CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Salarha Tüneli açılısında deprem, sel gibi olayların kader olduğu yönünde açıklama yaptığını hatırlattı ve "Afeti oluşturan kader değil, insanoğlunun kötü yönetimidir" dedi.

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Türkiye'de meydana gelen afetlere ilişkin yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Siz gidip dere yataklarına yerleşirseniz, eğimli alanlara yerleşirseniz, fay hatları üzerine yerleşirseniz, sel ve taşkın alanlarının içerisine yerleşirseniz, bozuk zemini olan yerlere yerleşirseniz maalesef bu doğa olayları bir faciaya, bir afete dönüşür" sözleri ile seslendi. Jeoloji yüksek mühendisi Şevkin'in açıklaması şöyle:

"DOĞA OLAYLARININ AFETE DÖNÜŞMESİNE SEBEP OLAN KÖTÜ YÖNETİMLERDİR"

“Sayın Cumhurbaşkanı Rize’de bir tünel açılışında deprem, sel, toprak kayması gibi olayların ‘kader’ olduğu gibi talihsiz bir açıklama yapmıştır. Sayın Cumhurbaşkanı… Deprem, sel ve kaya düşmesi, heyelan, çığ düşmesi gibi olaylar birer doğa olayıdır. Ancak bu doğa olaylarının afete dönüşmesine sebep olan, kötü yönetimlerdir; jeolojinin, bilimin ve tekniğin baz alınmamasıdır. Eğer siz gidip dere yataklarına yerleşirseniz, eğimli alanlara yerleşirseniz, fay hatları üzerine yerleşirseniz, sel ve taşkın alanlarının içerisine yerleşirseniz, bozuk zemini olan yerlere yerleşirseniz maalesef bu doğa olayları bir faciaya, bir afete dönüşür.

"KONUTLARI GÜVENLİ KONUTLAR HALİNE GETİRMİŞ OLSAYDINIZ, İNSANLAR BU AFETLERDEN EN AZ HASARLA KURTULACAKTI"

Bilimi öncelememiz gerekmektedir. ‘Deprem Vergisi’ adı altında toplamış olduğunuz paraları, binaları iyileştirmekle ilgili kullanmış olsaydınız; kentsel dönüşümü rantsal dönüşüm değil gerçekten bu binaların iyileştirilmesi, depreme ve afete dayanıklı hale gelmesi için kullansaydınız; imar affı yaparak maalesef yasa dışı olan o konutları sanki bir gecede imza atarak yasal hale getirmemiş olsaydınız, bu konutları güvenli konutlar haline getirmiş olsaydınız insanların bu afetlerden en az hasarla kurtulmuş olmaları sağlanmış olacaktı.

"BİLİMİ ÖNCELEMEK BİZİM BİRİNCİ VAZİFEMİZ OLMALIDIR"

Sayın Cumhurbaşkanı, kader biraz da insanının kendisinin yarattığı bir şeydir. Bilimi ve tekniği önceleyin, jeolojinin normlarını kullanın. Vermiş olduğumuz fay yasasına ilişkin kanunu teklifi ciddiye alınmış olsaydı, yine soru önergelerimiz ciddiye alınmış olsaydı belki birçok insanımız bugün hayatını kaybetmemiş olacaktı. Dolayısıyla bilimi öncelemek bizim birinci vazifemiz olmalıdır. Afeti oluşturan kader değil, insanoğlunun kötü yönetimidir.”

Kaynak: anka