray yapılırdı. Şu anda Türkiye’nin geldiği nokta o. Her tarafta şatafatın derdinde. Vatandaşın karnı doymuyor. Bu şatafattan vazgeçsinler, vatandaşın burada ücretsiz ve sağlıklı bir şekilde sporunu, yürüyüşünü yapmasına göz dikmesinler."

 

Kaynak: anka