CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) açıklamasına göre Türkiye’de gıda fiyatlarının bundan sonra düşmeyeceğini söyledi. Sarıbal, “FAO diyor ki, ‘Dünyada gıda fiyatları arttığı için, Türkiye de ithalatçı bir ülke olduğu için dolarla ithalat yapıp TL ile ucuz satma şansınız yok” dedi.

CHP’li Orhan Sarıbal, FAO nisan ayı gıda fiyatları endeksine göre dünyada ve Türkiye’de son 11 aydır gıda fiyatlarının yükseldiğini belirterek ANKA Haber Ajansı'na şunları söyledi:

“Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü gıda enflasyonuyla ilgili bir açıklama yaptı. Dünyada son 11 aydır gıda fiyatları sürekli yükseliyor. Ülkemizde ise gıda fiyatları 2018’den itibaren hiç durmadı, artmaya devam ediyor. Türkiye’de ise 2003’ten bugüne kadar en yüksek gıda enflasyonun olduğu nisan ayını yaşadık. Son bir yılda gıda üretim enflasyonu yüzde 30 ve gıda ürünlerinin piyasadaki artışı ise yüzde 17 bu rakamlar TÜİK’in rakamları elbette doğru olmadığını hepimiz bilmekteyiz.  Gıda enflasyonun son bir yılda tüketiciye yansıyan kısmı yüzde 50’leri bulmuş durumda.

Tarım Bakanı, 2 ay önce bir açıklama yapmıştı. ‘Mayıs ve haziran aylarında gıda fiyatları düşecek’ demişti. Bakan son bir yılda pandemiyi kötü yönettiklerinden dolayı mayıs ve haziran aylarında üretim fazlası olacak gıda fiyatları da düşeceğe bağlamıştı. Gıda fiyatlarında düşüş olmadı.”

“İTHALAT YAPIP UCUZA SATMA ŞANSINIZ YOK”

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün açıklamasına göre Türkiye’de gıda fiyatlarının bundan sonra düşmeyeceğini söyleyen Sarıbal, “FAO diyor ki, ‘Dünyada gıda fiyatları arttığı için Türkiye’de ithalatçı bir ülke olduğu için dolarla ithalat yapıp TL ile ucuz satma şansınız yok. Yani bizi çok kötü bir tarım politikası yönettikleri için çiftçimizi batıran tüketicimizi pahalı ürün almaya zorlayan gıda fiyatlarının bundan sonra düşmeyeceğini çok net ortaya koyan bir FAO açıklamasıyla karşı karşıyayız” dedi.

 

Kaynak: anka